Son Yazılar

26 Aralık 2013 Perşembe

Yeni Başlayanlar İçin Makro ve Yakın Çekim İpuçları


Yakın çekim fotoğrafçılığı ya da bazen makro fotoğrafçılık olarak yanlış adlandırılan fotoğrafçılık türü, birçok fotoğrafseverin dijital fotoğrafçılıkta denemek isteyecekleri bir fotoğrafçılık türüdür. Ben fotoğrafçılığa başladığım ilk yıllarda kendime bir set yakınlaştırma filtresi satın almıştım. Yakın çekim fotoğrafçılık oldukça pahalı olabilir fakat bütçenize göre başlamanın yolları da vardır.



Fotoğraf: Edgar Barany


Çoğu insan küçücük nesnelerin kocaman bir hale geldiği yakınlaştırma dünyalarını çok sever ve biz bu fotoğrafçılık dalı ile birlikte, çıplak gözle göremediğimiz detayları görürüz. Eğer yeni bir kamera satın aldıysanız, burası sizin içinde yer almak isteyeceğiniz dünya. Fakat, bu gerçekten pahalı bir dal ve insanlar bu nedenle bazen bu daldan uzakta kalabilir. Peki, nasıl başlanabilir?

1. MAKRO ÖZELLİĞİ OLAN BİR KOMPAKT KAMERA SATIN ALMAK


Tam anlamıyla makro değil çünkü en azından 1:1 oranında büyütme oranını sağlamıyorlar ancak yakın çekim dünyasına adım atmanıza ve bu dünya ile ilgili deneyimler yaşamanıza yardım edebilirler. Kameranızı satın alırken çekeceğiniz konuya en fazla ne kadar yaklaşabileceğinizi de sorun. Daha yakın çekim daha iyidir. Eğer imkanınız varsa, kamerayı satın almadan önce test edin.

Fotoğraf: Félix Leon

2. KOMPAKT KAMERANIZ İÇİN YAKINLAŞTIRMA FİLTRELERİ (CLOSE-UP)


Bazı kompakt kamera üreticileri kendi modellerine uygun olarak geniş bir aksesuar yelpazesi sunmaktadır. Kameranızı satın almadan önce lensini ucuna bir yakınlaştırma filtresi takılıp takılamadığını kontrol edin. Bazı kompakt kamera lensleri DSLR lenslerin en küçük filtrelerine uyumluluk gösterebiliyorlar.

Fotoğraf: Shery Han

3. YAKINLAŞTIRMA FİLTRELERİ (CLOSE-UP)


Bütün SLR kameraların lenslerinin ucu belirli filtrelerin takılabilmesi için vidalı bir yapıya sahiptir ve bazı özel şirketler kendi lensleri için bazıları da birçok kamera üreticisi için filtre üretmektedir. Hatırlatmakta fayda var, ne kadar kaliteli bir filtre kullanırsanız o kadar kaliteli sonuçlar elde edersiniz. Bu filtreler konunuzun sizden uzaklığı baz alınarak üç farklı seride gelirler. Sensörünüz ile konunuz arasında ne kadar filtre (cam - lens) ye alırsa ışık o kadar kayba uğrayacaktır ve bu nedenle de daha geniş (sayısal olarak düşük değer) bir diyafram kullanmanız gerekecektir.




4. UZATMA TÜPLERİ (MAKRO EXTENSION TUBES)


Bu tüpler kameranız ile lensiniz arasına yerleştirilir. İçerisinde cam barındırmazlar ve bu nedenle sensöre ulaşan ışık oranını etkilemezler. Yaptıkları şey, lensinizin ön elemanları ile sensör arasına mesafe koymak ve bu sayede konuya daha yakın olmanızı sağlamaktır. Bu tüpler üç farklı elemanla birlikte gelir ve her biri yerlerinden çıkarılıp takılmak suretiyle farklı kombinasyonlar üretebilmektedir. Uzatma tüplerini makul kılan ise, makro lenslere göre fiyatları ve çoğu odak uzaklıklarında kullanılabilmesidir.

5. MAKRO ÖZELLİKLİ BİR LENS


Daha çok yakınlaştırma özellikli bir lens diyebiliriz. Konunuza makul bir yakınlaşma imkanı verir ve böylelikle iyi bir yakın çekim yapabilirsiniz. Gerçek bir makro lensin vereceği etkiyi elde edemezsiniz ancak onlar kadar pahalı da değildir.

Yakın çekim fotoğrafçılık hakkında önemli bir nokta da bütçenize göre yatırım yapabilme imkanınızdır ve bu iş için ne kolunuzu ne de bacağınızı satmalısınız. Dijital fotoğrafçılığı iyice öğrendiğinizde ve yakın çekimin sizin için en önemli dal olduğunu fark ettiğinizde, makro ekipmanlarına çok daha fazla para ayırabilirsiniz. Mutlu çekimler!

© Wayne Turner


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status