Son Yazılar

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Fotoğrafçılıkta Pozlama Üçgeni


Pozlama üçgeni neden yaratıcı fotoğraflar için son derece önemlidir? İyi, pozlama üçgenini kullanmayı öğrenmediğiniz sürece, fotoğraflarınızı çekici yapabilecek hiçbir yaratıcılık bulamayacaksınız. Pozlama üçgeninin ne olduğunu bilmiyor musun? Diyafram, perde hızı ve ISO, birlikte sensörünüze ne kadar ışığını düşeceğini kontrol eden sistemler.




Bunları tam olarak anlayabilmek için her birine ayrı ayrı bakmamız gerekecektir. Bunu yapmadan önce, biraz genel bazı şeylerden bahsedelim. Kameranızın mod kadranının üzerinde bazı semboller görürsünüz, A(v), SMP, Tv, Adep, bazı diğer sembol ya da şekiller. Eğer yaratıcı bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız sizin için yok yoktur. Otomatik modda çekmek, siz sadece bakıyorsunuz ve kamerayı çeviriyorsunuz, geri kalan bütün işleri kamera yapıyor demektir. Bu semboller, yaratıcı modlar dediğimiz modlardır. Diğer küçük resimleri ise aptal modlardır ve biz de zaten bunları kullanmayız.

Öyleyse pozlama üçgenine bir göz atalım.

1. Diyafram (Aperture)


Diyafram, sensöre ne kadar ışık ulaşacağını kontrol eder. Diyafram ayarı bu üçlü içinde benim için en önemli ayardır: alan derinliğini kontrol edebilmenizi sağlar, ya da benim tabirimle, odak derinliğini. Diyafram, ne kadar görüntünün odağımızda olacağını ayarlamamıza olanak sağlar.

Sığ bir alan derinliği bir portre çekiminde iş görecektir. Böylece portresini çektiğimiz kişinin dışında kalan görüntü bulanıklaşacaktır. Bu sevimli bir etki verecektir çünkü arka planımız oldukça yumuşak bir tona sahiptir. Bunu başarmak için küçük bir diyafram numarası ya da f-stop kullanılacaktır.

Diyafram küçük ya da büyük fark etmeksizin hatırlamanız gereken bir kural küçük değerli bir f-stop (f/2.8 gibi) küçük ya da sığ bir alan derinliği oluşturacaktır ve bir insanın portresini çektiğinizdeki gibi dar bir alana netleme yapacaktır.

Eğer büyük bir f-stop değeri kullanacaksanız (f/22 gibi) alan derinliği oldukça büyüyecektir. Bunu genellikle manzara fotoğrafçılığında kullanırız. Bu mod önemlidir çünkü odak içinde ve dışında ne var, sürekli kontrol etmenizi gerektirir. Bilmeniz gereken şey ise küçük sayı değeri küçük bir alan derinliği, büyük bir sayı değeri ise büyük bir alan derinliğini ifade etmektedir. Bunu her zaman aklınızda tutun. Çoğu zaman Nikon için A, Canon için Av modunu kullanırım ki bu modu kullandığım zaman perde hızını kamera kendisi seçecektir.

Resmi bilgisayarınıza indirip inceleyiniz. amatordenprofesyonele.blogspot.com

2. Perde Hızı (Örtücü, Obtüratör, Deklanşör Hızı)


Perde hızı, makinemizin içindeki perdenin ne kadar açık kalacağını kontrol eder. Bu, görüntünüzün keskinliğini kontrol etmenizi sağlar. Hareketli bir fotoğrafı dondurmak için hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekmektedir. Fakat eğer hız etkisi vermek istiyorsanız, daha yavaş bir perde hızı kullanmalısınız.

Canon için Tv, Nikon için S moduında çekim yaparken kameranız diyaframı kendisi kontrol edecektir. Hatırlamanız gereken şey hızlı bir perde hızı olan 1/125 saniye ile 1/1000 saniye arasındaki hızları kullanırsanız, makinenizin sensörüne daha az ışık düşecek, daha fazla ışık için ise perde hızınızı düşümeniz gerekecektir.
Resmi bilgisayarınıza indirip inceleyiniz. amatordenprofesyonele.blogspot.com




3. ISO


Bu gayet basit bir şekilde, kameranızın sensörünün hassasiyetinin ölçümüdür ve eğer yeteri kadar ışığı yakalayamazsanız kullanmanız gereken son çaredir. Bazı zamanlarda daha geniş bir diyafram değeri kullanamazsınız çünkü alan derinliği azalacaktır. Bu zamanlarda ISO'yu artırmak bir çare olacaktır. Aynısı, perde hızı için de geçerli. Daha hızlı bir perde hızı seçtiğinizde daha karanlık bir görüntü ortaya çıkacaksa, perde hızını sabit tutup ISO'yu artırabilirsiniz. Ancak, ISO'yu yükseltmenin bir dezavantajı var, o da yüksek ISO değerinde fotoğraflarda çıkan kumlanmadır.

Şimdi, bu üçgen nasıl çalışır? Havada süzülen bir rüzgar sörfçüsünü düşünün. Hızlı hareket ettiği için hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekecektir. Sürekli hareket ettiği için sığ bir alan derinliği kullanırsanız sörfçü odak dışında kalabilir bu yüzden büyük bir diyafram değeri kullanmalısınız. Eğer hatırlarsanız, büyük bir f-stop değeri daha az ışık anlamına gelir, ve hızlı bir perde hızı da aynı anlama gelir. Yani bir sorun var.
Resmi bilgisayarınıza indirip inceleyiniz. amatordenprofesyonele.blogspot.com


Burada önemli olan şey, hareketi dondurmak için hızlı bir perde hızı kullanmak istiyorsunuz. Üç şeyden birini yapabilirsiniz. Perde hızını düşürebilirsiniz, ki bu hareketin donma etkisini azaltabilir. Daha küçük bir diyafram f-stop değeri seçerek daha fazla ışığa ulaşmak isteyebilirsiniz, ki bu nedenle fotoğrafın küçük bir kısmı odakta kalabilir ki bu hiçbir işe yaramaz. Geriye kalan tek şey, sensörün ışığa olan hassasiyetini artırmak, ki bu da ancak ISO'yu artırarak meydan getirilebilir. Bu görüntüyü artırır, hızlı çekim hızı  ve büyük bir alan derinliği imkanı verir.

Pozlama üçgeni birbiriyle bağımlı bir şekilde çalışır ve birinde yapılan bir değişikli diğerlerini de etkiler. Burada, pozlama üçgeninin en etkili bir şekilde Manuel Modda kullanılabileceğini vurgulamak isterim. Fotoğraflarınızda bu üçünü etkin olarak kullanırsanız yaratıcılığınız artacaktır. Mutlu çekimler.

© Wayne Turner

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status