Son Yazılar

23 Mayıs 2014 Cuma

Düşük Perde Hızları ve Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı


Birçok yeni nesil kamera 30" ya da daha hızlı perde hızlarına ulaşabilen çekim hızları ile gelmektedir ve bu da uzun pozlama fotoğrafları çekebilmemiz için yeterlidir. Bazı kameralarda bulb (B) modu bulunmaktadır ve bu modu kullandığınızda deklanşöre basılı tuttuğunuz süre boyunca çekim yapacaktır.



Bulb modunda çekim yaparken uzaktan kumandalar da kullanılabilir ve bu sayede parmağınızla deklanşöre basılı tutmanıza gerek kalmaz. Eğer bir uzaktan kumanda sahibi değilseniz, kameranızdaki zamanlayıcı özelliği de işinize yarayacaktır. Bu özellikleri kullanmanız, elinizin neden olabileceği kamera sarsıntılarını ortadan kaldıracaktır.

Fotoğraf: Rick Blythe




Bir üçayak ya da kameranızı sabitleyebileceğiniz bir yer önemlidir çünkü uzun pozlama sırasında perde (örtücü) açık kalacağından dolayı kameranızın sabit kalması gerekecektir. Hızla giden bir arabanın size göre hızlı olan hareketini gösterebilmek istiyorsanız nispeten 1/20 saniyelik bir çekim sizin için yeterli olabilecekken, yıldız izlerini çekmek isterseniz, bütün gece boyunca çekiminizi sürdürmeniz gerekebilecektir.

Özellikle düşük ışık koşullarında kameranızın pozometresi (light meter) doğru ölçümü veremeyeceği için otomatik basamaklama (AEB - Auto Exposure Bracketing) yapmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Bu işlem ile birlikte aynı fotoğrafı farklı pozlama değerleri ile birlikte, her seferinde perde hızını iki katına çıkarmak şartı ile çekimler yapabileceksiniz. Bu size birçok farklı etkilerin olduğu seçenekler sunacak ve en iyi seçimi yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Genel olarak, düşük perde hızları kameranızın sensörüne çok fazla ışık düşmesine sebep olacağı için , aşırı pozlamalardan kaçınmak için küçük diyafram (örn. f/22) değerleri kullanmak isteyeceksiniz. Parlak gün ışığının olduğu zamanlarda ise mümkün olan en düşük ISO değerini seçmeli ve mümkünse ışığın etkisini düşürmek için doğal yoğunluk filtreleri kullanmalısınız.

Fotoğraf: Rick Blythe

Deneyebileceğini bazı etkiler için perde hızı değerleri:

Hareket eden yıldızlar: Birkaç saat
Hareket eden araçlar: 10 saniye
Şelaleler: 4 saniye
Lunapark gezintisi: 1 saniye

© Rick Blythe

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status