Son Yazılar

22 Ocak 2014 Çarşamba

Kuş Fotoğrafçılığı İçin 10 Faydalı İpucu


Kuşlar, fotoğrafçılar için inanılmaz konulardır ve onları doğal koşullarında çekmeye çalışmak oldukça zor olabilir. Bazı nefes kesici vahşi yaşam fotoğrafları uçan kuşlarla çekilmiş olanlardır, portföyünüzü zenginleştirecek bu fotoğrafları çekebilmek için yabancı ortamlarda keskin bir göze sahip olmanız gerekecektir. Bu makalede, gelecek yaban hayatı maceranızda inanılmaz kuş fotoğrafları çekebilmenize yardımcı olacak on ipucunu paylaşacağım.



Fotoğraf: Prathap DK


#1. Konum, Her Şeydir


Yeni kuş türlerini bulmak için yaptığınız seyahatler hakkında söylenecek bazı şeyler vardır. Bu evinizin arka bahçesinde bir serçe yada güvercin çekmek ya da Kanada'nın kayalık dağlarında bir kartalın fotoğrafını çekmekle ilgilidir.

Eğer dünyaca ünlü bir kuş fotoğrafçısı olmak istiyorsanız, seyahat etmek hayatınızın önemli bir parçası olacaktır. Bir seyahate çıkmadan önce, çeşitli araştırmalar yapın ve çekim yapmak istediğiniz kuş türünün yaşayışı hakkında bilgi toplayın. Eğer yeterli plan yapmazsanız, ortalama kuşların harika fotoğraflarını çekerek seyahatinizi bitirmek zorunda kalabilirsiniz.

Seyahatinizde çekeceğiniz kuş türüne karar verin ve çekim yapacağınız yeri araştırın.


#2. Mesafenizi Koruyun!



Kuşların konakladığı bazı bölgelerde, güzel çekimler yapabilmenizi sağlayabilecek, 'gizlenebileceğiniz' bazı özel bölgeler bulunmaktadır. Bu genellikle ideal değildir ve ayrıca, en yüksek çabanızı gösterseniz, en iyi lenslere de sahip olsanız, vasat fotoğraflar çekerek gezinizi sonlandırmanız gerekebilir. Gezinizde en iyi sonuçları elde edebilmek için, fotoğrafını çekmek istediğiniz kuşlara mümkün olduğunca yakın olmanız gerekecektir. Bu, kendi özel gizlenme alanınızı kurmanız ve doğal bir kamuflaj yapmanız gerekeceği anlamına da gelmektedir. Ayrıca aracınız ile gidiyorsanız, aracınızı mümkün olduğu kadar uzakta bırakmanız, kuşları korkutmamak için iyi bir yöntem olacaktır.

Kuşlarla daha yakın karşılaşmalar için kendi doğal gizlenme alanlarınızı oluşturun.


Fotoğraf: Prathap DK


#3. Davranış Kalıplarının Belirlenmesi



Fotoğrafınızı çekeceğiniz kuşlar hakkında mümkün olduğunca çok bilgiye sahip olmanız son derece önemlidir. Bu sadece çekimini yapacağınız kuşların davranışı tespit etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yapacağınız hareketlerden kuşları korumaya da yardımcı olur. Belirli bir kuşun yuvasına gereğinden fazla yaklaşmanız halinde, onları sonsuza kadar o yuvadan uzaklaştırabilirsiniz. Bundan sorumlu olmak istemezsiniz!

Seçtiğiniz bölgedeki kuş türleri hakkında yeterli bilgiyi edinin.


#4. Doğru Ekipmanı Kullanma



Bir üçayak, kuşun hareketlerini gözlemleyebilmeniz için gereklidir. Eğer bir üçayak (tripod) sahibi değilseniz, görüntü sabitleme (titreşim engelleme) özellikleri son derece önem kazanacaktır. Fazladan hafıza kartı taşımak ve doğal renkler içeren elbiseler taşımak da faydalı olacaktır.  Bunlar, fark yaratacak küçük şeyler, fakat açık renkli parlak bir ceketle kuşların korkmasına yol açabilirsiniz.

Bir üçayak taşımak ya da titreşim engelleme sistemli bir lense sahip olmak fark oluşturacaktır.


