Son Yazılar

16 Kasım 2013 Cumartesi

Harika Doğa Fotoğrafları Nasıl Çekilir?


"Ona uymadan doğaya hükmedemeyiz!" - Francis Bacon

İster arka bahçenizdeki bir sardunyanın isterseniz kayalık dağlardaki bir boz ayının fotoğrafını çekiyor olun; açık havada harika fotoğraflar çekmeniz, tabiat ile çalıştığınız anlamına gelir ve fotoğraf isteklerinizi tabiat üzerine empoze etmeye çalışmayın.



Doğa fotoğrafı çekmeye çalışıyorsanız, işin içine birçok faktör girer... güneş, bulutlar, rüzgar, yağmur, karla karışık yağmur ya da kar... ve eğer kendi doğal çevrelerindeki hayvanların fotoğrafını çekiyorsanız, pek çok gürültü, koku ya da hareketle de baş edebilmeniz gerekecektir.

Fotoğraf: Ray Morris


Bu karmaşık olabilir fakat ekstra zaman ve çaba sarf ederseniz doğa fotoğrafçılığından ciddi bir şekilde keyif alacaksınız. Bütün bir sonbahar ihtişamının içindeki bir şeker akçaağacını sadece bir anlık tıklamak yerine, kendi duvarınıza astığınız bir sanat eseri ile övünmenizi sağlayacak bir eser ortaya çıkaracaksınız. Ya da o kadar güzel fotoğraflar çekeceksiniz ki kendinizi birçok fotoğrafınızı satıyor durumda bulabileceksiniz.

Sonuç olarak, herkes harika doğ fotoğraflarını sever. İzleyicilerin, kendilerini fotoğrafın içine koymaları kolaydır. Hayatları boyunca hiç dağlara gitmiş olmasalar bile insanlar dağ fotoğraflarına bakmaktan hoşlanırlar çünkü kısa bir süreliğine de olsa, güzel bir yere taşınabilirler.

Öyleyse, kameranızla dışarıda geçirdiğiniz zamanlarda daha iyi doğa fotoğrafları çekebilmenize yardımcı olacak beş temel ipucu vereceğim. Bir fotoğrafçı olarak - çoğunlukla beklenmedik bir şekilde - doğa fotoğrafçılığına doğru bir zihniyet ile yaklaştığınız takdirde başarılı olacağınızı öğrendim.

Fotoğraf: Samuel John

Doğanın dengesini anlayın. Eski bir deyiş vardır: "Tabiat Ana ile savaşamazsın!" Fotoğrafını çekeceğin doğal çevre hakkında planınızı önceden yapın. Arka bahçenizdeki bir sincap deklanşör sesinizden rahatsız olmayabilir. Fakat 75 kilometre ötedeki bir ormandaki nadir görülen kara sincap, bu sesi duyar duymaz kayıplara karışacaktır.

Hayvanlar, ağaçlar, çalılar, çim... doğadaki her şey farklı doğa koşullarında farklı davranacaktır. Eğer parasal bir çekim yapıyorsanız, hangi koşullarda ve hangi konu üzerine çalıştığınızı anlamalısınız.

Yıllar önce, bir ormanda yalnız başıma yürüdüğüm bir sahneyi hatırlıyorum. Öylesine bir çekim ararken olağanüstü bir şey gördüm. Aşağı baktım ve sağ ayağımda fantastik bir çekim olduğunu fark ettim. Küçük bir göletin çevresinde bir sürü yeşil alg vardı. Bu güzel bir renkti ve su ile hoş bir tezat oluşturuyordu. Bu, benim en popüler çekimlerimden birisi olarak sona erdi.

Hazırlıklı olun. Kendi evinizin arka bahçesinde olsanız bile, çekim alanınız konusunda çalışın. Günün farklı saatlerinde ve bulutlu havalarda ışığın çiçeklerinizle nasıl oynadığını izleyin. Kuş desenlerine dikkat edin. Hayvanların alışkanlıkları, hava durumu ve ışık önceden tahmin edilebilir.

Eğer vahşi yaşam içine gidecekseniz de aynı durum söz konusudur. Yerel halkın konuştuklarına kulak verin, internette ya da televizyondan hava durumu raporlarına bakın ve çevreyi tanımak için kendinize zaman ayırın.






İhtiyacınız olan ekipmanın yanınızda olduğuna emin olun. Eğer doğada bir geyiğin yakın çekim fotoğrafını çekecekseniz, bir telefoto lens kullanıyor olsanız bile, otomatik netlemeyi, otomatik flaşı kapatın. Kameranızın ayarlarını öğrenin. Diyafram, ISO, perde hızı (enstantane) gibi kavramlara hakim olun.

Evinizde ve bahçenizde denemeler yapın. Yeni bir kamera satın aldıktan sonra çeşitli koşullarda bir sürü deneme çekimi yapmayı severim. Kullanım kılavuzuna bakarak, bütün özelliklerini teker teker kullanmayı deneyerek saatler harcayabilirsiniz. Farklı pozlama ayarları kullanın. Bunu tekrar tekrar yapın. Bu, çabanıza değecektir.

Fotoğraf: maf04

Sabırlı olun. Doğal olaylar oldukları zaman olurlar. Kameranızı hazır tutun ve bekleyin. Harika bir çekim beş dakika geç gelebilir ancak beklediğiniz beş dakika buna değecektir.

Sonucu aklınızda belirleyin ancak beklenmedik sonuçlara karşı hazırlıklı olun. Ormanda ağaçkakan arıyorsanız, bulmanız olasıdır. Öyleyse, bir telefoto lens ile, gerekliyse bir üçayak ve belki bir kuş üzerine yazılmış kitapla ve rahat bir şekilde zaman geçirebileceğiniz diğer araçlarla hazır olun. Kendi yiyeceğini götürün, hayvanları beslemeyin. Ve su götürün. Zihninizde hayalini kurduğunuz fotoğrafı çekin. Genellikle amacınıza yaklaşacaksınız.

Ancak, diğer olasılıklara zihninizi kapatmayın. Güneş, günün o saatinde inanılmaz bir güzellikte olabilir ve güneş ışıkları çarpıcı bir görüntü ortaya koyabilir. Ansel Adams'ın ünlü Hernandez'in Üzerine Ay Doğuşu bir otoyol sürüşü sırasında ortaya çıkmış. O, arabasını durdurmuş, anı yakalamış ve çekimini yapmış hemen... çünkü beklenmedik anlara karşı her zaman hazırlıklıymış.

Fotoğraf: Scott Swigart

Benim de benzer bir deneyimim olmuştu. Bir gece vaktiydi, güzel bir fotoğraf çekebilmek için öylece geziniyordum. Yürümeyi bırakmış, neredeyse eve dönecektim ki bir ışık çarptı gözüme. Çok katlı bir inşaatın şantiye sahasına gelmiştim. Kaynakçılar sekizinci ya da dokuzuncu katta çalışıyorlardı. Kaynaklarından sıçrayan kıvılcımlar binanın yanına ve aşağısına doğru süzülüyordu. Bu güzel bir fotoğraftı ve hazırlıklı olmasaydım kaçıracaktım.

Eğer açık havada çekim yapmak söz konusuysa, doğayı kontrol edebileceğiniz şeklindeki bir düşüncenin sizi aldatmasına izin vermeyin. Kontrol edebileceğiniz şey, kameranız ve konunuz hakkındaki bilginizdir. Öyleyse, doğru bir kamera, doğayı anlama ve biraz sabır ile, harika bir doğa fotoğrafçısı olabilirsiniz.

© Matt Smolsky

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status