Son Yazılar

12 Ocak 2013 Cumartesi

Yaban Hayatı Fotoğraflarınızı Geliştirmeniz İçin 10 İpucu


Dijital SLR teknolojisi daha kolay kullanılabilir hale geldiğinden beri daha fazla insan fotoğraf meraklısı haline gelmiş, daha fazla fotoğraf meraklısı daha önceden seçkin bir kesimin ilgilendiği dallarla ilgilenmeye başlamıştır... Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı



Manzara Fotoğrafçılığı ile birlikte bu alan da son yıllarda büyük bir gelişme halinde görünüyor. En azından hobi olarak ilgilenen insan sayısı epey fazlalaşmış durumda. Özellikle Afrika kıtasına düzenlenen geziler bunu ispatlar nitelikte.

Fotoğraf bloglarında, forumlarında, fotoğraf paylaşımlarına izin veren sitelerde biraz zaman harcayın. Böylelikle yaban hayatına dair çekilen fotoğrafların sizinle konuştuğunu fark edebileceksiniz.

Bu makalemizde, yaban hayatı fotoğrafçılığı hakkında kolay uygulanabilir ipuçları ve tavsiyeler sunacağım. Bunlardan bazıları temel çekim teknikleri ile ilgili olabilir ve belki de bu listenin bir benzerini görmüş olabilirsiniz, fakat hatırlayın, herkesin kendi yöntemi vardır  ve bunlar birbirine benzemektedir. Bu makalede, birkaç temel noktadan bahsedeceğim.

http://www.keralatoday.org/wild-life-photography/
Bu makalede bahsedilecek 10 konu:


  1. Ekipmanınızı Tanıyın
  2. Konunuzu Tanıyın
  3. Kuralları Bilin | Kuralları Kırın
  4. Işık Çalışın
  5. Geniş Açı İle Çekin | Yakından Çekin
  6. Daha Çok, Daha İyi
  7. Ne Kadar Alçalabilirsiniz?
  8. İçerik-Teknik Farklılıklar
  9. Sabır Bir Erdem Değil, Gerekliliktir
  10. Orada Ol ve Keyfini Çıkar


Başlayalım mı?

1. Makinenizi Tanıyın


Klişe gibi geliyor ama doğru. Vahşi yaşam fotoğrafçılığında gerçekten harika, aksiyon dolu anlar 5 - 20 saniye arasında gerçekleşir. Eğer fotoğraf makinenizin ayarlarına, yeteneklerine ve sınırlılıklarına ve lensinizin özelliklerine hakim değilseniz, ya konuyu kaçıracaksınız ya da konunuz bulanık çıkacaktır.

* Bilin ki ne kadar hızlı bir çekim gerçekleştirebilirseniz o kadar keskin bir görüntü elde edebilirsiniz.

* Görüntü sabitleme özelliklerinin size sağladığı avantajları bilin.

* Odak noktaları ve odak modlarını nasıl hızlıca değiştirebileceğinizi bilin.

* Kameranızın ISO değerini ne kadar yükseltebileceğinizi ve bunun fotoğrafınıza nasıl yansıyacağını bilin.

Genel olarak, birçok ayarı gözümü vizörden kaldırmadan yaparım. Mümkün olduğu müddetçe kullandığım yol budur. Saatlerce bir fotoğraf çekmek için beklersiniz ve her şey 10 saniye kadar bir sürede olup bitiverir. Bu nedenle hızlı olmalısınız.




2. Konunuzu Tanıyın


Birçok fotoğrafçı çekim yapmadan önce konuları hakkında bir sürü bilgiyi okur. Böylece konularının olası davranışları hakkında bilgi edinirler. Bir sonraki hareketi tahmin edebilir ve beklenen davranışların fotoğrafını çekebilir. Her canlının belirli kalıpları vardır. Konunuzun hareketlerini bilmeniz altın anı yakalamanız için size bir fırsat verecektir. Yaban hayatını bilmenin bir yolu ise onlarla vakit geçirmektir. Onlarla oturun, onları izleyin, bekleyin. Bu sabır konusuna girdiği için daha sonra bahsedeceğim.

http://www.keralatoday.org/wild-life-photography/

3. Kuralları Bilin | Kuralları Kırın


Tarzına bakılmaksızın, fotoğrafçılığı oluşturan temel kurallar vardır. Biz de genellikle bu kuralları kullanırız. Her fotoğraf dalında olduğu gibi Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığının da kendine özgü kuralları vardır. Uygun pozlamayı anlamak ve histogram kullanmayı öğrenmek, örneğin. Uygun bir kompozisyon için Üçler Kuralı. Ayrıca, konu ile yapılan göz teması fotoğrafınıza hayat katacaktır.

