Son Yazılar

28 Ocak 2014 Salı

Gece Fotoğraf İpuçları


Dijital kameranız manuel mod ve elle netleme yapabiliyorsa, ilk denemenizde bile başarılı gece fotoğrafları çekebilirsiniz. Çeşitli kontrol kombinasyonları deneyin ve çektiğiniz fotoğrafları kameranızın LCD ekranında kontrol edin. Bu ayarlarla çekime başlayın ve gerekirse perde hızınızı değiştirebilirsiniz:



* ISO: Netliği korumak ve gürültüyü azaltmak için düşük ISO hızları ile çekiminize başlayın. Bu ayarı sadece farklı perde hızları denedikten sonra değiştirin. Kameranızın 30 saniyelik çekimleri yapabilmesi gerekir. Kameranızın üzerinde bir sayının yanındaki tırnak işareti ile ne kadar uzun bir süre çekim yapabileceğinizi bileceksiniz. Örneğin, 1", 1 saniye demektir.

Fotoğraf: Michiel Bujise


* Diyafram: f/11 ya da f/16 değerlerini kullanın. Böylelikle daha fazla alan derinliği elde edebilecek ve daha fazla kısım odakta kalabilecektir.

* Beyaz Dengesi: Günışığı (Daylight) seçeneğini seçin. Kulağa ilginç geliyor fakat tungsten, florasan, halogen, neon vb. ışık kaynaklarında iyi görünümlü sonuçlar verecektir.

* Hız: Eğer fotoğrafınız çok aydınlanmışsa, 1/8 gibi bir perde hızı kullanın. Fotoğraf daha karanlık ise, daha uzun bir perde hızı kullanın.

* TripodKameranızı sabit tutabilmeniz için bir üçayak ya da sabit b ir cisim kullanmanız gerekir. Elinizle tutarak uzun pozlama yapamazsınız.




Uzaktan Kumanda: Uzaktan kumandanız varsa, kullanın. Yoksa, kameranızın zamanlayıcı özelliğini açın ve siz deklanşöre bastıktan sonra kameranız çekimini tamamlasın. Bu, kameranızın hareket etmesini engelleyecektir.

* Dosya Türü: Ben hemen hemen her zaman JPEG + RAW çekerim. Bu bana hem bir ham (raw) dosya hem de kullanabileceğim bir JPEG verir.

Eğer kameranızda Manuel Mod yoksa, başarılı fotoğraflar çekebilmek için aşağıdaki ayarları deneyebilirsiniz.: Aşağıdaki ayarları kameranızdaki Sahne (SCN) menüsü altında arayın:

Fotoğraf: Andrew Sutherland

* Havai Fişek: Bu ayarı gece ışıklarını çekebilmek için uzun pozlama yapmak istediğiniz zaman kullanmalısınız.

* Gece Portre: Bu ayarla, pozlama süresi uzatılır ve flaş patlatılır. Bu ayar, arkasında şehir ışıkları olan bir portrenin çekimi için tasarlanmıştır. Daha önce bu şekilde bir fotoğraf çekmek aklınıza gelmemiş olabilir. Gece Portre Modu bu sorunu çözecektir.

* Tripod: Kameranızı sabitlemek için yine bir üçayağa ihtiyacınız vardır. Eğer bir zamanlayıcınız varsa, bunu da kullanabilirsiniz.

Umarım bu makale, gece fotoğrafçılığı hakkında size birkaç bilgi vermiştir. Eğer bunu kaparsanız, eğlenceli bir çok konuyla karşılaşacaksınız.

© Gary Ramey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status