Son Yazılar

27 Aralık 2013 Cuma

Konser Fotoğrafları Nasıl Çekilir


Hepimiz bir konserde çılgınca dans etmek isteriz. Ama çoğumuz anı yakalamak, bir diğer tabirle, deneyimini kaydetmek ister. Ancak kompakt kameralar ile iyi bir fotoğraf elde etmek zor. Karanlık aydınlatma, yanıp sönen ışıklar ve konseri veren sanatçının sürekli hareketleri fotoğraf çekmeyi zorlaştırır. Ancak, bir DSLR sahibi iseniz ve değiştirilebilir lensleriniz varsa bazı muhteşem fotoğrafları çekebileceksiniz.




Öncelikle, doğru ekipmana ihtiyacınız vardır. Kullanılan standart lens 70-200 mm f/2.8'dir. Bu, fotoğrafı çekebilmeniz için yeterince hızlıdır ve iyi bir telefoto aralığı vardır. Eğer yeni başladıysanız, 50 mm ile 85 mm arasında bir lens de kullanabilirsiniz fakat etkili çekimler yapabilmek için ya etrafta iyi bir çekim açısı yakalamalı ya da konunuza yakınlaşmalısınız. Eğer geniş açılı bir çekim için özel bir amacınız yoksa geniş açılı bir lens gerçekten gerekli değildir.




Sahne çoğunlukla loş bir ışık olacak bu nedenle ışığı dengelemeniz gerekecek. Bu yüzden yüksek ISO ve geniş bir diyafram değeri kullanmalısınız. ISO 1600 ile ISO 3200 (bazı zamanlarda kamera daha yüksek değere çıkabilir ancak daha fazla noise oluşturur) aralığında bir ISO değeri ve f/5.6 değerinden yüksek (sayısal olarak düşük) diyafram değeri kullanmanız iyi olacaktır. Ancak, bu ayarların küçük bir alan derinliği vereceğini ve fotoğrafınızda kumlanmalar meydana getireceğini unutmayın. Kilit noktası ise fotoğrafı çekerken esnek ve hızlı olmaktır. Bu, başarı oranınızı artırmak için de aynı zamanda önemlidir. Saniye başına çekim hızınız da önemlidir çünkü ışıklar sürekli yanıp sönüyor ve müzisyenler sürekli hareket ediyor olacak.

Şimdi, bazı ayarları anladınız, peki mümkün olan en iyi fotoğrafı nasıl çekebilirsiniz? Her şey teknik değildir. Birincisi ve belki de en önemlisi, sanatçıları izlemelisiniz. Onların sahnede nasıl hareket ettiklerini ve nerede çok zaman harcadıklarını, özel hareketlerini ve yüz ifadelerini izleyin. Bu tuhaf davranışları çekebilirseniz fotoğrafınızı daha güzel bir hale getirecektir. Onların hamlelerini önceden bilebilirseniz, onları bekleyebilirsiniz. Bir gitarcının bir solo esnasında geriye yaslanmasına hazır olun.



Sadece insanlara odaklanmayın, müzik aletlerine, sahneye ve ışıkları da kompozisyonunuza dahil etmeyi deneyin. Bir gitar farklı açılardan daha iyi görünebilir. Müzisyenin sağ elini mi sol elini mi kullandığını ayırt ederseniz daha iyi fotoğraf çekebilmek için en iyi açıyı belirleyebilirsiniz. Dışarıdaki kalabalığa da bir göz atın. Sahne, hoparlörler, kablolar, mikrofon standları ve diğer bir sürü elektronikle doludur. Çekiminizde bunlardan kaçının. Son olarak, onları takipte olun ve bu sayede müzisyenin doğrudan kameranızın lensine baktığı anda siz de küçük bir performans sergileyebilirsiniz.


© Mark Etinger

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status