#5. Raw Formatı İle Canlı Renkler



Kuş fotoğrafçılığının temel noktalarından birisi de, onların sahip olduğu canlı renkleri ortaya çıkarmaktır. Raw formatında çekim yapmazsanız, sarı renkli kuşları kahverengi tonlarda ve mavi renkli kuşları gri renkli tonlarda çekmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde çekim yapmanız, çekiminizi tamamladıktan sonra fotoğrafınıza canlılık (vibrance) ekleyebilme imkanınızı artıracaktır.

Daha fazla olasılık ve daha doğal fotoğraflar için her zaman raw formatında çekim yapın.


#6. Arka plan Ayarları



Çekim için sade bir arka plan seçin. Eğer çekim yaparken arka planın farkında değilseniz fotoğrafınızın estetiğini bozduğu için bunu daha sonra düzenlemek zorunda kalabilirsiniz. Sade bir hava ya da çarpıcı bir su sahnesi ile kuş fotoğraflarınızı popüler hale getirebilirsiniz. Ayrıca, daha iyi görünen bir fotoğraf elde etmek için arka planı, alan derinliğini kullanarak bulanıklaştırabilirsiniz.

Daha iyi kuş fotoğrafları çekmek için arka planı iyi seçiniz yoksa kuşlar, karışık arka plan içinde kaybolacaktır.


Fotoğraf: Prathap DK


#7. Doğru Lensler



Çerçevenizi kuşlarla doldurabilmek için uzun lenslere (300-800 mm) ihtiyacınız olacak, aksi halde kuşlar fotoğrafınızda temiz bir açıkça görülmeyebilir. Lensinizi uzatın, perde hızınızı artırın, böylece kuşların fotoğrafını daha isabetli bir şekilde yapabilirsiniz çünkü kuşlar sürekli hareket halindedirler. Uzun menzilli ancak hafif bir lens bulun böylece çekim yapmadığınız zaman taşımak için fazladan zahmete girmezsiniz. Bir telefoto lens de aynı zamanda satın almaya değer.

En iyi kuş fotoğraflarını çekmek için uzun lensler satın alın.



#8. Uçan Kuşlar


Bazı istisnalar haricinde, kameranızı enstantane öncelikli moda alın. Daha hızlı bir perde hızı kullandığınızda uçan bir kuşun hareketinin donmasını sağlayabilirsiniz. Kanatlarında, kanat çırpmalarından dolayı meydana gelecek bir bulanıklık etkisi vermek istiyorsanız, perde hızını değiştirmeyi deneyin ve bunun ne işe yaradığını görün. Kuşun rengine göre diyaframı ayarlayın.

Uçan kuşları çekmek için enstantane öncelikli mod kullanın.


#9. Tünemiş Kuşlar



Vizörden baktığınızda büyük olarak gördüğünüz bir kuşun baskısını yaptığınızda küçük görünebileceğini unutmayın. Bunun için etkili bir çekim için yeterince yakınlaştırma yaptığınızdan emin olun. Sabırlı olun ve çekim yapmadan önce kompozisyonunuzu yeterince düşünün. Eğer doğru anı beklerseniz, fotoğrafınız ödüllendirici olacaktır. Maharet, sessiz, dikkatli olmak ve müdahaleci olmamaktadır.

Olabildiğince yaklaşın ve mümkün olan en iyi anı bekleyin.


#10. Aydınlatma İpuçları



Diğer birçok dalda olduğu gibi kuş fotoğrafçılığında da gözler oldukça önemlidir. Bir kuşun fotoğrafını çekmek için uzun bir süre beklersiniz ve kuşun gözlerince bir parlaklık - bir çeşit yansıma - meydana gelir. Buna 'ışığı yakalamak' denir ve yakın çekim kuş fotoğraflarında bir fark yaratır.

Kuşların gözünde parlamayı görmek için bekleyin.

Bu ipuçları, harika kuş fotoğrafları çekebilmeniz için size olanak sağlayacaktır. Sabır gerektirir fakat bu şekilde harika bir fotoğraf çekmeye değer. Sadece, çalışmaya devam edin, ışıklarla deneyimler yapın, farklı kompozisyon ve uzaklıklarda çekimlerinizi tekrar edin.

© Jeff Thomas

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status