Son Yazılar

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Fotoğrafçılıkta Boşluk Kuralı


Herkesin bazen boşlukta kalmaya ihtiyacı olduğu gibi, fotoğrafını çektiğimiz konular için de bu geçerlidir. Bu, fotoğrafçılıkta daha yaygın olarak bilinen boşluk kuralıdır. Bu kural, eğer modeliniz doğrudan kameraya bakmıyorsa ya da çerçevenin dışına doğru bakıyorsa, modelinizin baktığı yönde yeteri kadar boşluk olmalıdır. Bu teknik, izleyicilerin kafasında bir ilgi oluşturur. Ayrıca, çalışmalar gösteriyor ki izleyiciler de, doğal olarak, fotoğrafı çekilen kişilerle birlikte aynı yöne doğru bakma eğilimindedirler.



Fotoğraf: Kevin Travis


Ayrıca, arabalar, bisikletler, koşan hayvanlar ve benzeri gibi hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekiyorsanız da benzer kuralı uygulamalısınız. Fotoğrafınız hareketin olduğu yöne doğru daha fazla ve hareketin başladığı noktaya daha az boşluk bırakmış şekilde olmalıdır. Aktif alan, fotoğrafınızdaki öznenizin yöneldiği alandır. Diğer yandan, ölü nokta, fotoğrafını çektiğiniz öznenizin arkasında kalan bölgedir. Bu strateji ile etki oluşturacak ve öznenizin belirli bir hedefe doğru hareket ettiği izlenimini uyandıracaksınız. Bu da içgüdüsel olarak izleyicilerin de aynı yöne bakmasını sağlayacak ve fotoğrafınız içinde bir heyecan hissi uyandıracaktır.

Bu fotoğrafınıza ilgi eklemekle kalmaz, aynı zamanda izleyicilerin ilgisini de doğal olarak öznenizin hareket ettiği yöne doğru çeker.

Bu kuralı uygulamanız istediğiniz fotoğrafı elde etmenize yardımcı olurken, bu kuralı kırmanız da ayrıca ilginç olabilir.

Bu kuralı kırmak, özellikle hareket eden nesnenin arkasında kuralı kırmanıza neden olacak bir konu olduğunda uygulanabilir. Bu taktiği uygulamanız izleyicilere, öznenizin nereden geldiği ya da ne kadar hızlı olduğu hakkında bir fikir verecektir.


Fotoğraf: nikon ian


Çerçeveyi değiştirmeniz ve  bakış-boşluk yönünüz de farklı anlamlar verecektir. Koşan bir özne arkasında çok fazla ölü nokta bırakacaktır ve bu, çektiğiniz öznenin çok hızlı olduğu anlamına gelecektir. Fakat bu öznenin önüne fazla boşluk bırakırsanız, bu da öznenizin belirli bir hedefe doğru gittiği anlamına gelecektir. Bu ayrıca, özneninizin bir yolculuğa başladığının da göstergesi olabilir.

Her iki şekilde de kendi denemelerinizi yapabilirsiniz. Kim bilir? Yeni, taze ve daha önce hiç bilinmemiş bir şeyler keşfedebilirsiniz. Sadece aklınızda, boşluk kuralını bulundurun ve etkileyici fotoğraflar ortaya koyabilmek için bu boşluğu nerede uygulayacağınıza karar verin.

© Samanta Vis

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status