Son Yazılar

21 Ocak 2014 Salı

Renk ve Fotoğrafçılık


Renklerle yemek yiyor, uyuyor, çalışıyor ve rahatlıyoruz. Dünyalarımız renklerle derinden etkilenmektedir. Renklerle hissediyor, renklerle hayatımıza tecrübe katıyoruz. Öyleyse, yeteneğimizin en üst sınırında renkleri kullanmalı ve bunları yansıtan görüntüler ortaya çıkarmalıyız. Dijital fotoğrafçılığı öğrendiğinizde renkleri kontrol etmek ve anlamak esastır.


1. RENKLERLE HİSLERİ YANSITMAK


Duygusal canlılarız ve renklerle hissederiz.Siyah renkle öfke, yeşil renkle gıpta, mavi renkle soğukluk; beyaz bir çarşaf gibi ve altın renkle anılarımızı... Renkler turuncu bir gün batımı ve serin bir mavi sabahı gibi anılarımızı yansıtırlar. Yeşil büyümeyi ve sağlığı, kırmızı ise kızgınlığı ve enerji doluluğu gösterir. Renkleri kullanarak fotoğraflarınızda ruh hallerini yakalamayı deneyin.

Fotoğraf: Matt Marquez

2. KONULARINIZI RENKLENDİRMEK


Bir renk seçin ve onu baskın bir nesne yaparak çekiminizi yapın. Parlak bir şekilde boyanmış kapı ya da pencerelerle idin. Basit bir tasarımı ya da şekli olan bir nesne seçin fakat göze çarpan renkler ve doğal bir arka plan ile çarpıcı etkiler elde etmeye çalışın. 

3. UYUM YARATMAK


Renk tekerleğinde yan yana bulunan renkleri bir arada çekin. Doğa, muhteşem görüntüler oluşturan sarılar ve yeşillerin uyum ile doludur. Sonbahar ise sarıları, turuncuları ve kahverenginin uyumunu en güzel şekilde bulabileceğiniz mevsimdir. 

Fotoğraf: Debra Vanderlaan

4. SESSİZ RENKLERİ ÇEKMEK


Bu, özellikle yüksek karşıtlıklı sahnelerin olduğu durumlarda çalışır çünkü bu sahnelerde kendilerini sessiz bir renk tonuna yöneltme eğilimindedirler. Bu daha çok monokrom (siyah beyaz) çekime benzer ve sahnede, sahneyi domine etmeyen iki renk bulunur. Yumuşak ya da dağınık ışık kullanın ve böylece fotoğrafınız yumuşak bir görüntü alsın. Bulutlu günler, sessiz renkleri çekmek için harika zamanlardır.




5. KONTRASTLI RENKLERİ ÇEKMEK


Renk tekerleğinde, birbirlerinin tam olarak karşısında yer alan renkler kontrastlı renkler olarak adlandırılırlar ve inanılmaz çekim sonuçları verirler. Kırmızı bir çiçeği yeşil bir arka plan ile çekmek etkili bir sonuç verecektir. Bu, renkleri daha kalıcı yapar ve konunuzu arka plandan ayırır.

6. VURGULAR KULLANMAK


Öncelikle bir monokrom fotoğraf seçmek ve sonrasında da bir renk grubunu izole etmek bir dinamik aralık oluşturacaktır. Bütün renkleri kaldırırsınız ve bir rengi hariç tutarsınız. Bir şemsiye ya da bir çiçeği sade bir arka planla çekmek buna bir örnektir.

Fotoğraf: Clément Belleudy

7. MODELLERİ RENKLERLE VURGULAMAK


Tekrarlayan şekiller sahnenizi hareketli bir hale getirecektir. Kırmızı başlıklı bir asker sırası fotoğrafınıza hareket etkisi katacak ve dinamik bir görüntü oluşturacaktır. Fotoğrafı kırparak, renkli modellerden oluşan bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Fotoğraflarınızda renkleri kullanmak dinamik bir etki bırakacaktır, bu nedenle bunu sık sık kullanın. Renklerin baskın olmasına izin verin. Biz, renklerin insanlarıyız, bu yüzden renkleri kullanın. Mutlu çekimler.

© Wayne Turner

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status