Son Yazılar

6 Aralık 2014 Cumartesi

Ay Fotoğrafı Çekiminde Yapılması ve Yapılmaması Gereken 20 Şey


Ay, bütün seviyelerdeki fotoğrafçılar için en popüler konulardan birisidir. Eğer daha önce ay fotoğrafı çekmeyi denediyseniz, bunun o kadar da kolay bir çekim konusu olmadığını fark etmiş olmalısınız. Bu makalemizde, ay fotoğrafı çekerken en iyi fotoğrafları elde edebilmek için yapılması ve yapılmaması gereken bazı konulardan bahsedelim istedik.



Başlamak için ilk ve en önemli yapılmaması gereken: ay fotoğrafı çekmenin kolay olduğunu düşünmektir.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich


1. Bir Üçayak Kullanın


Bütün düşük ışık koşullarında yapılan fotoğrafçılık türleri için en önemli ekipman, bir üçayaktır. Ay her ne kadar çok uzakta da olsa, kameranızda en küçük bir hareketin bile fotoğrafınızda titremeye ve bulanıklığa sebep olacağını bilmeniz önemlidir. Yeterince hızlı bir perde hızı kullandığınız takdirde kamerayı elinizde sabit bir şekilde tutabileceğinizi düşünebilirsiniz ancak fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin 356.330 kilometre uzaklıkta olduğunu ve en küçük bir hareketinizin bile fotoğrafınıza etki edebileceğini fark etmeniz gerekir.

2. Yavaş Perde Hızı Kullanmayın


Ay aslında dünya etrafında saatte 3,683 kilometrelik bir hızla oldukça hızlı bir şekilde hareket ediyor. Çıplak gözle baktığınızda, Ay'ın dünyaya olan bu büyük uzaklığı nedeniyle, bu hızı fark etmeyebilirsiniz. Ay'ın hızı ve uzun odak mesafesi nedeniyle Ay'ın fotoğrafını çekebilmek için mümkün olduğunca hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekir. Keskin bir Ay fotoğrafı çekmek için 1/125 saniyelik bir perde hızı ya da daha hızlı bir perde hızı kullanmak iyi bir tercih olacaktır.

3. Telefoto Lens Kullanın


Ay'ın yüzeyindeki detayların fotoğrafını çekebilmeniz için en azından 300mm'lik bir telefoto lens kullanmanız gerekir. Tüm kadrajı kaplayacak bir fotoğraf için ise 800mm'lik bir lens kullanmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich

4. Lensinize Takılı Bir Filtre Kullanmayın


Lensinize takılı olan tüm filtreleri kaldırın. Fotoğrafınızda meydana gelebilecek herhangi bozulmaları önlemek için, hiçbir filtre kullanmayın. Evet, UV filtre de takılı ise, onu da kaldırın. Lensinizdeki UV filtreyi hiçbir zaman çıkartmadıysanız, bu korkutucu gelebilir, fakat bu durumda çıkarmanız en iyi seçenek olacaktır. Bazıları aydan gelen parlak ışığı yumuşatmak için ND filtre kullanmayı tavsiye edebilir. Ancak, bunu yaptığımız takdirde daha yavaş bir perde hızı kullanmamız gerekecek, ve siz, keskin fotoğraflar elde edebilmek için hızlı perde hızları kullanmak isteyeceksiniz.

5. Looney 11 Kuralını Deneyin


Looney 11 Kuralı, Sunny 16 Kuralı'na benzer. Önce kameranızı f/11 olarak ayarlayın, sonra ISO değerinize göre perde hızınızı ayarlayın. Örneğin, ISO 100 seçili iken perde hızınızı 1/125 saniye olarak ayarlayın. (Bu kesin bir bilim değil ama size iyi bir başlangıç noktası verecektir.)

6. Fotoğrafın Çekime Başlaması İçin Kameranıza Dokunmayın


Kameranız bir üçayağa bağlı olsa dahi, fotoğrafı çekmek için kameranızın deklanşörüne basmayın. Hatırlayın ki kameranızda meydana gelebilecek en küçük bir titreşim bile fotoğrafınızda bulanıklığa sebep olacaktır. Bir uzaktan kumanda, pozlamayı başlatmak için etkili bir tercih olacaktır. Bir uzaktan kumandaya sahip değilseniz, kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanmanız size yardımcı olacaktır.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich

7. Ayna Kilidi (Mirror Lock-up) Kullanın


Kameranızda ayna kilitleme özelliği varsa, bu özelliği kullanmanız daha keskin görüntüler elde edebilme imkanı verecektir. Kameranızın aynasının en küçük bir titremesi bile fotoğrafınızı bulanıklaştırabilir. Kameranızda bu özellik varsa, kullanın. Aynayı kilitleyin ve pozlama başlamadan önce meydana gelebilecek titreşimlerin ortadan kalkmasına izin verin.




