Son Yazılar

24 Mayıs 2014 Cumartesi

Fotoğrafçılığınızın Gelişmemesinin 5 Nedeni


Bir fotoğrafçının gelişimi nadiren doğrusaldır. İyiye gideriz, kötüye gideriz, iyiye gittiğimizi düşünürüz fakat gitmeyiz, ve zamanla biraz şans, sabır ve pratikle harika fotoğraflar çekmeye başlarız. Bazıları için sonuncu maddeye erişmek birkaç ortak hatadan dolayı mümkün olmuyor.



© Michael Woloszynowicz

1. Sebep: Kendinizi Başkalarıyla Çok Fazla Karşılaştırıyorsunuz


Gittiğimiz her yerde fotoğrafçılarla karşılaşıyoruz, bu yüzden bizim doğal sürecimiz kendi işlerimizi çalışmalarıyla diğerlerinin çalışmalarını karşılaştırmaktır. Bu size ilham kaynağı olabileceği gibi eğer diğer insanların çalışmalarını kendinize genel bir ölçüt olarak alırsanız sizin için tehlikeli de olabilir. Kendi fotoğraflarımıza bakarız ve kendimize, neden onların çektiği gibi görünmüyor diye sorarız. "Aynılık" için çabalamak gereksiz bir çabadır ve başarısızlığa götüren bir süreçtir.

Diğer kişilerin çalışmalarını incelerken, ilk olarak cevap bulmanız gereken soru, o fotoğrafı size göre arzu edilebilir yapan özelliklerin ne olduğudur. O fotoğrafa ilgi duymanızın sebebi ışık mı, modeller mi, bilgisayarda uygulanmış efektler mi, konum mu, renkler mi? Bireysel özelliklerinizi geliştirmek için çabalarken ve kendi tarzınızı oluşturmaya çalışırken, benzer sonuçlara ulaşamadığınız için hayal kırıklığı yaşamaktan kaçınarak fotoğraflarınızın kalitesindeki artışı fark edeceksiniz.

© Michael Woloszynowicz

2. Sebep: Kendinizi Bu İşe Yeterince Adamıyorsunuz


Pek az harika fotoğraf oturduğunuz ofis koltuğunun konforunda çekilmiştir. Türü ne olursa olsun bütün fotoğrafçılık türlerinde, çok çaba, planlama, lojistik ve özveri, harika fikirlerin, harika fotoğrafların meyvelerini getirecektir. Kolaylık, harika fotoğrafların içindeki maddelerden birisi değildir. Birkaç kilometre fazla gitmemek için özürler aramayı, çok fazla iş gerektirdiği için ve bu nedenle de rahatsız olacağımız için bir adımı atlamayı bırakmalıyız. Edison'un ünlü alıntısı gibi, büyük bir fotoğraf yüzde bir ilham ve yüzde doksan dokuz terdir.


© Michael Woloszynowicz



3. Sebep: Başaramamaktan Çok Korkuyorsunuz



Hepimiz başarısızlıktan nefret ederiz ve başarısızlıktan bir veba imiş gibi sakınırız. Başarısızlık cesaret kırıcı olsa bile başarılarımızdan daha çok hatalarımızla büyürüz. Düşünün, en çok neyi hatırlıyorsunuz? Çektiğiniz harika bir fotoğrafı mı hatırlıyorsunuz yoksa kötü çektiğiniz bir fotoğrafa baktığınızda sizi mahveden bir anı mı hatırlıyorsunuz?

© Michael Woloszynowicz



4. Sebep: Geribildirimlerden Utanıyorsunuz


Birçok fotoğraf sever fikir sorar ancak aldığı cevabı beğenmez. Birçok fotoğrafçıya fikirlerinin sorulduğunu ve fotoğrafçıların da dürüst bir şekilde çekilen fotoğraftaki kusurları anlattığını gördüm. Çoğumuz, yapıcı bir biçimde yapılmış olsa bile öfkeli bir şekilde ve internet kurallarına aykırı bir şekilde cevap verir hale geldik. Ben genellikle, geribildirimin, sadece istenildiği zaman ya da özel olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat çoğumuz ilk etapta bunu sorma konusunda başarısızlık yaşamaktadır.

© Michael Woloszynowicz


5. Sebep: Tekniklere Çok Fazla Odaklanıyorsunuz


Bu, bir fotoğrafçı olabilmek için üstesinden gelmeniz gereken en önemli konu. Çok sık olarak ideal ışık koşullarını, harika pozlama değerlerini, üçler kuralını vb. uygularız ve hayali ögeleri gözardı ederiz. Bir fotoğraf yaratıcılıktan yoksun olduğunda, izleyiciler de bu özelliği atlar ve teknik konulara takılır. Öte yandan, eğer izleyicilerde bir büyülenme duygusu oluşturabilirseniz, teknik özellikler de sadece destekleyici bir rol üstlenebilir.

Bu, tekniklerin gereksiz olduğu anlamına gelmemelidir.

Eğer  yaratıcı fotoğraflar çekebilecek düzeyde iseniz ancak bunu doğru bir şekilde fotoğrafınıza yansıtamıyorsanız, başarabilmeniz için etkili bir reçete bulunmuyor. Teknik elemanlar, yine de, size mücadele için destek verecektir. Bu kolay kısımdır. Yaratıcı parçalar çok daha soyuttur. Yaratıcılık öğretilemez. Bu, teknik birikimler olmadan, ilham ve hayal yoluyla gelebilecek şeylerdir.

Teknik olarak güçlü olmak başarısız hissetmenizden, kısıtlamalardan ve sizin başarısız hissetmenize neden olacak her şeyden uzaklaştırır. Bu teknikleri cebinizde bulundurarak, dışarı çıkın ve keşfedin. Bir müzeye gidin, oturun ve çevrenizdeki ifadeleri, renkler, anıları ve dünyayı gözlemleyin. Bunlar başkalarında olduğu gibi sizde de duygusal tepki uyandıracak ifadelerdir.

6. Sebep: Hareketsizlik


Evet, bu makale bir "beş neden" makalesi fakat bu madde, yukarıdaki bütün maddelerle ilgili. Muhtemelen, fotoğrafçılığınızın gelişmemesinin en önemli sebebi hareketsizlik. Yukarıdaki maddeleri okurken, kendimize "Evet, bunu yapıyor olmalıyım." demiş olabilirsiniz. Diğerlerinden tavsiyeler alırız ve "Tamam, işte buldum!" deriz. Ya sonra? Çalışmalarımız iyi yapmak için bir şeyler öğreniriz ve zaman geçer fakat biz hiçbir şey yapmayız. Neden gelişemediğimiz hakkında düşünmeye devam ederiz.

Bunun sizin için olmasına izin vermeyin.

© Michael Woloszynowicz

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status