Son Yazılar

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Harika Gün Batımı Fotoğrafları İçin 5 İpucu


Gün doğumu ve gün batımı, her fotoğrafçı için ilham verici konulardır. Aslında, iyi bir gün batımı fotoğrafı, bir kişinin doğa fotoğrafçılığına ilgi duymasının nedenlerinden birisidir. Harika bir kamera ya da profesyonel bir eğitim alma gereksinimi olmaksızın, kameraya sahip olan herkes harika gün batımı fotoğrafları çekebilir.



Bu konuda harika olan, iyi bir gün batımı fotoğrafı çekebilmenin şaşırtıcı derece kolay olmasıdır. Ben genellikle gün batımı fotoğraflarımı sergilemiyorum. Çünkü neredeyse herkesin kendilerinin çektiği harika gün batımı fotoğrafları bulunmaktadır. Benim çektiğim fotoğrafları ilgiyle izlemek yerine kendi kameralarını alır ve gece olmadan önce gidip harika gün batımı fotoğraflarını kendileri çekebilirler.

Fotoğraf: Chris Jolley

Sonuç olarak, amatör fotoğrafçılar tarafından sık sık soru yağmuruna tutuluyordum (bir doğa fotoğrafçısının mesleki tehlikesi! ) ve bu nedenle insanların nerelerde hata yaptığını çabucak öğrendim. Bir gün batımı fotoğrafı çekmek zor değildir; bazı durumlarda kameranızı otomatik moda almanız yeterli olacaktır ve kameranız geri kalan her şeyi sizin adınıza yapacaktır. İnsanlar için sorun, ilginç bir kompozisyonun nasıl oluşturulacağıdır. İyi bir gökyüzü fotoğrafı çekmek yeterince iyi değildir. Asıl mesele, muhteşem bir  gökyüzünü ilgi çekici bir fotoğraf haline getirmektir.

Bu yazımızda mükemmel gün batımı (ve gün doğumu) fotoğrafı çekebilmeniz için 5 ipucu vereceğiz.

1. İPUCU: TAHMİN


Harika bir gün batımı gerçekleşmeden önce onu tahmin edin. Kameranızı elinizde tutmadığınız bir anda fark ettiğiniz harika bir gök yüzü gördünüz mü? Kameranızı elinize alana, gerekli ayarlamaları yapana kadar beş dakika geçti ve 'o an' geçmiş oldu. Parlak bir gün batımı çekebileceğiniz an sadece birkaç dakika sürebilir; bu nedenle konumunuzu önceden belirlemeli, kameranızı ayarlamalı ve gösterinin başlamasını beklemelisiniz.

2. İPUCU: SABIR


İyi renkleri yakalamak için sabırlı olun. Güneşin ufuk çizgisindeki yolculuğu birkaç dakika sürecektir fakat bu gün batımının bütün hikayesi değildir. Güneş bulutların ardında kaybolduktan sonra, ilk yarım saat içinde sık sık en zengin renklerle karşılaşacaksınız. Bu zamanda hava oldukça kararacağı için, yanınızda bir üçayak bulundurmanızda fayda var. Yarım saniyelik ya da daha uzun süreli çekimler ile birlikte en iyi gün batımı fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.

Fotoğraf: ray




3. İPUCU: ÖN PLAN


Ön plan için iyi bir nesne bulun. Bu, bütün ipuçlarının en önemlisi olabilir. İnsanlar bana kendi gün batımı fotoğraflarını gösterdikten sonra tek düşündüğüm, "Harika gökyüzü... fakat ne yazık ki bu gökyüzünden harika bir fotoğraf çıkaramamışsın..." olurdu. Hepimiz etkileyici gökyüzü görür ve bunların fotoğrafını çekeriz fakat bu, fotoğraf sanatımız için yeterli değildir. Ufuk çizgisi üzerindeki nesneleri (ağaçlar, yel değirmenleri, binalar, güç hatları vb.) ve iyi bir silüet oluşturacak şekilleri belirlemeye çalışın Bu, ekranınızı doldurmak zorunda değildir. Aslında, gökyüzünü daha etkileyici bir şekilde gösterebilecek kadar küçük bir alanda da yer alabilir. Önemli olan, fotoğrafınıza bir odak noktası vermesi ve izleyicilere, harika bir gökyüzünün yanı sıra ilgi çekici başka şeylerin de var olduğunu hissettirmenizdir.

1. ipucunu düşünün. Harika bir fotoğraf çekmek için önceden hazırlıklı olmanız gerekir, öyleyse etkileyici bir fotoğraf çekmek için çekim yapacağınız yere erkenden gidin ve hazırlıklarınızı tamamlayın.

4. İPUCU: RENK


Fotoğrafınızı renklerle doldurun. Manzara fotoğrafçılığında üçler kuralını (altın kesim kuralı) duymuş olmalısınız. Basit bir ifadeyle bu kural, ufuk çizgisinin üst ya da alt kısımda kalan üçte birlik kısımda yer almasının dengeli bir kompozisyon oluşturmanıza yardımcı olacağına dayanan bir kuraldır. Sorun, gün batımı fotoğrafı çekeceğiniz durumlarda, ön planda kalan her şey bir silüet olarak görünecektir. Üçler kuralını uyguladığınız takdirde ise, fotoğrafınızın büyük bir kısmı tamamen karanlık olacak demektir. Bu durum, üçler kuralını uygulamayı ihmal etmeniz gereken bir durumdur.Gök yüzünün kompozisyonunuza hakim olmasına izin vererek fotoğrafınızı renklerle doldurun ve gün batımının zenginliğine daha fazla dikkat çekin.

Fotoğraf: Mike M

5. İPUCU: SU


Su kenarında iseniz, bunu fotoğrafınızın etkisini artırmak için kullanabilirsiniz. İnsanlar genellikle, bir nehir ya da sahil kenarında gün batımı ile karşılaştığı zaman, fotoğraf çekmek için birkaç adım geri gelip çekimlerini yaparlar. Bu hareket su üzerindeki yansımalardan yararlanmak için başarısız bir girişimdir, çünkü zengin bir ön plan yerine çok fazla karanlık boşluk oluşacaktır.

Suyun kıyısına ya da ıslak kumların üzerine doğru eğilin. Yansımaları yakaladığınızda, ön planınız gökyüzündeki renklerin bir aksini oluşturacaktır. Fotoğrafınız daha renkli olmakla kalmayacak ayrıca daha ilginç kompozisyonlar için farklı odak noktaları fark etmeye başlayacaksınız..

Benim sizlere gün batımı fotoğrafları için vereceğim ipuçları bunlar. Teknolojik terimlerden ziyade yaratıcılık üzerine yoğunlaştığımı fark etmenizi istiyorum. En başta da söylediğim gibi, gün batımı fotoğrafçılığı zor değildir. Asıl mesele, fotoğraflarınızı diğerlerinden daha iyi bir duruma getirebilmektir. Bütün doğa fotoğrafçılığı dallarında olduğu gibi, doğaya olan duyarlılığınız teknik uzmanlıklardan daha önemlidir. Doğanın size ilham vermesine izin verin, yaratıcı düşünün ve harika sonuçlar kendiliğinden gelecektir. İyi şanslar.

© Andrew Goodall

1 yorum :

  1. bu blogda fotoğrafa dair aradığım her şey mevcut diyebilirim. Emeğinize sağlık. Gerektiğinde yararlanmaya çalışıyorum. Başarılar dilerim, ışığınız bol olsun...

    kameramdanyansiyanlar.com

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status