Son Yazılar

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Kompozisyon: Harika Sonuçlar İçin 10 İpucu


Kompozisyon çoğu fotoğrafçıya doğal gelmiyor. Teknik terimler görece kolaylıkla öğrenilebilir ancak kompozisyon öğrenilemez. Buna tamamen inanmıyorum, fotoğrafçılık bir sanat formudur ve doğal bir yetenek gerektirir.



Peki, kompozisyonum berbat, ne yapabilirim? Kompozisyon özneldir öyleyse çalışmalarınızın kimine göre güzel kimine göre kötü görünebileceğini bilmelisiniz. Çoğu fotoğrafçı-olmayanlar için bu pek önemli olmayabilir ancak harika çekimler için kompozisyon anahtardır. İyi bir şekilde kompoze edilmiş bir fotoğraf etkisini kolaylıkla gösterebilir fakat duyguları da hissettirebilmek için birkaç kuraldan bahsetmek gereklidir.

Bu makalede, size bu konuda birkaç ipucundan bahsedeceğim. Aklınızda tutun ve işe yarayıp yaramadığına bir bakın.

Fotoğraf: David Peterson

1. Bir ressam çiziminde neler olacağına karar verir; bir fotoğrafçı çektiği fotoğrafta neler olmaması gerektiğine karar vermelidir. Çerçevenizdeki gereksiz tüm ögeleri kaldırmalısınız. Ayaklarınız kullanın, konunuzun çevresinde yürüyün ve kameranızın zum özelliğini kullanarak çerçevenizde ne olacağını; daha da önemlisi neler olmayacağını kontrol edebilirsiniz.

2. Üçler Kuralı iyi bilinen ve sık kullanılan bir uygulamadır ancak ille de olması gerekmez. Kural fotoğrafınızda dikey ya da yatay olarak yer alması gereken ögeleri size dikte etmektedir.

3. Ufku kontrol edin. Ufuk çizgisi mükemmel bir şekilde düzgün olmalıdır. Kontrol edebilmek için vizörünüzün üst penceresini kullanabilirsiniz.

4. Geniş boşluklar bırakmayın. İlgi çekici olmayan karanlık ya da aşırı parlak elemanlardan kaçınmalısınız. Üçayağınızın bacaklarını kısaltıp bakış açınızı değiştirerek ön plandaki büyük boşlukları küçültebilirsiniz. Tersine, fotoğrafımızdaki nesnelerin karışık olmaması için üçayağı yükselterek elemanlar arasındaki mesafeyi artırabilirsiniz.

5. Fotoğrafı çekmeden önce etrafta bir gezintiye çıkın.

Fotoğraf: David Peterson



6. Hem ön hem de arka planda ilginç nesneler kullanın.

7. Kaya oluşumları ya da sudaki hareketler gibi yönelen hatları gözleri çekiminize dikkat çekmek için kullanın.

8. Dikkat dağıtıcı elemanları (yarım bir ağaç, yarım bulutlar vb.) kontrol edin ve gerekirse fotoğrafınızı yeniden oluşturun. İzleyicinizin dikkatinin konunuzda olduğuna emin olun, gereksiz elemanlar yüzünden izleyenlerin dikkatinin dağılmasını önleyin. Kendinize sorun, "Bu fotoğraf ne hakkında?"


Fotoğraf: David Peterson

9. Kompozisyonunuzu dengede tutmaya çalışın. Bir çıkıntılı bina kompozisyonu bozabilir, bu yüzden dengeyi sağlayabilmek için farklı açılardan bakın.

10. Pratik yapın, çalışmalarınızı gözden geçirin ve diğer fotoğrafçılar eserlerini nasıl oluşturmuş, kontrol edin.

Her şeyden önce, orada olun, yaptığınızdan keyif alın ve sürekli yeni şeyler öğrenin.

© Lee Duguid

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status