Son Yazılar

17 Ekim 2013 Perşembe

Daha Keskin Sokak Fotoğrafları Nasıl Çekilir, Gece Bile?


Keskin fotoğraflar çekebilmek, sokak fotoğrafçılığının en zor tekniğidir. İnsanlar genellikle hızlı hareket ederler, siz hızlı hareket edersiniz, ışık genellikle ideal seviyede değildir ve çoğu zaman çerçevenize aniden karar vermek zorundasınızdır. Çoğu sokak fotoğrafçılığında fark ettiğim en temel problem, fotoğrafların net olmaması ve odaklama hatalarıdır.



Bu makalede size daha keskin sokak fotoğrafları çekebilmenizin ipuçlarını anlatacağım.

Fotoğraf: James Maher

1. Geniş Açılı Lensler İle Çekim Yapın


Geniş açılı lensler ile çekim yapmak istememizin birçok nedeni vardır ancak bu makalemiz için en temel nedenlerden birisi, geniş açılı bir lens ile birlikte daha geniş bir alan derinliğine sahip olacağınızdır. Şöyle ki; eğer odaklamayı kaçırırsanız (yani hatalı yaparsanız) dahi, alan derinliği fazla olduğu için, yine de çekiminiz keskin olabilecektir. Bir telefoto lens ile daha yakın bir çekim yapabilirdiniz ancak geniş açılı bir lens ile daha iyi bir görünüm elde edebilirsiniz.

Geniş açılı bir lens kullanmak istemenizin bir diğer nedeni de daha kolay hareket edebilme imkanına sahip olmanız ve daha hafif bir lens taşıyacak olmanızdır. Aklınızda bulunsun ki, elleriniz ne kadar sabit olursa çektiğiniz fotoğraflar da o kadar keskin olacaktır.

28mm ve 35 mm sokak fotoğrafçılığında kullanılan en temel odak uzaklıklarıdır (50 mm lens de oldukça sık kullanılır ancak biraz daha telefoto lense yakındır). Ben 28 mm'yi tercih ederim.

Fotoğraf: James Maher

2. Keskinlik İçin İdeal Kamera Ayarları


İnsanların hareketini dondurmak için en az 1/320 saniyelik bir perde hızı gerekecekken, tavsiye edilebilecek en ideal hız 1/500 saniyelik bir perde hızıdır. Eğer ortamınız daha karanlık ise 1/160 saniyelik bir perde hızına ihtiyaç duyacaksınız.

Benzer şekilde, mümkün olan en küçük diyafram değerini (küçük diyafram değeri = büyük sayısal değer) kullanmak isteriz. Böylelikle daha geniş alan derinliğine sahip olacağımızı biliriz. Daha fazla alanın keskin olması için odağı doğru ayarlamamız gerekmektedir. Bunun için f/8 ile f/16 arasında bir değer kullanmamız gerekecektir.

Fotoğraf: James Maher

3. Alanı Odaklayın (Ön Odaklama)


Alan odaklama (ön odaklama) kamerayı belirli bir uzaklığa odaklamayı temel alan bir tekniktir. Örneğin, 10 metreye odaklama yaparsanız, 10 metrelik bir mesafeye bir insan girdiğinde çekiminizi yaparsınız ve böylece çekiminiz netlenmiş olur. Uzaklık için, 28mm ve 5DMII için, eğer 10 metre ve f/8 için ayarladıysanız, 5 metre ile 15 metre arasındaki her şey kabul edilebilir bir keskinlikte olacaktır.

Ön odaklama, sokak fotoğrafçılığında başarılı olmanın en temel anahtarlarından birisidir ve çoğu durumda sizi başarıya götürecektir. Eğer otomatik odaklama için yeterli zamanınız varsa, otomatik odaklamayı kullanmanız daha ideal olacaktır. Ancak çoğu zaman ön odaklamayı yapmanız tavsiye edilir.
Bunun için güzel bir egzersiz önerebilirim. Bir mesura alın ve 2 metre ile 10 metre arasındaki bütün uzaklıkları teker teker ölçün. Bu sayede uzaklıkları hafızanıza alabilirsiniz. Bu sürekli uygulanması gereken bir beceridir.

Ayrıca, bakmadan elle netlemeyi nasıl yapacağınızı öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu ne anlama geliyor? Örneğin, birisi size doğru yürüyor. Sizden 10 metre uzaktayken fotoğrafını çektiniz ve oldukça keskin çıktı ancak hala size doğru ilerliyor. Kameranıza bakmadan elinizle netlemeyi yapabilmeniz ve size 5 metre mesafeye geldiğinde çekiminizi yapabilmeniz gerekecektir. Eğer yeterince uygulama yaparsanız, kameraya bakmadan 5 metrelik odak mesafesibi elinizle ayarlayabileceksiniz demektir.



