Son Yazılar

23 Aralık 2013 Pazartesi

Sokak Fotoğrafçılığına Giriş


Fotoğrafçılığa bir yerden başlamak zorundayız ve asıl soru, nereden başlamalıyız? Öğrenecek çok şey var ve çekilecek pek az şey. Bu doğru olabilir ya da olmayabilir. Benim cevabım, sokak fotoğrafçılığı. Neden mi? Okuyalım...



Bana göre sokak fotoğrafçılığı yeni başlayan fotoğrafçıların kendi fotoğrafçılıklarını oluşturabilecekleri en harika yoldur. Çekilecek çok şey var ve seçenekleriniz neredeyse sonsuz. Grupların fotoğraf gezileri için harika bir seçenek çünkü herkes için bir şeyler var. Hukuk ve nezaket kuralları çerçevesinde size her şey ama her şeyi çekme özgürlüğü verir. Hareket etsin ya da etmesin, çekin.

Fotoğraf: Andre Stoeriko


Sokak fotoğrafçılığı günlük hayatımızdaki ve kentlerdeki, köy ve kasabalardaki çok geniş bir çerçeveyi açıklar. Bu, çevremizdeki dünyaya dair rutinler, mizahlar ve günlük yaşam hakkında görsel bir yorum sağlar. İşte, sokak fotoğrafçılığı üzerine bazı öneriler.

1. HAZIRLIK


Herhangi bir zamanda yapılabilmesine ve hatta ücretsiz olmasına rağmen, yine de birtakım hazırlıklar yapmak gereklidir. Bu sadece çekimlerinizin kalitesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha kolay ve eğlenceli çekimler yapabilmenizi sağlar. Farklı, yeni ya da eğlenceli bir şeyler görmek için bekleyin. İnsanların hareketlerini tahmin edin ve böylece harika görüntüler yakalayın. Artık, bu ne zaman ortaya çıksa hazır olacaksınız.

2. ODAKLAMA


Sokak fotoğrafçılığının kilit noktası, odaklamadır; sadece keskinlik için değil, aynı zamanda alan derinliği için de. Manzara fotoğrafçılığı hariç, diğer bütün fotoğrafçılık türlerinden daha fazla odakta görüntüye ihtiyacınız vardır. Sadece bireysel nesneler için değil, aynı zamanda sokağın kendisi için de. Diyaframınızı f/11 ya da daha küçük bir değere ayarlayın ve gerekirse elle netleme yapın. Sokak fotoğrafçılığında en önemli konulardan birisi de çektiğiniz fotoğrafları daha sonra gözden geçirmeniz ve görüntülerinizin içinde yeni sahneler bulmanızdır. Eğer iyi bir alan derinliğine sahipseniz, çektiğiniz esnada fark etmediğiniz detayları daha sonra fark edeceksiniz.

Fotoğraf: Richard Crowe

3. KONULAR


Bir sokakta ya da bir köyde fotoğraf çekmek için yürüyüşünüz uzun ve yorucu olabilir bu nedenle başlamadan önce düşünün. Harika bir fikir, bir tema seçmeniz ya da alfabenin 29 harfinin her biri ile ilgili bir konu bulma üzerine bir proje düşünebilirsiniz. Konularınız insan üzerine kurulu olmak zorunda değil ve insansız bir fotoğraf serisi oldukça zor olabilir ve ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bir markette ya da spor etkinliğinde çekim yaparken insanlara saygı ile yaklaşın. Düşündüğünüzden daha fazla fotoğraf elde edeceksiniz.




4.  RENKLİ YA DA SİYAH BEYAZ


Sokak fotoğrafçılığı kendisini siyah beyaz fotoğrafçılığa yakınlaştırır. Konuların çeşitliliği, ışığın oluşturduğu karşıtlık ve hatta dokular ve desenler ile birlikte harika siyah beyaz fotoğraflar çekebilirsiniz. Çoğu saygın fotoğrafçı sokak fotoğrafçılığı için siyah beyaz çekimi düşünür fakat bu, renkli çekimin kötü sonuçlar verdiği anlamına gelmez. Dijital kameranızla siyah beyaz çekiminiz için küçük bir ipucu da burada. Renkli bir çekimi bilgisayarda siyah beyaza çevirmek, çoğu zaman daha iyi monokrom (siyah beyaz) görüntüler verecektir.

Fotoğraf: Tony Taffinder


5. EKİPMAN


Neredeyse bütün kameraları sokak fotoğrafçılığı için kullanabilirsiniz. Elbette, daha iyi kamera daha iyi sonuçlar verecektir. Ben, bir çekimde daha fazla görüntü alabilmesi için geniş açılı bir lens kullanmayı tercih ederim.

Telefoto lensler de kullanışlıdır çünkü sahneleri izole ederler, detayları ortaya çıkarırlar ve konularını çerçevenize daha sıkı yerleştirirler. Pazarlarda ya da kamu binalarında çekim yapıyorsanız geniş bir diyafram yardımcı olacaktır.

Genel sokak fotoğrafçılığı eğlenceli olmalı ve becerilerinizin gelişmesine yardımcı olmalıdır. Bu sizi gerçeklerle yüzleştirir ve hayata farklı gözlerle bakmanızı sağlar. Neredeyse sonsuz sayıda konu ve karakterle dolu bir çekim dalından bahsediyoruz. Yeni bir şeyler denemek için korkmayın. Mutlu çekimler!

© Wayne Turner

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status