![]() |
Fotoğraf: Robin |
DOĞRU LENS
İhtiyacınız olan ilk şey, güçlü bir zum lens. Gece gökyüzüne baktığınızda, ay büyük görünebilir fakat kameranızla bir fotoğraf çektiğinizde, fotoğrafınızın sadece küçük bir bölümünü doldurabilecektir. 50mm'lik bir lens ile ay, fotoğrafınızda sadece küçük bir nokta oluşturacaktır. Ben bu sorunu çözmek için Canon 100 - 400mm lens kullanırdım ama dürüst olmak gerekirse, daha uzun bir lens daha iyi olurdu.
![]() |
Fotoğraf: David Hobcote |
KAMERANIZI SABİT TUTUN
İhtiyacınız olan bir diğer şey de kesinlikli bir üçayak (tripod). Kamerayı sabit tutmak keskin bir fotoğraf içim gereklidir ve eğer bir zum lens kullanıyorsanız, daha uzun lenslerdeki kamera sarsıntısının daha küçük lenslerdekine oranla daha büyük bir sorun oluşturacağını bilmelisiniz. Bir üçayak lensin sabit kalmasını sağlayacak ve daha net bir fotoğraf çekmenize izin verecektir. Ayrıca, kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanmanız ya da bir uzaktan kumanda kullanmanız gerekecektir. Aksi takdirde, fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınız zaman kamerayı titreteceksiniz ve bu da bulanık bir fotoğraf çekmenize neden olacaktır.
DİYAFRAM
Hangi f-stop/diyafram değerlerini kullanmalısınız? Akla ilk gelen şey, daha fazla ışık alabilmek için f/4 ya da daha geniş bir diyafram kullanmaktır. Bu, benim yanlış düşündüğüm noktaydı - ay oldukça parlak bir nesne olduğu için düşük diyafram değeri kullandığım takdirde ay aşırı parlak bir şekilde çıkacak ve güneş gibi bir görüntü alacaktır. İdeal diyafram değeri f/11 ile f/16 arasında bir olacaktır.
![]() |
Fotoğraf: Paul Simpson |
PERDE HIZI
Bir önceki başlıktaki gibi bir düşünceyi yine aklınızdan geçirip, yavaş bir perde hızı kullanmayı düşünebilirsiniz fakat bu da tam tersi olacak. Ay zaten yeterince parlak olduğundan dolayı, aydan gelecek olan ışıkları yakalamak için uzun bir perde hızı kullanmanıza gerek yoktur. Ay gökyüzünde oldukça hızlı hareket ettiği için, 400mm'lik ya da daha uzun bir lens yardımı ile vizörden ayı takip ederseniz, ne kadar hızlı hareket ettiğini de görebilirsiniz. Eğer yavaş bir perde hızı kullanırsak, ay üzerindeki detayları kaybedebiliriz. Bu nedenle, 1/125 ile 1/250 arasındaki bir perde hızı kullanmanızı tavsiye ederim.
ISO
200 ile 400 arasındaki bir ISO değerini kullanarak çekime başlamanızı ve farklı ISO, diyafram ve perde hızı değerlerini kullanarak, iyi bir ay fotoğrafı çekene kadar denemeler yapmanızı tavsiye ederim. Ayın (takvimsel) değişik zamanlarında değişik oranlarda ışık yoğunluğuna sahip olacak olan ayın fotoğrafını çekmek için farklı denemeler yapmanız gerekebilir.
![]() |
Fotoğraf: Peter Wolledge |
KIRPMA
Harika bir fotoğraf çektiğinizde bu fotoğrafı bilgisayarınıza kaydedin. 400mm'lik bir lens ile bile çekmiş olsanız, ay gökyüzünde yine de az yer kaplıyor olabilir. Eğer ayarları iyi bir şekilde yapmışsanız ve keskin bir ay fotoğrafı çekmişseniz fotoğrafınızı kırpabilirsiniz ve böylelikle ay gökyüzünde daha fazla yer kaplayacak ve ekranınızı doldurabilecektir.
SONUÇ
* Uzun bir zum lens kullanın
* Her zaman bir üçayak, zamanlayıcı ya da uzaktan kumanda kullanın
* Düşük diyafram kullanmayın
* Yavaş bir perde hızı kullanmayın
© Chris Thornton
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.