Kuralları biliyorsanız, bu kuralları kıracağınız zamanı da bilebilirsiniz. Sınırları zorlamanın tam zamanıdır. Çektiğiniz fotoğrafın her fotoğraf gibi sıradan olmasını istemezsiniz. Dikkati farklı yerlere çekebileceğiniz farklı çekim açıları deneyin.

4. Işıkla Oynayın


Profesyonel Vahşi Yaşam Fotoğrafı çekimlerinde fotoğraf çekerken ilk tavsiyem, altın saatte çekim yapmayı beklemenizdir. Bu, güneş doğmadan önce yataktan kalkmanız ve güneş batmadan hemen öncesinde çekimler yapmanız anlamına gelmektedir. Günün orta saatlerinde güneş tam tepemizde bulunduğu için sert ışıklar yaymaktadır. Bu da istemediğimiz sonuçlara yol açmaktadır. Bulutlu bir gün yakaladıysanız, bu kuralı da kırabilirsiniz.

Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığında bir diğer önemli konu ise ışıkla boyamadır. Işığın fotoğrafınıza katacağı etkiyi bilmeniz gerekmektedir. Genellikle kendimizi ışığın ideal olmadığı ortamlarda buluruz. Ters yönden gelen ışık, farklı yönlere dönmemizi ya da hareket etmemizi mecbur kılmaktadır. Ancak ters yönden gelen ışığı etkili bir biçimde kullanarak silüet çekimleri  yapabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda, ideal ışık koşullarından daha etkili fotoğraflar çekebilirsiniz.

5. Geniş Açı İle Çekin | Yakından Çekin


Çoğu fotoğrafçı lenslerinin sınırları nedeniyle biraz hüsrana uğrayabilirler. Bazen 600 mm'lik bir lense ihtiyaç duyabiliriz. Önemli olan elimizdeki ekipmanımızla neler yapabildiğimizdir. Kompozisyonunuza göre geniş açı ile çekim yapabilir ve çekeceğiniz konuyu doğaya bir şekilde yerleştirebilirsiniz ya da yakın çekim yaparak konunuzu çevreden izole edebilirsiniz.

Bazen hayvan çekimlerinde portre çalışmaları yapabilirsiniz. Bunun için hem konunuza yaklaşmanız gerekecek hem de uzak odak mesafeli bir lense ihtiyacınız olacaktır.

http://www.keralatoday.org/wild-life-photography/

6. Daha Fazla Çekim Yapın


Bunun için fazla açıklama yapmaya gerek yok. Sadece makinenizi kurun ve bol bol çekim yapın. İyi olanları seçin, diğerlerini ne isterseniz yapın; silebilirsiniz bile.

7. Eğilin


Bu temel bir perspektif konusudur. Her konu, farklı açılardan fotoğraflanabilir ancak, her fotoğraf çekenden farklı olamak için farklı bakış açıları bulmanız gerekmektedir. Bir çiçeği herkes yukarıdan çekebilir; bu yüzden farklı olabilmek için siz aşağıdan çekmelisiniz. Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığında da bu konu geçerlidir. Fotoğraflarınıza etki katmak için değişik bakış açıları kullanmaya çalışın. Bir hayvanı çekerken yere yaklaşın, eğilin, hatta uzanın. Bu size farklı bir etki katacaktır.

8. İçerik - Teknik İkiliği


Bu ilginç bir konudur. Afrika'ya safari için gitmiş bir ekip genellikle aslanların fotoğrafını çekmek isterler. Ancak aslanlar genellikle yatıp uyumaktadırlar. Ancak impalalar sürekli hareket halindedir. Genel kabul, aslanların harika görüntüler vereceği üzerinedir ancak karşı karşıya kaldığınızda farklı konuların çekiminin peşine düşmeniz gerekecektir.

9. Sabır Bir Erdem Değil, Gerekliliktir


Doğada çekim yaparken fotoğrafını çekebileceğiniz birçok konu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak doğadaki diğer canlılar, sizin istediğiniz gibi değil, kendi istedikleri gibi hareket ederler. İşte bu, sabırlı olmanızın gereğidir. Saatlerce bir kuşu bekleyebilirsiniz ve sadece 10 saniyede gelir ve gider. Bir fotoğrafçı, sabretmesini bilmek zorundadır. Sabrettiğiniz zaman, bunun ödülünü alacaksınız.

http://www.keralatoday.org/wild-life-photography/

10. Orada Ol ve Keyfini Çıkar


Her şeyden önemlisi, orada olmaktır. Oturduğunuz yerden fotoğraf çekemezsiniz. Kalkın ve bir yerler fotoğraf çekmeye gidin. Ne kadar gezerseniz en iyi fotoğrafı çekme ihtimaliniz de o kadar artacaktır.

© Morkel Erasmus

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status