8. Titreşim Engelleyici (Görüntü Sabitleme) Özelliklerini Kullanmayın


Canon'un Görüntü Sabitleme (IS), Nikon'un Titreşim Engelleme (VR) özellikleri, kameranızın bir üçayağa takılı olduğu bütün durumlarda kapalı olmalıdır. Bir üçayağa takılı konumda iken kameralardaki titreşim engelleme sistemlerinin çalışır durumda olması, fotoğraflarda bulanıklığa sebep olur.

9. Ay'ın Evrelerini Öğrenin


İki dolunay arasında 29.5 gün vardır. Ay'ın evrelerini izlemenize yardımcı olacak birçok çevrim içi ya da akıllı telefon uygulamaları bulunmaktadır ve bunlar size yardımcı olabilirler. Her an yanınızda bulundurabileceğiniz bir program, The Photographer's Ephemeris uygulaması size sadece Ay'ın evrelerini vermekle kalmaz aynı zamanda Ay'ın gökyüzünde ne zaman ve nerede görüneceğini de gösterir. Ay fotoğraflarını önceden planlayarak çekimler yapacaksanız, bu program size oldukça yardımcı olacaktır. Bugüne kadar en çok fotoğrafı çekilen Ay evresi dolunaydır ve aynı zamanda dolunay, doğru bir şekilde pozlanması en zor olan Ay evresidir de. İlk dördün ve son dördün evrelerinde de yan aydınlatmalar ile kraterlerin ve dağların fotoğraflarını çekerken bazı ilginç gölgeler elde edebilirsiniz. Hilal ise elbette en koyu olan evredir fakat manzaralarınıza eklediğinizde ilginç etkiler elde edebilirsiniz.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich


10. Ay'ı Her Zaman Merkeze Koymayın


Ay fotoğrafları çekerken her zamanki kuralları kullanabileceğiniz gibi, bazı durumlarda bu kuralları çiğnemeye de korkmayın. Sadece, çevresinde başka hiçbir şey yokken, Ay'ı kadrajınızın tam merkezine yerleştirmeyin - çünkü bu, daha önce milyonlarca kez denenmiş olan ve içinde heyecan verici herhangi bir etki kalmayan bir durumdur. Fotoğraf karenize, bazı diğer nesneler ekleyerek çekeceğiniz bir Ay fotoğrafı, daha etkili bir izlenim elde etmenizi sağlayacaktır.

11. Elle Netleme Yapın


Ay'ı odaklayabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmaktadır: İlk olarak kameranızın otomatik netleme özelliğini kullanabilir; kameranız odaklandığı anda otomatik netleme özelliğini kapatabilir ve manuel netlemeye geçebilirsiniz. Alternatif olarak, kameranızı elle netleme moduna alabilir ve canlı izleme özelliğini açar, Ay'a yakınlaşır ve Ay net bir görünüm elde edene kadar netleme halkasını çevirebilirsiniz. Daha sonra tekrar netleme halkasına dokunmazsınız.

12. Ay Fotoğraflarını Sadece Gece Çekmeyin


En güzel Ay fotoğrafı güneş hemen battıktan sonra ya da güneş doğduktan hemen sonra; Ay ufuk çizgisinin hemen üstünde iken çekilir. Ay ufuk çizgisine yakınlaştığı anca Dünya'ya en yakın konumunda olacak ve fotoğraflarınızda daha büyük görünecektir. Ayrıca, dolunay güneş gibi doğacağı için çekim ayarlarınızı da güneşin doğumu gibi ayarlayabileceksiniz. Bu size ön plandaki ya da manzaralardaki nesnelerinizi yeteri kadar aydınlatabilmeniz için harika bir ışık verecektir. Gün içinde yapacağınız Ay çekimlerinde hem ön plana nesneler ekleme imkanına sahip olacak hem de Ay'daki kraterlerin fotoğrafını çekebilme şansını elde edeceksiniz.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich

13. Pozlama Telafisi (AEB - Auto Exposure Bracketing) Kullanın


Sizi mutlu edecek bir poz bulduğunuzda bu ayarın çevresinde telafi yapmak en iyi seçenektir. Karanlıkta, kameranızın arkasında kalan görüntüler aldatıcı olabilir. Karanlıkta çektiğiniz fotoğraflar, LCD'de daha parlak çıkarlar ve bilgisayara attığınızda da öyle görünürler. Eğer bir pozlama ayarında kararsız kaldıysanız aynı pozlama değerinin iki durak altında ve üstünde fotoğraflar çekip daha sonra bu fotoğrafları birleştirebilirsiniz.

14. Otomatik Beyaz Dengesi Kullanmayın


Otomatik beyaz dengesi kullanmanız tutarsız sonuçlar verecektir. Ay'daki ışığın kaynağı nedir? Evet, Güneş! Öyleyse, gün ışığı beyaz dengesi ayarını kullanın, yine de farklı bir etki elde etmek istiyorsanız tungsten ya da bulutlu ayarlarını deneyin. Deneme yapmaktan korkmayın, fakat yine de raw formatında çekim yaparsanız, beyaz dengesi ayarını daha sonra bilgisayarda bazı programlar yardımcılığı ile değiştirebileceğinizi unutmayın.

15. Işık Metreye Güvenmeyin (Pozometre)


Büyük olasılıkla kameranızın pozometresi hatalı ölçün yapacaktır. Ayrıca, Ay parlamaya devam ettikçe pozlama da sürekli bir değişim gösterecektir. Ay yükseldikçe daha da parlaklaşacaktır, bu nedenle hızlı bir perde hızı kullanmaya devam etmeniz gerekecektir.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich

16. Raw Modunda Çekim Yapın


Raw olarak çekim yapmak hem Ay yüzeyindeki detayları yakalama şansınızı artıracak hem de bilgisayarda işleme yapacağınız sırada daha fazla seçenek sunacaktır. Öyleyse, çekimlerinizde raw kullanma ihtimaliniz varsa, kullanın.

17. Kırpmaktan Çekinmeyin


Eğer çok büyük bir telefoto lens kullanmıyorsanız, Ay'ın daha büyük bir görüntüsünü elde etmek için fotoğrafınızı kırpmak isteyeceksiniz. Fakat unutmayın ki, ne kadar fazla kırparsanız daha küçük baskılar elde edebilirsiniz.

18. Keskinleştirme Yapın


Çoğu ay fotoğrafçılığı Photoshop gibi programlar yardımıyla bazı düzenlemeler gerektirebilmektedir. Netlik ve kontrast ekleme işlemi Ay yüzeyindeki kraterlerde ve dağlarda daha fazla detay elde edebilmenize imkan sağlayacaktır.

Fotoğraf: Bruce Wunderlich

19. Yaratıcı Olmak İçin Korkmayın


Ay fotoğrafı çekerken yaratıcı olmaktan korkmayın. Çoğu harika ay fotoğrafı bilgisayarda üzerinde oynamalar yapılarak elde edilmiştir çünkü tek bir fotoğraf ile harika ay fotoğrafları elde etmek oldukça zordur. HDR ya da poz katmanlama imkansız gibi görünen harika ay fotoğrafları elde edebilmek için etkili metotlardır. Birçok fotoğrafçı iki fotoğrafı birleştirerek pozlamalar yapmaktadır; ilk pozlamada ön planın ikinci pozlamada da ayın fotoğrafını çekerler. Bu iki görüntüyü birleştirirken daha etkili bir görüntü elde etmek için ayın boyutunu hafifçe artırmak da mümkündür.

20. Uygulama Yapın, Uygulama Yapın, Uygulama Yapın


Şimdi dışarı çıkın ve çekimler yapın. Unutmayın ki ay fotoğrafı çekmek göründüğü kadar kolay değildir, bu nedenle çektiğiniz ilk fotoğraflar güzel çıkmazsa, denemekten vazgeçmeyin.

Eğer çektiğiniz ay fotoğrafları ya da yapılması ya da yapılmaması gereken konular varsa, bunları yorumlarınızda bizimle paylaşın.

© Bruce Wunderlich

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status