Son Yazılar

27 Mayıs 2014 Salı

5 Temel Fotoğrafçılık Hatası ve Çözümleri


Kırmızı göz ve bulanıklık gibi temel fotoğraf hatalarından korunmayı öğrenin ve dijital kameranızla daha iyi fotoğraflar çekin.




Fotoğraf: Angela Nicholson

PROBLEM: CANSIZ KOMPOZİSYON


Bazen küçük bir detay bile fotoğrafınızın vurgusunu başka yöne çekebilir ve fotoğrafınızı sıradan bir fotoğraf haline getirebilir. İşte size, kompozisyonunuzu geliştirmenize yarayacak ipuçları.

1. İpucu: Üçler Kuralı, profesyonel fotoğrafçıların kullandığı eskimeyen bir tekniktir. Fotoğrafını çekmek istediğiniz çerçeveyi iki dikey ve iki yatay parçaya bölünmüş olarak düşünün. Çekeceğiniz nesneyi çerçevenizin ortasına değil, bu çizgilerin üstte ya da altta ya da yanlarda kalan kısımlarına yerleştirin.

2. İpucu: Farklı açılardan ve uzaklıklardan fotoğraflar çekin. Böylelikle daha fazla fotoğraf seçme imkanına sahip olacaksınız. Ayrıca, kameranızla dikey ya da yatay çekimler deneyin - bu basit işlemle bile ilginç sonuçları keşfedebilirsiniz.

3. İpucu: Konunuza yaklaşarak arka plandaki istemediğiniz nesnelerin rahatsız edici özelliğini ortadan kaldırın. Bunun için kameranızın özel ayarlarından birisi olan Portre Modunu kullanabilirsiniz. Bu, odakta tuttuğunuz nesneleri net bırakacakken, arka plandaki nesneleri bulanıklaştıracaktır. Aynı etkiyi almak için, ki buna alan derinliği adı verilmektedir, diyafram değerini elle girip düşük değerlerde (f/2.8 gibi) çekim yapabilirsiniz.






PROBLEM: ZAYIF AYDINLATMA


Dijital fotoğrafçılık, ışık tam olarak doğru olarak geldiğinde sihirli anı yakalamak üzerine kurulmuştur. Fakat aydınlatma, bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Kapalı ya da açık alanlarda da olsanız, bu ipuçları size yardımcı olacaktır.

1. İpucu: Aşırı parlak ya da loş ışık gibi dengesiz koşullar fotoğrafınızın aşırı ya da az pozlanmasına neden olacağı için, kameranızın kafasını karıştıracak olan bu ışık koşullarını dengeleyin.

Düşük ışık koşullarında, kameranızın gece çekim modunu kullanabilir ya da daha fazla detay yakalamak için ISO 50 ya da 100 gibi bir değer kullanabilirsiniz. Bir üçayak kullanabilir ya da sabit yere dayanarak kameranın hareketini en aza indirebilirsiniz.

Aydınlık ışık koşullarında, kameranızın Sahil ya da Günışığı Modunu kullanarak ya da kendini perde hızını hızlı bir değer vererek sensöre düşen ışığı kontrol edebilirsiniz.

2. İpucu: Kapalı mekanlarda flaş kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, kapı, pencere gibi doğal ışık kaynağı getirebilecek yerleri olabildiğince açın. Sahnenize ışık eklemek için lambalar da kullanabilirsiniz. Flaş kullanmanız renklerin canlılığını alır ve portre çekimlerinizde derin gölgeler bırakır.

Konunuzu pencerenin önüne yerleştirmeyin. Aksi takdirde bir silüet haline gelecektir (kasıtlı olarak uyguladığınızda güzel bir etki  verebilir). Bunun yerine konunuzu ışık kaynağının yan tarafına ya da tam olarak karşısına yerleştirebilirsiniz.

3. İpucu: Açık havalarda çekim yaparken güneşi arkanıza almaya çaba gösterin. Bu, konunuza en etkili ışık kaynağını sağlayacaktır.

Günün erken ya da geç saatlerinde çekmeniz sevimli bir ışık verecekken, gün ortasında çekimler yapmanız sonucunda sert bir ışıkla karşılaşabilirsiniz.

Fotoğraf çekeceğiniz zaman bulutlu günlerin avantajlarını kullanın. Bu durumlarda hem ışık yeterli olacaktır hem de neredeyse hiç gölge bırakmayacaktır.

