Son Yazılar

1 Aralık 2014 Pazartesi

Fotoğrafçılık Kompozisyonlarınızda Negatif Alan


Bu makaleyi okuyorsanız, fotoğrafçılığınızı geliştirmek için bazı fikirler arıyorsunuz demektir. Doğal olarak, fotoğrafçılık bererilerinizi geliştirecek fotoğrafçılık teknikleri ile karşılaşmanız iyi olurdu. Bu makalede, böyle bir beceri, negatif alan (negatif boşluk - ters alan - ters boşluk) kavramı hakkında bilgi vereceğim.



Bu teknik, göze çarpan fotoğraflar elde etmek için kullanılan bir kompozisyon tekniğidir. Doğru olarak kullanıldığında fotoğraflarınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Fotoğraf: Geraint Rowland


KOMPOZİSYON


Bir fotoğraf görüntüsünün elde edilmesi sürecinde üç temel kompozisyon bileşeni kullanılır:

1. Çerçeve: Çerçeve, fotoğrafınızdan geriye kalan bütün sınırları ifade eder.
2. Pozitif Alan: Fotoğrafınızın konusudur. Genellikle kameranızın odağında olan bölgedir.
3. Negatif Alan: Fotoğrafınızın geri kalan kısmıdır. Pozitif alan ile çerçeve arasında kalan kısımdır.

Birçok kişi fotoğraf çekerken kompozisyonu oluşturma sürecinde bütün dikkatlerini pozitif boşluğa yönlendirmektedir. Negatif alana ise pek fazla özen gösterilmez. Özen gösterilse bile az gösterilir ve ihmal edilebilir. Bu tür yaklaşımlar, çok ilgi çekici olmayan görüntülerin oluşmasına neden olur. Doğru kullanıldığı zaman, negatif alan iki çok önemli etki sağlar:

1. Pozitif alanın tam olarak neyi anlatmak istediğine yardımcı olur. Temel olarak, pozitif alanın hikayesini anlatmaya yardımcı olur.

2. Pozitif alanı geliştirebilir. Esas olarak, negatif alan, pozitif alanın daha da anlaşılabilir ve belirgin olmasına yardımcı olur.

Negatif alan ek ayrıntılarıyla birlikte pozitif boşluğun tanımlanmasına yardımcı olur. Bir örnek olarak, bir fotoğraf bir köprünün bir parçasını gösteriyor olsun. Ancak, köprünün nerede yer aldığına dair pek az bilgi sahibi olacağız. Kalabalık bir yerde mi, şehir parkında mı yoksa ormanlık alanda bir yerlerde mi? Yakın çekim bir fotoğrafa bakarak bir tahmin yürütmemiz zor olabilir. Eğer fotoğrafçı fotoğrafında biraz daha fazla boşluk bırakarak manzaraya biraz daha fazla yer verseydi, bu, fotoğrafın pozitif alanının daha iyi tanımlanmasına imkan sağlayabilirdi. Sonuç olarak, fotoğrafınız gelişmiş olacaktı.

Fotoğraflarınızın etkisini artırmak için negatif boşluk kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Negatif alan, pozitif alanın etkisini azaltmamalı ve pozitif alanda bozulmalara sebep olmamalıdır.




Negatif alan, fotoğraflarınızı geliştirmenize yardımcı olur ve pozitif alanı ön plana çıkarır. Bu işlem, negatif alanın izleyicilerin dikkatini pozitif alana yönlendirmesiyle oluşur. İzleyicilerin dikkatini pozitif alana çekerek bunu yapar. Bu şekilde yapıldığı zamanlarda, negatif alanlar herhangi bir detaydan yoksun olacaktır.

Kısaca, iki alan da iyi bir fotoğraf oluşturmak için göz önünde bulundurulmalıdır. Temelde, her iki alan da aynı derecede öneme sahiptir ve iki alana da aynı derece önem verilmelidir. Bu şekilde, fotoğrafların kalitesi artacaktır.


Fotoğraf: Miran Kocjancic

FOTOĞRAF PROJENİZ


Öyleyse, yeni bir fotoğraf projesi için hazır mısınız? Bu projede, her iki alanı da aynı derecede düşündüğünüz bir fotoğraf çekmeye hazırlanmalısınız. Önemli olan, fotoğrafı çekmeden önce, her iki alan için de dikkatli bir şekilde düşünmenizdir. Bunun için, çekeceğiniz fotoğrafı zihninizde canlandırmalısınız. Yani, fotoğrafı çekmeden önce, fotoğrafınızın neye benzeyeceğini hayal etmelisiniz.

Bu proje için, farklı konularda farklı çekimler yapmayı deneyin. Örneğin, evinizin bahçesi, bir şehir parkı ya da milli parklar çekim için ideal olabilir.

Fotoğraf: Anthony Suffness

ÖZET


Bu yazımızda, bir fotoğraf projesi için yararlı olabilecek bir teknikten bahsettim. Ancak, fotoğrafçılığı geliştiren birçok farklı fikir bulunmaktadır. Birçok diğer fotoğrafçılık fikirlerini kontrol etmeye hazır mısınız? Diğer yazılarımıza bir göz atın.

© Ron Bigelow

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status