Son Yazılar

14 Ocak 2013 Pazartesi

Time Lapse - 1 - Münih'te Hareket - Almanya'nın Zaman Atlamalı Fotoğrafı


Time Lapse - Zaman Atlamalı Fotoğraf - Nedir?


Ne olduğunu merak edenler için, basitçe söylemek gerekirse, bir zaman dilimine yayılmış büyük sayıda fotoğrafın hızlı bir biçimde gösterilmesidir. Bu fotoğrafları saniyede 15 - 30 görüntü arası (fps - frame per second) oynatmak dünyayı alışkın olmadığımız bir şekilde görmemize izin verir. Örnek olarak, bir çiçeğin açması ele alalım. Bir çiçeğin açması için ilk ihtiyacınız olan şey, oturup başında saatlerce beklemektir. Ve deneyiminiz tam olarak ilginç olarak açıklanamaz. Fakat her fotoğrafı on saniye aralıklarla çekerseniz, diyelim ki çiçeğin tam olarak açması 2 saat alacak olsun, ve bu fotoğrafları 24 fps'de oynatırsanız 30 saniyede bütün fotoğrafları göstermiş olacaksınız. (10 saniyede bir fotoğraf; dakikada 6 fotoğraf; saatte 360, 2 saatte 720 fotoğraf. 720:24=30 saniye) Yaşasın! Zamanda yolculuk böyle bir şey olmalı! Ya da yeterince yakın, neyse.

Burada Macar bir fotoğrafçı olan Greg Kiss'e ait zaman atlamalı harika bir örnek var.




Yazara göre bu video Canon'un 1DX modeli ile çekilmiş olan 25000 fotoğraftan meydana gelmiş. Tüm çekimler Eylül 2012 - Ocak 2013 arasında sürmüş ve fotoğrafçının 150 saatini bu işe vermesine sebep olmuş.
Greg Kiss

Greg Kiss pan sahneleri için bir tripod kullanmıştır. Ona göre bu, piyasadaki en ucuz modellerden birisidir.

360 derecelik hareket için bu amaçla özel olarak üretilmiş bir teleskop kafası kullanılmıştır. Kamera manuel modda, sabit bir yüksek ISO değeri ve manuel beyaz dengesi ile kullanılmış; gece-gündüz geçişleri için bir doğal yoğunluk filtresi kullanılmış.

©  Vlad Florut


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status