Son Yazılar

14 Kasım 2013 Perşembe

Fotoğrafını Çektiğiniz Nesneleri Ön Plana Çıkarın


Harika fotoğraf konuları etrafımızda duruyor. İlginç insanları, çiçekleri ya da vahşi yaşama ulaşmak için uzaklara gitmez zorunda değilsiniz. Gerçek test, yeteneklerinizi kullanarak harika etki bırakacak fotoğraflar ortaya çıkarabilmektedir.



Bir fotoğraf çekiyorsunuz ve bir nesneyi ön plana çıkarmak istiyorsunuz ve soruyorsunuz, "Bunu nasıl yapabilirim?" Bu sizi özendiriyor fakat yanlış olan, kamera istediğiniz sonuçları vermediği zaman onu suçlamanızdır. Bilmeniz gerekir ki daha iyi bir fotoğraf makinesi daha iyi fotoğraflar çekmenizi sağlamaz. Bu makalede vereceğim teknikler ise her makinede aynı ölçüde çalışıyor olacak. Tek ihtiyacınız olan DSLR bir kamera -ki kameranızla manuel ayarlamalar yapabilmelisiniz, diyafram, enstantane ayarlarını değiştirebilmelisiniz- ve bir zum (zoom) lens.

İşte size bu etkiyi nasıl ekleyeceğinizi öğretecek birkaç ipucu.

Fotoğraf: Māris Pehlaks


#1 Koyu Bir Arka Plana Karşı İyi Aydınlatılmış Bir Nesneyi Çekin. 


Eğer tamamen gölgeli bir arka planda  güneş ışığı ile aydınlanmış bir nesneyi çekiyorsanız, konunuz her zaman öne çıkacaktır. Bu anlaşılması kolay bir ilkedir fakat söylemesi uygulanmasından daha kolaydır.

Işığın iki farklı düzeyini fotoğraflamak istediğinizde (aydınlık ve karanlık alanlar) kameranızın ışık metresi hatalı ölçüm yapma eğiliminde olacaktır. Bu koyu arka plan için pozlama yapabilir ve konunuzun aşırı pozlanmasına sebep olabilir. İşin püf noktası konuyu pozlamaktır.

Fotoğraf: Michael Levine-Clark

#2 Arka Planı Bulanıklaştırmak İçin Açık Diyafram Değerleri (Küçük Sayısal Değer) Kullanın. 


Bu şekilde birçok fotoğraf görmüş olmalısınız. Konu oldukça net ve keskin ancak fotoğrafın geri kalanı son derece bulanık. Bu, dikkati konuya eklemek için etkili bir yol ve bu sayede fotoğrafınıza üç boyutlu bir etki kazandırmış olabileceksiniz.





Bu etkiyi verebilmek için büyük odak mesafeli lensleri ve küçük (geniş açıklık) diyafram değerlerini bir arada kullanın.İlk olarak, konunuza zum yaparak en büyük yakınlaştırma oranını elde edin. Bu, doğal olarak alan derinliğini azaltacaktır. Daha sonra da en geniş diyafram değerini elle verebilirsiniz.

Siz konuya yaklaştıkça daha büyük etkiler elde edebileceksiniz.

Fotoğraf: tifotter

#3 Geniş Bir Perspektif İçin Geniş Açılı Lensler Kullanın. 


Bu teknik 2. ipucundaki tekniğin hemen hemen tersidir. Geniş açılı objektif, konularınızın daha küçük görünmesini sağlar, böylelikle nesneler gerçekte olduklarından daha uzakta yer alıyormuş gibi bir etki verir. Bu arada, ön plana bir nesne koyabilir ve çerçevenizi bununla doldurabilirsiniz.

Sonuç olarak, yakındaki nesneniz daha büyük görünecek ve bunun dışındaki her şey küçük görünecektir. Çevreniz de odakta olmasına rağmen (geniş açılı lenslerin alan derinlikleri de fazladır) çevredeki nesneler göreceli olarak küçük görünecek ve ön plandaki nesnenizi daha baskın yapacak ve kompozisyonunuzu tamamlayacaktır.

Böylelikle, fotoğrafınızdaki konulara ilgiyi çekebilmenizin üç basit yolu vardır diyebiliriz. Benim arka planım doğa olduğu için, ben bu teknikleri genellikle yaban hayatı için kullanıyorum fakat siz bu teknikleri birçok konuya transfer edebilirsiniz.

Harika olan kısım ise, bu teknikleri denemek için pahalı kameralara ihtiyacınızın olmaması. Daha önce de söylediğim gibi, diyafram ve perde hızı değerlerini kontrol edebilmenizi sağlayacak bir DSLR kamera ve bir zum lensiniz varsa, küçük uygulamalar yaparak etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz.

Daha da iyisi, dijital fotoğrafçılık çağında olmamız ve daha fazla uygulama yapmanızın maliyeti neredeyse sıfır. Öyleyse, dışarı çıkın ve çekimlere başlayın...

© Andrew Goodall

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status