Son Yazılar

26 Mayıs 2013 Pazar

Gece Uzun Pozlama İpuçları


Çoğu fotoğrafçılık gibi, uzun pozlamalar da en iyi deneme yanılma yolu ile öğrenilir. Yine de bu sanat için zamanınızı ve kaynaklarınızı ayırmak istiyorsanız, bu konu ile ilgili bazı temel konuları bilmek zorunda kalmak sizi üzmemeli. İşte size ipuçları...



Fotoğraf: Barry J Brady


KAMERA AYARLARI


* İlk olarak, birlikte çalıştığınız makinenin ayarlarını bilmeniz önemlidir. Her kamera modeli uzun pozlamayı farklı bir şekilde elde etmektedir, öyleyse kameranızın daha keskin görüntüler alabilmesi için nasıl çalışması gerektiğini bilmelisiniz.

* Daha kısa sürelerde daha fazla ışığın lensinizin içine girebilmesi için olabildiğince açık bir diyafram kullanın (f/2.8 gibi).

Fotoğraf: Barry J Brady

* Lensinizi elle netleyin ve sonsuza odaklayın. Otomatik netleme işinizi zorlaştıracaktır.

* 3200 gibi yüksek bir değerde ISO ile çekime başlayın. Bir deneme çekimi yapın. Daha sonra ihtiyacınıza göre ISO'yu düşürebilirsiniz.

* 30 saniyelik bir çekimle başlayın ve size göre en iyi sonucu yakalayana kadar 5'er saniyelik aralıklarla perde hızını düşürün.

Fotoğraf: Barry J Brady



NE ZAMAN ÇEKMELİ


Ayın hangi halde bulunduğunu öğrenmek için Stellarium adlı ücretsiz programı indirip kurabilirsiniz. Yıldızların daha güzel bir fotoğrafını çekmek için ayın ışığından etkilenmemesi gerekir. Aysız bir gece seçmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.

* Havaya dikkat edin. Soğuk havalarda çektiğiniz fotoğraflar renklerde daha az anormalliğe sebep olur, ki bu iyi bir şeydir.

ÇEKİM İPUÇLARI


* Bir üçayak kullanın. Kamerayı elde sabit tutmak düşündüğünüzden daha zordur. Hava rüzgarlı ise, üçayağın kameranızı sabit tuttuğundan emin olun. En ufak bir kayma bulanık bir görüntü ortaya çıkaracaktır.

Fotoğraf: Barry J Brady

* Eğer kameranızda gürültü azaltma (Noise Reduction) ve görüntü sabitleme (Image Stabilizer - Nikon için VR) özellikleri varsa bunları kapatın. Bu araçlar bazı durumlarda faydalı olsa bile, düşün ışık koşullarında sizi hayal kırıklığına uğratabilirler.

* Eğer kameranızda ayna kilitleme özelliği (mirror lock) varsa, bunu açın.

* Kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanın. En az 2 saniyelik bir geri sayım kullanın. Sahipseniz, bir uzaktan kumanda, kameranın sarsılmasını önleyecektir.

© Tiffany M

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status