Fotoğraf: Angela Nicholson

PROBLEM: KIRMIZI GÖZLER


En sevimli çocuğun ya da hayvanın fotoğrafını çekiyor olsanız bile kırmızı bir göz bütün fotoğrafı berbat edebilir. Kırmızı renk, gözümüze gelen ışığın retinadan yansıması sonucunda meydana gelmektedir. Aşağıdaki pratik ipuçları sayesinde kırmızı göz probleminden kurtulabilirsiniz.

1. İpucu: Kırmızı göz probleminin bir numaralı nedeni olan flaşı kullanmamaya çalışın. Bunun yerine ışıkları açın ya da perdeleri açarak ortamınıza ışık girmesini sağlayın.

2. İpucu: Modelinize, doğrudan kameraya ya da parlayan flaşa doğru değil, biraz yan tarafa doğru bakmasını söyleyin.

3. İpucu: Modelinizden uzak durun.

4. İpucu: Kameranızdaki kırmızı göz giderme özelliğinden yararlanın. Pek çok dijital kamera kırmızı göz sorununu ortadan kaldıracak özelliğe sahiptir. Kameranızda bu özelliğin olup olmadığını öğrenmek için kameranızın kullanmak kılavuzuna bakın.

Fotoğraf: Angela Nicholson


PROBLEM: BULANIK FOTOĞRAFLAR


Etkili bir bulanıklık efekti fotoğrafınızı sanatsal bir hale getirebilecekken, etkili bir şekilde kullanılmayan bulanıklık etkisi fotoğrafınızı anlaşılamaz bir hale getirebilir. Burada, fotoğrafınızın netliğini artırmanıza yarayacak birkaç ipucu bulabilirsiniz.

1. İpucu: Deklanşör gecikmesini azaltın. Deklanşöre basmanız ile kameranızın fotoğrafı çekmesi arasında geçen süreye deklanşör gecikmesi denir ve bu gecikme fotoğrafınızda bulanıklığa sebep olabilir. Çekime hazır olduğunuz zamana kadar deklanşöre yarım basılı tutmaya devam edin. Doğru an geldiğinde, deklanşöre tam basın. İnsan (özellikle çocuk) ya da hayvan çekimi yapıyorsanız, bu teknik harika bir teknik olacaktır.

2. İpucu: Kamera sarsıntısını en aza indirin. Kameranızdaki en ufak bir titreme bile belirsiz fotoğraflara neden olabilir. Bir üçayak kullanın ya da kendinizi bir sabit noktaya yaslayın. Bazı dijital kameralarda görüntü sabitleme özelliği bulunmaktadır ve bu özellik de hareketli nesnelerin görüntüleri net bir şekilde yakalayabilmek için bir diğer yoldur.

3. İpucu: Spor ya da diğer hareketli çekimler için kameranızdaki Aksiyon Modunu kullanın. Bu mod, hareketi yakalamak için perde hızınızı otomatik olarak ayarlayacaktır. Aynı etkiyi elde etmek için kameranızın perde hızını da artırabilirsiniz.

PROBLEM: DÜŞÜK KALİTELİ ÇIKTILAR


Eğer fotoğrafınızı dijital bir yazıcı ile yazdırmayı planlıyorsanız, çözünürlük hep aklınızda olsun. Çözünürlük megapiksel (MP) olarak ölçülür ve baskı boyutuna bağlı olarak net fotoğraflar yazdırmanıza olanak tanır.

1. İpucu: Fotoğrafınızı büyütmek ya da kırpmak gibi bir düşünceniz varsa, mümkün olan en yüksek çözünürlükte çekim yapın. Ancak, yüksek çözünürlükteki fotoğrafların daha fazla bellek gereksinimi olacağını da unutmayın.

2. İpucu: Eğer fotoğrafları e-posta aracılığı ile göndermek ya da daha küçük boyutlarda yazdırmak istiyorsanız, orta ölçekli çözünürlükle çektiğiniz fotoğraflar yeterli olabilir.

3. İpucu: Pek çok dijital kamera çözünürlük düzeyini seçmenize izin verir, bu sayede büyük boyutlu fotoğraflar çekebilir ve birçok detayı yakalayabilirsiniz ya da daha küçük boyutlu fotoğraflar çekip bunları ailenizle paylaşabilir ya da e-posta yardımıyla arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.

© Jean Fleming

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status