Son Yazılar

29 Mayıs 2014 Perşembe

Gerçekten Bir Makro Lense İhtiyacınız Var Mı?


Makro fotoğrafçılık, en etkileyici fotoğrafçılık türlerinden birisi olabilir. Bir makro lens, yakın çekim fotoğraflar çekmek için tasarlanmıştır. Ancak, bu şekilde fotoğraflar çekmek için gerçekten bir makro lens almanıza gerek var mı? Ucuz bir lens alarak yakın çekim fotoğraflar elde edemez misiniz?



Fotoğraf: Mahesh

Bu soruya tam olarak cevap verebilmek için, fotoğraflarınızın ne kadar iyi olmasını istediğinize karar vermelisiniz. Ve ikinci olarak gerçek bir 1:1 büyütme oranı isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Mükemmel kalitede ve gerçek makro büyütme istiyorsanız, özel bir lense yatırım yapmanız gerekmektedir.

En yaygın kullanılan lens, 100mm odak aralığındadır. Ancak, yine de 60mm'lik bir lens de satın alabilirsiniz. Hatta, 180mm'lik bir süper-telefoto lens ile yakın çekim fotoğraflar da elde edebilirsiniz. Bu lensleri özel kılan, bir çiçek tomurcuğu ya da bir böcek gibi nesnelerle çerçeveyi doldurabilme yeteneğidir.

Fotoğraf: peter volledge



Bazı kişiler, zum lenslerin bu tür çekimler için yeterli olup olmayacağını sormaktalar. Çoğu fotoğrafçının bu soruya verdiği cevap, 100mm gibi, tek bir odak uzaklığı ile çekim yapmanız olacaktır. Bu size çok daha kaliteli fotoğraflar verecektir.

Yeni bir lens seçerken diyafram değerlerine dikkat etmeniz gerekir. f/2.8 gibi bir değerdeki lensi almayı deneyin. Bu diyafram açıklığı iki şeyi gerçekleştirebilmek için yeterli olacaktır. Birincisi, geniş bir diyaframla fotoğraf çekerken mükemmel bulanık bir arka plan elde edebileceksiniz. Bu sayede, küçük nesneler öne çıkabilecektir. İkinci olarak, düşük ışık koşullarında çekim yapabilme yeteneğidir. Daha geniş diyafram seçeneği ile daha hızlı çekimler yapabileceksiniz demektir.

Fotoğraf: prabhakaran

Sonuç olarak, bir seçim yapım ve bu ekipmanınızı kamera çantanıza koyun, elde edeceğiniz harika sonuçları görünce, bu ekipmanı almayı neden ertelediğinize şaşıracaksınız. En ucuz DSLR kamera ile bile çekim yapıyor olsanız, lens büyük bir farklılık oluşturacaktır.

Bir fotoğrafı büyük yapabilecek olan ne lens ne de kameradır, bir kişi fotoğrafı meydana getirendir. Yine de, iyi bir kameraya ve o kameraya takılı güzel bir lense sahip olmak zararlı değildir.


© Wayne Rasku

1 yorum :

  1. İlginç bir yazı. Paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status