Son Yazılar

31 Temmuz 2014 Perşembe

Panoramik Fotoğraflar


Panoramik fotoğrafların ne olduğunu ve nasıl çekildiğini öğrenmek fotoğrafçılıktaki en eğlenceli ve en neşe verici konulardan birisidir. Evinizin ya da ofisinizin duvarını süsleyecek onlarca fotoğraf çekebilirsiniz. Bu sadece fotoğrafçılığa genel olarak bakışınızı geliştirmekle kalan bir teknik değil, aynı zamanda manzara fotoğrafçılığındaki becerilerinizi uzmanlaştıran harika bir yoldur.


Panoramik fotoğrafların neden "çekildiği" ile başlayalım. Yazılım şirketleri, çekmek istediğimiz sahnelerin bizim kameralarımızın çekebildiği alandan daha geniş olduklarını biliyorlardı. Bu nedenle "dikiş" olarak adlandırılan bir süreç oluşturdular. Dikiş, fotoğrafları yan yana getirip birleştirmek suretiyle uzun geniş ve tek  bir fotoğraf meydana getirmek anlamına gelen bir terimdir.

Fotoğraf: Sierra Pictures

Panorama fotoğrafçılığı için pahalı herhangi bir şeye ihtiyacınız da yoktur. Sadece bir üçayak, aydınlık bir manzara ve bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Benim panoramaları dikmek için kullandığım program "Panorama Maker Pro". Bugünlerde 6. sürümü yayınlanmıştır. Bu programın sizin için uygun olup olmadığını anlamanız için bir deneme sürümü ile gelmektedir.

Bu yazılım ile birlikte birçok panorama oluşturdum. Bir kez programı kullandığınızda, fotoğraflarınızın nasıl uzadığını görebilirsiniz. Manzara fotoğrafçılığı için oldukça etkili bir yöntemdir. Geniş açılı ya da ultra geniş açılı bir lensiniz yoksa ve manzara fotoğrafları çekmek istiyorsanız, panoramalar oluşturmanız eğlenceli olacaktır.

Fotoğraf: Jim Kious


PANORAMALAR İÇİN KAMERA KONUMLANDIRMA


Panoramaları yapmak için bir şey gereklidir ve panoramaları çekmek için farklı bir şey gereklidir. Panoramik fotoğraflar çekmenin özel bir yolu vardır ve bu yol, sizin düşündüğünüzden muhtemelen daha kolay bir yoldur. Hadi, başlayalım.

Bir manzara fotoğrafı çekimi ile başlayalım. Fotoğrafını çekmek istediğiniz sahneyi belirleyin. Manzaranızın yeterince aydınlık olduğundan ve manzaranızda sert gölgeler olmadığından emin olun. Bu, fotoğraflarınızın birbirine dikilmesini kolaylaştıracaktır.

Kameranızı üçayağa yerleştirin. Kameranızın güvenli bir şekilde bağlandığından ve sağa ya da sola rahat bir şekilde hareket edebildiğinden emin olun. Üçayağın sağa ya da sola rahat hareket edebilmesi bizim için son derece önemlidir. Eğer üçayağınız aşağı doğru kayarsa fotoğrafınızın bulanık çıkma riski oluşacaktır ve bu da fotoğraf işleme yazılımınızın fotoğraflarınızı dikmekte zorlanacağı anlamına gelmektedir.

Güneşe doğru çekim yapmayın. Güneşi arkanıza alın. Günün erken ya da geç saatlerinde çekim yapmak iyi bir yoldur. Günün başlangıcında ya da sonunda daha yumuşak ışık oluşacaktır. Bu zamanlarda renkler de daha baskın olacaktır.




PANORAMİK FOTOĞRAFLARI OLUŞTURMAK


Manuel ayarları seçin ve kameranızı, düzgün bir şekilde fotoğraflamak istediğiniz yöne doğru çevirin. Bütün çekiminiz boyunca kameranızı bu ayarlarda tutun. Diyelim ki kameramız 1/250 perde hızı, f/20 diyafram ve ISO 100 değerinde ayarlı. Fotoğrafımızın bir bölümünün bu ayarlar ile iyi bir şekilde pozlandığını gördük ve bu ayarlarla çekmeye karar verdik. Bu ayarları bütün çekimimiz boyunca sabit tutmamız gerekecektir.

Ayarları seçtikten sonra, birbiri ardına fotoğraflar çekmemiz gerekiyor. Örneğin, kamerayı soldan sağa doğru hareket ettirin. Fotoğrafları çekerken çakışan bölümler bıraktığınızdan emin olun. Dikiş yazılımınız bu fotoğrafları üst üste getirecektir.

