Son Yazılar

25 Aralık 2013 Çarşamba

Pencere ve Kapı Fotoğrafçılığı İpuçları


Kapı ve pencereler hakkında bir sürü şey var. Kapılar ve pencereler sokaklar, tarih ve kültür hakkında bir sürü bilgi verirler ve her yerdedirler. Kapılar ve pencereler büyüktür, küçüktür, sadedir, renklidir, eskidir, yenidir, moderndir, antikadır, bütün şekillerde ve formlardadır. Bazen açık kapılar ve pencereler bulabilirsiniz, bazen kapalıdırlar; bazen insan vardır yanında bazen de yoktur; kapılar ve pencereler bazen gitse bile, siz onların nerede olmaları gerektiğini biliyorsunuz.



Fotoğraf: Steven May

Kapılar ve pencereler, açılmak için bize yalvarıyorlar. Kapıları açmanız ve onlara doğru yürümeniz gerekiyor. Pencereleri açmanız ve içeriye havanın girmesi gerekiyor. Kapılar ve pencereler ilgi çekici ve büyüleyicidir.

Kapı ve pencereler desen, doku ve tasarımlarla doludur. Bunlar fotoğraflanmak için bizi çağırıyorlar. Bunlar çeşitli şekillerde, boyutlarda ve malzemelerde yapılmış olarak bulunuyorlar. Bazıları büyük, korkutucu ve bazıları ise küçük ve sadece varlar. Bazı kapılar ve pencereler meşhur ve bazıları bir sanat formundalar. Bu kapı ve pencerelerin fotoğraflarını çekmek hayranlık uyandıracaktır.

Bir kapı ya da pencere fotoğrafı kolay gibi görünebilir. Bu konu hakkında ne, zorlayıcı olabilir ki, düz bir yapıları var ve "Alan Derinliği" hakkında endişelenecek bir şey de yok. Hareket etmezler ve bu nedenle "Perde Hızı" hakkında endişelenecek bir şey de yok. Ancak bekleyin, kapı ve pencerelerin de kendilerine özgü zorlukları var.

Kapı ve pencereler çoğunlukla güneşten uzakta duruyorlar; tentelerin, ağaçların saçakların altında sabırla bekliyorlar... gölgeler. Onlara güneş ışığı çarpıyor olabilir ve bu da yansımalara yol açacaktır, ki bu da pek istemeyeceğimiz ya da avantaja çevirmek isteyeceğiniz bir durumdur.Kapı ve pencereler genellikle, serin, mavi tonlu bir renk eğilimindedir, bu yüzden renkleri düzeltmek için ısıtma filtreleri kullanmanız gerekebilir.

Fotoğraf: diDd

Çoğu fotoğrafta olduğu gibi, kapı ve pencere çekimleri için de sabahın erken, günün geç saatleri çekim için en iyi zamanlardır. Sadece ışık sıcaklığından dolayı değil, aynı zamanda revaklar, tenteler ve kapı yolları güneş ışıklarının geliş yolundan çekilmiş olurlar ve gölgeler ortadan kaybolacaktır. Yanal aydınlatma da kapı ya da pencerelerdeki detayların aydınlatılması konusunda ilginç etkiler ortaya çıkaracaktır.




Orta ya da yavaş çekimlerinizde, kapı ve pencerelerdeki detayları yakalamak için bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Genellikle doğal ışık yeterli olacaktır fakat bir üçayak kullanmıyorsanız, yeterli ışığı elde edebilmek için flaş kullanmanız gerekebilir.

Fotoğrafını çekmek için bir kapı ya da pencere bulduğunuzda, hatırlamanız gereken ilk şey, hakkında düşünmek ve gözden geçirmektir. Dikkatinizi ilk ne çekti? Kapı ya da pencerenin rengi, genel görünüm, çevreleyen duvarlar, kapı ya da pencerenin kendisi, kapı tokmağı, doku ya da perdeler. Her ne ise, fotoğrafınızın sihrini kaybetmeden detayları yakaladığınızdan emin olun.

Odaklamak için bir diğer önemli nokta da dikkat dağıtıcı diğer bütün nesneleri ortadan kaldırmak ve ana konunuzu diğer nesnelerden arındırmak için yeterli derecede yakınlaşmaktır. Aydınlatmayı izleyin ve alan derinliğini en yüksek seviyeye çıkarmak, odağınızdaki her şeyi net bir şekilde tutmak için kameranızı kapı ya da pencereye göre paralel bir şekilde tutun.

Fotoğraf: Guy Miller

Eğer dikkatinizi çeken doku, paslanma, boyaların dökülmesi, oymalar gibi bir konu ise; daha da yakınlaşın ve daha fazla detay yakalamak istiyorsanız bir makro lens kullanmayı düşünün. Yan aydınlatma bu detayları ortaya çıkarabilir ve gölgeleri kullanmanız dokulara derinlik ekleyecek ve üç boyutlu bir izlenim elde edebileceksiniz.

Kapı tokmakları da fotoğrafı çekilebilecek ilginç detaylardandır. Alan Derinliği, kompozisyon için önemli bir roldedir. Eğer bütün detayları ile birlikte çekmek istiyorsanız küçük bir diyafram kullanın ve böylece her şey odakta kalacaktır, eğer sadece tokmağı çekmek istiyorsanız ve geri kalan kısımları bulanık yapmak istiyorsanız, geniş bir diyafram kullanın. Görüntünüzün ne şekilde görünmesini istediğinizi düşünün ve anahtar delikleri gibi dikkat dağıtıcı diğer unsurları düşünün.

Dikkatinizi çeken konunun fotoğrafını çektikten sonra, geri gelin ve pencere ya da kapının geri kalan kısımlarını inceleyin. Pozisyonunuzu, açınızı değiştirin; çökün ya da yükseğe çıkın ve etrafa bakının. Böylece farklı bakış açıları ve büyüleyici görüntüler elde edebilirsiniz.

Kapı ve pencereler çekerken zamanınızın geçtiğini düşünüyorsanız, hatırlayın, kapı ve pencereler bir yere gitmezler.


© Joaquin Duenas

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status