Son Yazılar

31 Ocak 2014 Cuma

Pan Tekniği İpuçları


Bu yazıda size en ilginç fotoğrafçılık tekniklerinden birini tanıtmak istiyorum: "Panning." (Çevrinme) Pek çoğunuz merak edebilir ve "Panning (çevrinme) nedir?" diye sorabilir.



Panning oldukça basit bir tekniktir, sadece perde hızını, diyaframı ayarlayın ve kamerayı sabit tutarak hareket eden nesne ile birlikte hareket ettirin. Tahmin edin ne olacak? Bulanık bir arka plana karşı keskin bir nesne. Elbette, bunun kolay olduğunu düşünebilirsiniz ancak biraz zorlayıcı olabilir.

© http://nickmargherita.com/
Size pan tekniği hakkında işinize yarayacak ve bu tekniği zevk alarak kullanmanızı sağlayacak birkaç ipucu vermeme izin verin.

1. DÜŞÜK PERDE HIZLARI


Perde hızınızı normalden biraz daha düşürün fakat çok düşürmeniz keskin bir nesne elde etmenizi zorlaştıracaktır. Örneğin, hareket eden bir araba için 1/60 saniyelik ya da yaklaşık bir perde hızı ile etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Yürüyen insanlar ya da bisikletlileri çekecekseniz 1/30 saniye civarında çekim hızları deneyin. Daha hızlı perde hızları kullanırsanız arka planı da net yapacaksınız  ve hareket etkisini veremeyeceksiniz.

2. OTOMATİK NETLEME


Kameranızın otomatik netleme ayarını açın ve deklanşöre yarım basın, hedefinizi seçin ve hareket eden nesne ile birlikte kameranızı çevirin (pan etmek). Pan yapmaya deklanşöre tam bastıktan sonra da devam edin. Böylelikle deklanşöre tam bastığınız andan bitiş anına kadar hareket etkisini verebileceksiniz. Kameranızın (lensinizin) odaklama hızı yeterli değilse ön odaklama yapabilirsiniz. (Tahmini odaklama)

3. DOĞRU KONUMU SEÇİN


Pan tekniğinde pan için iyi bir konum seçmek iyi bir görüntü almak için önemli rol oynamaktadır. Çekim yapmayı planladığınız yer güvenli olmalı ve kaydırmaya engel teşkil etmemelidir. Ayrıca, çekim sırasında mesafeyi korumak için bir telefoto lens kullanabilirsiniiz.

Konunuzun ilgisini dağıtacak şekilde karışık ya da parlak bir arka plandan kaçının.




4. KONUYLA AYNI HİZADA KALIN


Kameranızı, .ekim yapacağınız konu ile aynı seviyeye getirmeye çalışın. Bu, net bir görüntü çekebilmeniz için odaklamayı kolaylaştıracaktır.

5. KONU İLE ARANIZA MESAFE BIRAKIN


Düşünmeniz gereken bir diğer önemli konu ise konu ile aranıza yeterli bir mesafe bırakıp bırakmadığınızdır. Yetersiz alan bırakmanız durumunda kaydırmada sıkıntı yaşayabilirsiniz.

6. ÜÇAYAK - TEKAYAK (MONOPOD) KULLANMAK


Daha net ve temiz görüntüler için çekiminiz süresince üçayak ya da tekayak (monopod) kullanmaya çalışın.

Uygulama yeteneklerinizi artıracaktır.

Şimdi, kameranızı alın ve sokakta yürüyün. Bu sırada hareket eden insanlara pan yapın. Birkaç çekimden sonra bu konuda başarılı görüntüler ortaya çıkaracaksınız. İstediğiniz takdirde ayarları değiştirerek daha fazla hareket etkisi ekleyebilirsiniz.

© Cl Wong

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status