Son Yazılar

24 Aralık 2013 Salı

Fotoğraflar Nasıl Keskinleştirilir


Dijital fotoğrafçılık hakkında aklımızda tutmamız gereken konulardan birisi de hangi formatı kullandığımızdır. Kameranızı JPEG formatına ayarladıysanız, fotoğrafın sıkıştırılmasından dolayı kalite kaybı yaşamanız muhtemel. Bu durumda, fotoğrafı keskinleştirmeniz mantıklıdır. Ancak, eğer raw formatında çekmeyi tercih ettiyseniz, herhangi bir görüntü bozulmasıyla karşılaşmanız olası değildir bu nedenle de keskinleştirme yapmanıza gerek olmayacaktır.





1. UNSHARP MASK


Unsharp Mask, Adobe Photoshop Elements ve Corel Paintshop Pro programlar da dahil olmak üzere birçok fotoğraf düzenleme yazılımında yaygın olarak kullanılıyor. Genellikle, Unsharp mask komutunu kullanarak 3 faktörü kontrol edebilirsiniz: Amount (Miktar), Theresold (Eşik) ve Radius.

* Amount: Bu, keskinliğin yoğunluğuna karşılık gelir.
* Radius: Bu, bir pikselin çevresinde meydana gelen keskinleşmenin uzaklığına karşılık gelir.
* Thresold: İki nokta arasında parlaklık farkı olduğunda netliğin ne zaman başlayacağına karşılık gelir.

Fotoğrafınızda en uygun keskinlik miktarını elde edebilmek için bu üç faktörle oynamayı öğrenin. Yeterli miktarda keskinleştirme yapın ve fazlasından kaçının. Keskinleştirmeyi aşırı yapmanız halinde genellikle kenarlar ya çok sert ya da görünmez olacaktır.



2. SMART SHARPEN


Fotoğraflarınızda netlik söz konusu olduğunda bir diğer yararlı araç da Smart Sharpen aracıdır. Adobe Photoshop Elements programında da mevcuttur. Diğer fotoğraf düzenleme programlarında da (Corel Paintshop Pro) bu özellik mevcuttur ancak isimleri farklıdır.

Genellikle, fotoğraf düzenlemesi yapacağım zaman en son adım olarak bunu kullanıyorum. Önce fotoğrafı temizliyorum, renkleri, tonları ve parlaklığı ayarlıyorum ve görüntüyü düzleştiriyorum. Sonuç olarak daha iyi görünen bir fotoğraf elde ediyorum. Smart Sharen aracı ile ilgili olarak bilmeniz gereken en önemli şey ise gerekli keskinleştirme ayarlarının zaten bu özellikle mevcut olarak bulunmasıdır - program gerekli keskinleştirme ayarını kendisi belirleyecektir.




3. İLERİ DÜZEY KESKİNLEŞTİRME ARAÇLARI


Eğer Photoshop Lightroom ya da Adobe Camera Raw eklentisini kullandıysanız size daha güçlü keskinleştirme araçlarını verdiklerini göreceksiniz. Diğer fotoğraf düzenleme yazılımlarında da benzer özellikleri görebilirsiniz. Aslında, ciddi bir şekilde fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız, Adobe Lightroom satın almanızı şiddetle öneriyorum.

Ayrıca, Lightroom ile ilgili bir sır vereyim. Alt (Mac için Option) tuşuna bastığınız takdirde keskinlik siyah beyaz modda görünecektir ve bu sayede daha kolay bir şekilde düzenleme de yapabileceksiniz. Daha önce Lightroom ya da benzeri bir program kullandıysanız, bu ipucunun harika bir yardımcı olduğunu fark edeceksiniz.

Bunların dışında da bir sürü fotoğraf keskinleştirme programları vardır. Bunlardan birisi de Nik Software Sharpener Pro. Bu paketteki keskinleştirme araçları da Lightroom'dakilerle karşılaştırılabilirler ve daha alt programlarla karşılaştırıldığında arada kalite farkı olduğu söylenebilir.

Fotoğrafınızın keskinliği üzerindeki kontrolünüzü tamamlamak için Unsharp Mask özelliğini kullanın. Katman maskeleri (Layer Mask) kullanmayı unutmayın.

ÖZET


Özetle, keskinleştirme fotoğraf düzenleme üzerinde yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Ancak, fotoğrafınızın daha güzel göründüğünden emin olmalısınız - hangi keskinleştirme araçlarını kullandığınızı bilmelisiniz - ve keskinleştirme özelliğini ya elle ya da smart sharpen aracı ile yapmalısınız. Eğer ileri düzey bir kullanıcı iseniz Adobe Photoshop Ligghtroom, Adobe Camer Raw veya Niks Software Pro gibi programları kullanınız.

Öyleyse, gelecek zamana kadar, fotoğraflarınız düzenleme konusunda bol şanslar.


© Gary Hendricks

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status