Son Yazılar

8 Ağustos 2014 Cuma

Yaban Kuşları Fotoğrafçılığı İpuçları


Yaban kuşlarının fotoğraflarını çekmeye başlarken, bir telefoto lens ve bir üçayak bulundurmanız faydalı olacaktır. Genellikle 300 mm'lik ya da daha uzun odak uzaklığına sahip telefoto lensler tercih edilmektedir. Daha büyük odak uzaklığı kullanmanız daha uzaklardan çekim yapabilmenize olanak sağlayacaktır.



Bir diğer önemli konumuz ise çevreye kamufle olmanızı sağlayacak bir elbisedir. Çoğu uzman fotoğrafçı kuşlara daha yakın olabilmek ve onları rahatsız etmemek için kamuflajlar kullanmaktadır.

Şimdi, sahip olmamız gereken ekipmanları biliyoruz... sıradaki maddemiz, doğada yaban kuşlarını bulmak:


Photo by Dave Key

* Bahar ayları kuşları araştırmak ve kuş fotoğraflarını çekebilmek için en uygun zamanlardır. Bahar aylarının sonlarına doğru ise yeni doğmuş yavrularını beslemeye çalışan ebeveynler ile karşılaşabilirsiniz.

* Kuşlar genellikle gün doğumunun ilk saatlerinde aşırı meşgul olurlar. Bu zamanlar kuşların fotoğraflarını çekmek için en ideal zamanlardandır. Bu anlarda güneş ışığının şiddetli olmaması bir avantajdır ve size ayrı bir aydınlatma sağlayacaktır. Gün batımının yarım sat sonrası da yaban hayatı fotoğrafları çekmeniz için harika zamanlardır.

* Ormanlık alanlar, ağaçlıklar ve çalılıklar, rekreasyon alanları ve yakınları, milli parklar, koruma altındaki alanlar, doğal meyvelerin yetiştiği bitki örtülerinin bulunduğu ortamlar yaban kuşlarının genellikle bulunduğu yerlerdendir.

* Genel olarak söylemek gerekirse, daha doğal ve gelişmemiş yerlerde daha geniş bir yelpazede yaban hayatıyla karşılaşmanız mümkündür. Örneğin, martılar için ideal yerler deniz kenarlarıdır çünkü denizlerden yiyecek bulma imkanları yüksektir.

* Bütün yaban kuşlarını bulmak ve onların fotoğraflarını çekmek birbirleriyle aynı değildir. Yaban hayatını fotoğraflamaya başladıktan sonra yere yakın olmayı ve olabildiğince yakınlaşmayı öğrenmelisiniz. Ayrıca, yaban hayatı fotoğrafçılığında bir tehdit olarak görünmemeniz esastır. Yanınızdaki arkadaşınız farkına varamasa bile yaban kuşları en küçük vücut hareketlerini algılayabilecek yeteneklere sahiptir.

Photo by SIRROYALITY




* Yaban kuşları hemen yanınızda olmayacağı için büyük bir fotoğraf elde edemeyebilirsiniz ve bu harika bir fotoğraf çekemeyeceğiniz anlamına gelebilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde kuşun bakışını yakalamaya çalışın. Örneğin, kuş kameradan uzaklaşıyorsa, kameraya doğru bakacağı zamana kadar bekleyin.

* Ağaçların, çalılıkların ve bir süre diğer doğal yeşilliğin içinde kuşların fotoğrafını çekmeniz izleyicilere zorluk çıkarmaktadır çünkü fotoğrafa bakıldığında kuşların fark edilmeleri zorlaşacaktır. Birkaç yaprak içinde konumlanmış bir kuşun fotoğrafını çekmek daha iyi bir seçim olacaktır. Çektiğiniz fotoğraflarda kuşların gözlerinin odakta olduğundan emin olun.

* Uçan kuşların fotoğrafını çekmek pozlamada ve odaklamada birçok soruna neden olmaktadır. Bu hatalardan bazıları engellemenin bir yolu yüksek bir perde hızı seçmektir. En az 1/1000'lik bir perde hızı kullandığınıza emin olun.

* Eğer arka plan basit ve sade ise tek bir AF noktası seçmek ve bu şekilde konuyu takip etmek etkili bir yöntemdir. Gökyüzünün göz kamaştırıcı parlaklığını telafi etmek için ise bir ya da iki duraklık poz telafisi kullanabilirsiniz. Yaban hayatı fotoğrafı çekmeye çıktıysanız sürekli olarak fotoğraf çekmelisiniz. Belki çektiğiniz her 100 fotoğrafta sadece bir ya da iki tane iyi fotoğrafla karşılaşabilirsiniz.

* Yaban hayatında kuş fotoğrafları çekmek istiyorsanız büyük kuşlarla, örneğin pelikanlarla başlamanız harika bir tercih olacaktır. Kuş fotoğrafları çekmeden önce kuşların neler yaptığını öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Kuş çekimine başlamadan önce elle netleme yapmalı ve etrafta küçük bir gezinti ile etrafı araştırmanız size fayda sağlayacaktır. Kuşlar uçmaya başladığında bile elle netleme yapmaya devam etmelisiniz.

* Uçmayan kuşlar açısından bakarsak, diyafram öncelikli modda çekim yapmanız idealdir. Bu sayede diyafram değerini elle girebilir, alan derinliğini kontrol edebilirsiniz ve en sığ alan derinliği ile çekim yapabilirsiniz.

* Yaban hayatını çekmeye başlangıç için ideal bir strateji evinizin arka bahçesinde fotoğraf çekmeye başlamanızdır. Yakın çevrenizde kuşları gözlemlemeli ve hareketlerini anlamaya çalışmalısınız. Yabani kuş fotoğrafı çeken fotoğrafçılar genellikle iyi bir fotoğraf çekmeden önce bir süre kuşları izlemeyi tercih ederler.

* Yaban hayatı fotoğrafçılığı iyi bir çalışmanın ve sevginin sonucunda ortaya çıkabilir. Eğer sinirli birisi iseniz, bu deneyiminiz başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Yüksek kaliteli kuş/yaban hayatı fotoğrafları çekebilmek için bu fotoğrafçılık dalına tutku duymanız gerekmektedir.

Açık havada fotoğraf çekerken, onların doğal yaşam alanlarına saygı duymanız gerekmektedir.

  1. Asla yaban hayatını rahatsız etmeyin.
  2. Kuşları strese sokmayın.
  3. Doğal çevreyi değiştirmeyin.
  4. Canlıları beslemeyin.


© Andrew Horton

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status