Son Yazılar

27 Eylül 2014 Cumartesi

Işık ve Lensler


Fotoğrafçılığa yeni başlayanların genellikle ihmal ettiği fakat ironik bir şekilde büyük fotoğrafçıların en çok önem verdiği iki önemli unsur bulunmaktadır.


İyi bir fotoğrafın anahtarı, ışıktır. Her ne kadar günümüz şartlarında Photoshop ve Lightroom gibi programlar kullanarak fotoğraflarınızı daha iyi bir hale getirme imkanınız olsa da, fotoğrafçılık üzerinden para kazanmak gibi bir amacınız varsa, bir ışık sihirbazı olmalısınız.

Açık hava ve manzara çekimlerinde doğru ışığı yakalayabilmek için sürekli alan değiştirmeli, beklemelisiniz; bazen saatlerce. Bu, arabanıza geri dönmek için geceyi beklemeniz anlamına bile gelebilir. Portre ve moda fotoğrafları için farklı aydınlatma denemeleri yapmanız ve bunlardan nasıl sonuçlar alacağınızı görmeniz gerekebilir. 

Fotoğraf: Natwan Rupert






Fotoğrafçılar ışığı, bir ressamın tablosunu boyadığı gibi ince bir mükemmellik getirmek için kullanırlar. İyi bir ışığa ulaşmak titizlik gerektiren ve bunaltıcı bir süreçtir, bu nedenler pek az fotoğrafçı bu alanda uzmanlaşabilir.

Harika fotoğrafların bir diğer unsuru ise harika bir camdır. Çoğu fotoğrafçının kameralarını sabit tutup sürekli yeni lenslere yatırım yapmalarının bir sebebi var. Kamera gövdeleri gelir, geçer ancak lensler ömürlüktür.

Bugünlerde, kredilere başvurmaya gerek olmaksızın, ikinci bir lens alma imkanı kolaylaşmıştır. Lensler artık bilgisayarlar yardımı ile yapılmakta ve üst düzey teknolojiler kullanılmakta ve insan kaynaklı hataların oluşması riski neredeyse sıfıra yaklaşmaktadır.

Fotoğraf: Thomas Hawk

Bazen, bazı kişilerin kameraları ile birlikte gelen kit lenslerini çantalarında taşıdıklarını söyledikleri duyarsınız. Kamera üreticileri yeni kullanıcıların kendilerini kolayca geliştirebilmeleri için özel olarak kit lensleri tasarlamışlardır. Ancak, kit lensler genellikler pahalı lensler kadar hızlı değillerdir. Yani pahalı lensler daha geniş diyafram değerlerine sahiptir. Yine de kit lenslerin diyafram aralıkları yeterlidir.

Bu iki unsura yoğunlaşmanız sizi diğer %90'lık kesimden ayıracaktır.

Birçok kişinin kameralarını ve üreticilerini karşılaştırdığını görebilirsiniz. Yine de bütün kameralar sadece görüntü kayıt cihazıdır, fotoğrafı yapan ise ışık ve lenslerdir.

2 yorum :

  1. Mustafa bey IŞIK konusundaki fikirler kanımca çok doğru. Fotoğraf adı üstünde 'photo'ışığı işleyebilme, onun dilinden anlayabilme. Güzel çevirileriniz için tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik yorumunuz için teşekkürler Nedim Bey. Fotoğrafçılıkla ilgili bilgi edinmek isteyenlere katkı sağlayabiliyorsak, ne mutlu bize!

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status