Başlangıç seviyesindeki bir kullanıcı için öğrenmeniz gereken iki temel konu vardır.
KAMERA KONTROLLERİ
Fotoğrafçılık çoğunlukla bir sanat olarak görülse de, kameranızın nasıl çalıştığını bilmiyorsanız hiçbir yere ulaşamazsınız. Neyse ki kamera üzerindeki kontrolleri kavramak kolaydır.
Her kamerada otomatik ve manuel kontroller bulunmaktadır. Hatta, bazı kameralı telefonlarda bile manuel ayarlar bulunmaktadır. Genel olarak, fotoğraf eğitiminiz için bu ayarların ne olduğunu ve bunları nasıl kullanacağınızdan bahsedeceğim.
Başlangıç için, iki önemli kontrol noktanız var: perde hızı ve diyafram. Bu ikisi kameranızın içine giren ışığı kontrol ederler. Bu iki ayarı kontrol ederek hem ışığı hem de alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, aşırı yüksek hızlı çekimlerde etkili hareket fotoğrafları çekebilir ya da düşük hızlı çekimlerde çekimler yapabilir ve bir suya tül etkisi verebilirsiniz.
Bir yeni başlayan olarak, profesyonel makinenizi manuel modda kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Bu diyaframı, perde hızını, ISOyu, odaklamayı ve bir dizi diğer ayarı elle girmeniz gerektiği anlamına gelir. Merak etmeyin, bu zor değil. Bunu bir kez öğrendiniz mi tüm kameralarda bu özellikler olsun istersiniz.
Otomatik kontroller her ne kadar oldukça uygun olsa da, gördüğümüz ve zihnimizde canlandırdığımız sahneyi çekebilmemize engel olacaktır. Fotoğraf eğitimi bize bir sahne görmeyi, aklımızdan geçenleri ve ne istediğimizi ve ondan sonra çekimimizi yapmamızı ve sonuçları almamızı sağlar.
© www.pcmag.com |
YARATICI KOMPOZİSYONLAR
Fotoğrafçılık eğitiminin en önemli konularından ikincisi de kompozisyon nedir, öğrenmektir ya da fotoğrafınızın içini nasıl dolduracağınızın tanımıdır. Bu neredeyse tarihin kendisi kadar eski bir teknik ve gelenektir. Bu aynı zamanda boyamalar, çizimler gibi konularda da geçerlidir. Bu konuda kendinizi geliştirmeniz için o sanatla ilgili bir sanat kitabı almanız ve teknikleri öğrenmeni gerekir.
Yalnız burada birkaç önemli bilgiden bahsedebilirim.
Üçler Kuralı: Bu kural, nesneleri fotoğrafımızın merkezine yerleştirmek yerine, sağ-sol üst ya da sağ-sol alt köşelere yerleştirme esasına dayanır.
İlerleyen Hatlar: Çevrenizdeki çizgileri kullanarak ilgiyi nesnenize çekebilirsiniz. Çizgiler, izleyiciler için bir yol görevi görecektir.
Daha önce hiç bu şekilde bir fotoğraf düşünmeimş ve çekmemişseniz her ne kadar bu örnekler temel olmasına rağmen fotoğraflarınızda belirgin değişiklikler ortaya çıkarabilir.
Bu iki teknik hakkında yeterince çalışırsanız, daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için hiçbir engeliniz kalmıyor. Bundan sonraki adım ise kendi zihniniz.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.