4. Hareketinizi Durdurun ve Adımlarınızı Yavaşlatın (Kekeleme Adım)


Genellikle merak ettiğim bir noktadır: İnsanlar fotoğraflarını çekerken neden hareket edip dururlar? Bunu her zaman görüyorum. İnsanlar, çerçeveler, odaklar ve çekimi yapılan hareket, hiçbiri hareketini durdurmuyor. Özensizlik kokuyor. Siz böyle yapmayın. 1/1000 saniyeden daha hızlı bir çekim yapmıyorsanız, hareket eden bir nesnenin nasıl keskin bir fotoğrafını çekebilirsiniz ki?

Kekeleme Adımı, bir çekim yapacağınız esnada durmak ve çekiminizi yaptıktan sonra devam etmenize dayanan bir tekniktir. Yürüyorsunuz, çekimi yapılacak bir şeyle karşılaşıyorsunuz, aniden duruyorsunuz, çekiminizi yapıyorsunuz ve yolunuza devam ediyorsunuz. Sadece bir saniyeliğine duruyorsunuz, fotoğrafınızı çekiyorsunuz ve yolunuza devam ediyorsunuz. Bu, dikkati kendinize çekmeden fotoğraf çekmenin ve hızlıca durabilmenin harika bir yoludur. Sadece arkanızdaki insanlar konusunda dikkatli olun. Ben birkaç kez durdum ve insanlar bana çarptılar. Bu gibi durumlarda, aptal bir turist gibi davranın (aptal bir fotoğrafçı gibi değil :) )

Fotoğraf: James Maher

5. Bir Nokta / Arka Plan Belirleyin Ve Bekleyin


Teknik olarak, gerçekten harika sokak fotoğrafları çekmek ister misiniz? Önce yerimizi belirliyoruz, sonra doğru ışığı bekliyoruz ve zamana göre en doğru ayarları seçiyoruz. Daha sonra, doğru kişinin çerçevemize girmesi için sabırlı bir şekilde bekliyoruz. Bu, bir şekilde olağan bir sokak fotoğrafı çekmekten milyon kez daha kolaydır.

Gece:


Gece sokak fotoğrafçılığı en inanılmaz deneyimlerden birisidir. Parlayan şehirler, insanlar ve büyüleyici hale gelen insanlar... sadece heyecan verici. Ancak, dikkatli olmanız gerekir. Bir arkadaşınızla güvenli bir yer seçin ve oraya gidin. Kendinize ya da ekipmanınıza çok fazla dikkat çekilmesine sebep olacak hareketler yapmayın.

Fotoğraf: James Maher

6. Geri Adım Atın


Gün boyunca, konuma yakın olmayı tercih ederim ancak gece olduğu zamanlarda konularımdan uzak durmayı tercih ederim. Konunuz karanlık bir sahnenin küçük bir paçası olduğu zaman, aydınlık bir sahnenin küçük bir parçası olduğu zamankinden daha fazla ilgi çeker ve arkaplanlar çoğunlukla daha ilgi çekicidir. Tabii ki bu her zaman geçerli değildir.

Geriye çekildiğinizde, keskin bir görüntü çekmek için hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekmez. 1/60 saniyenin altında yapılan çekim hızlarında fotoğrafınız oldukça keskin çıkacaktır.

7. Parlayan Pencere İşaretleri Bulun


Geceleri çekim yaparken, sokak lambaları ya da yapay ışık kaynaklarını araştırın ve insanların geçmesini bekleyin. Eğer yeterince yakınsanız, bu kaynaklar genellikle çok güçlü ışık kaynaklarıdır. Işığa daha fazla yaklaşırsanız ve yakından çekim yaparsanız genellikle oldukça kaliteli fotoğraflar elde edeceksiniz.

8. Üçayak ve Bulanıklık


Kim demiş keskin bir arka plana sahip olmak için keskin insan fotoğraflarına ihtiyacınız var diye? Kameranızı bir üçayağa yerleştirin ve insanların yürümesini bekleyin. Bazı insanlar net olurken bazıları bulanık olacaktır. Özellikle kalabalık ortamlarda son derece ilginç bir görüntü elde edeceksiniz.

Fotoğraf: James Maher

9. Flaşlı Çekim, Gündüz Bile


Bazı sokak fotoğrafçıları, konularının netliği için sabah vakitlerinde bile flaş kullanmayı seçerler. Bu, benim pek hoşuma gitmiyor ancak diğer fotoğrafçılar bunu denediklerinde beğeniyorum.

© James Maher

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status