Son Yazılar

8 Aralık 2014 Pazartesi

Looney 11 Kuralı


Ay fotoğrafçılığında, Looney 11 Kuralı (Looney f/11 ya da Aylı 11 Kuralı olarak da bilinir), pozometreye ihtiyaç duymadan pozlamayı doğru bir şekilde tahmin etmeye yarayan yöntemdir. Benzer bir şekilde, gün ışığında fotoğraf çekmeye yarayan Sunny 16 Kuralı vardır.


Temel kural, "Ay yüzeyinin astronomik fotoğrafları için, diyaframı f/11 olarak ayarla; perde hızını da ISO değerine göre değiştir."






* ISO 100 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/100 saniye (ya da en yakın değer olan 1/125 saniye) olarak girin.

* ISO 200 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/200 saniye (ya da en yakın değer olan 1/250 saniye) olarak girin.

* ISO 400 değerde, f/11 diyafram için perde hızınızı 1/400 saniye (ya da en yakın değer olan 1/500 saniye) olarak girin.

Diğer ışık okuma değerleri için perde hızı ile diyafram eşit derecede değiştirildiği müddetçe kuralımız geçerli olacaktır. Örnek olarak, f/11 diyaframda 1/125 saniye için eşit değer f/8 diyafram için 1/250 saniye olacaktır. Genel olarak, diyaframdaki her bir adım büyütmeye (sayısal olarak azaltmaya) karşılık olarak pozlama süresi yarıya indirilmeli (perde hızı ikiye katlanmalı), ve bu işlem tersi durum için de geçerli olmalıdır. Bu işlem, diyafram ile perde hızı arasındaki matematiksel ilişkiden üretilmiştir — makul sınırlarda, pozlama süresi diyafram oranının karesi ve pozlama süresiyle orantılıdır; buna göre, pozlamayı dengede tutmak için diyaframda bir c değişim yaptığınızda perde hızında 1/c ² değişiklik yapmalısınız  — ve bu durum tersi için de geçerlidir. Diyafram adımlarındaki değişikliklerin her biri bir önceki ya da sonrakinin kareköküne ya da karesine denk gelmektedir, ki bu da yukarıdaki kuraldan ötürüdür.

Vikipedia

1 yorum :

  1. Çok teşekkürler. Bunu bir yerden duymuştum. Google'den aratınca burası çıktı karşıma. Bloğunuz çok güzel bilgilerle dolu olduğunu gördüm. takipçinizim efendim :)

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status