Fotoğraf: Richard Deane

PANORAMA İLE NE TÜR ÇEKİMLER YAPILABİLİR?


Işığa bağlı olarak, hızlı hareket eden nesnelerin fotoğraflarını çekemeyiz. Hareketsiz konular ile başlayın. Mavi bir gökyüzü ve bir dağ silsilesi başlamak için iyi bir tercihtir. Hareket eden bir nesne olmayacağı için dikiş yazılımınız kolayca işlemini tamamlayacak ve fotoğrafları birleştirebilecektir. Anlatayım.

1/125 saniyelik bir perde hızı ile hızlı bir nesnenin çekimini, örneğin akan bir suyun çekimini yapıyorsanız, perde hızınız çekimi yapabilmek için yeterli olmayacaktır. İlk fotoğrafta akan sular kayaların üzerinde olurken diğer fotoğrafta kayanın yarısında kalacaktır.

Bu iki fotoğrafı birleştirmek istediğiniz zaman fotoğrafınız tam olarak bir fotoğraf haline gelemeyecektir. Bu nedenle çekimlerinizi hareket olmadan yapmak zorundasınız ve bu sayede yazılım fotoğrafları birleştirebilecektir. İlk çekiminiz ikinci çekiminizle aynı düzeyde olduğu zaman fotoğraflarınızın birleştirilmesinde zorluk yaşanmayacaktır.

Bu durumda, yeterli ışık varsa ve yeteri kadar hızlı bir perde hızı kullanır ve suyun akış hızından hızlı hareket ederseniz çekiminizi yapabilirsiniz. Diğer bir deyişle, bu fotoğrafların birleştirilebilmesi için süper hızlı hareket etmeniz gerekir.

Suyun akış hızı 1/250 saniye ise, siz 1/500 saniyelik hızda hareket etmelisiniz. Kamerayı suyun akışı yönünde, suyun akış hızından hızlı bir şekilde hareket ettirmelisiniz. Fakat şimdilik, herhangi bir hareket içermeyen çekimlerle başlayın. sabit bir konu üzerine yoğunlaşın. Bu şekilde başlamak işin kolay yoludur.

Fotoğraf: Alexander Volek

BAŞKA HANGİ SAHNELER HARİKA PANORAMALAR OLUŞTURUR?


Fotoğraflarınızı geniş ve büyük hale getirmenin birçok yolu vardır. Dağ sıraları harika panoramaların oluştuğu tek örnek değildir. Perde hızına ve bir dizi fotoğrafı seri bir şekilde çekme konusuna hakim olduktan sonra, neden bir şelale fotoğrafı çekmeyesiniz ki? Eğer panorama çekme üzerinde hakim olduktan sonra herhangi bir yönde manzaralar çekerken bu yöntemi kullanabilirsiniz. Sadece yan yana yatay fotoğraflar çekerek değil kare şeklinde (iki üstte ve iki altta olacak şekilde) panoramalar da oluşturabilirsiniz.

FOTOĞRAFLARI PANORAMA HALİNE GETİRMEK


Soldan sağa şeklinde fotoğrafları çektikten sonra, 5 tane fotoğraf çektiniz  diyelim, bu fotoğrafları bilgisayarınıza yükleyin. Panorama yazılım programınızı açın. Program açıldıktan sonra, üzerinde çalışacağınız fotoğrafları seçin. Fotoğrafları seçtikten sonra, programdaki yönergeleri izlemeniz oldukça kolay olacaktır. Panorama iyi bir şekilde çalışırsa, büyük bir fotoğrafla karşılaşacaksınız. İlk gördüğünüzde şaşıracağınız büyük bir fotoğraf oluşacaktır, genellikle çıplak gözle gördüğünüz sahneye yakın bir görüntü meydana gelecektir. Bu, çarpıcı bir deneyim olacaktır.

Fotoğraf: Jack Harvick

Panorama oluşturmak sadece fotoğraf sanatında başarılı olmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sahneler farklı bir gözle bakmanızı da sağlar. Özellikle manzara çekimlerinde farklı bir heyecan yaşamanızı sağlayacaktır. Sadece manzara çekimleri ile kendinizi sınırlamanıza gerek de yok. Eğer çekimlere hakim olmaya başlarsanız, ağaçlar, su, okyanus (ışığı ve perde hızını hatırlayın), yollar ve patikaların fotoğrafını da çekebilirsiniz.

Benim burada bahsettiğim bütün noktalar genelde manzara çekimleri ile alakalı gibi görünüyor olsa da siz bu teknikleri bütün konulara aktarabilir ve herhangi bir konu ile ilgili panorama çekimleri yapabilirsiniz. Bu çekimleri yapmak son derece eğlenceli olacaktır.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status