Son Yazılar

8 Aralık 2014 Pazartesi

Sunny 16 Kuralı


Fotoğrafçılıkta, Sunny 16 Kuralı (Sunny f/16 Kuralı ya da Güneşli 16 Kuralı olarak da bilinir), bir pozometreye ihtiyaç durmadan doğru pozlamayı tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir. (Benzer şekilde, Ay Fotoğrafçılığı için Looney 11 Kuralı vardır.) Bir pozometre kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmasının yanı sıra, Sunny 16 Kuralı, pozlanması zor olan nesnelerin doğru bir şekilde pozlanmasına da yardımcı olabilir.





Temel kural, "Güneşli bir günde diyaframı f/16 olarak ayarlayın ve perde hızını ISO değerine göre değiştirin."

* Güneşli bir günde ISO 100 olarak ayarlanmış bir şekilde iken diyaframı f/16'ya ayarlayın ve perde hızınızı 1/100 saniye (ya da en yakın değer olarak 1/125 saniye olarak) ayarlayın.

* Güneşli bir günde ISO 200 olarak ayarlanmış bir şekilde iken diyaframı f/16'ya ayarlayın ve perde hızınızı 1/200 saniye (ya da en yakın değer olarak 1/250 saniye olarak) ayarlayın.




* Güneşli bir günde ISO 400 olarak ayarlanmış bir şekilde iken diyaframı f/16'ya ayarlayın ve perde hızınızı 1/400 saniye (ya da en yakın değer olarak 1/500 saniye olarak) ayarlayın.



Diğer ışık değerleri için de diyafram değeri ile eşdeğer bir şekilde değişiklikler yapılabilir. Örneğin f/16 değerde 1/125 saniyelik değer için f/11 değerde 1/250 saniyelik çekim eşdeğer olacaktır. Genel olarak, diyaframdaki her bir büyütmede (sayısal düşüş) pozlama süresi yarıya indirilmeli (perde hızı iki katına çıkarılmalı) ve tersi durum için de benzeri işlem yapılmalıdır. Bu işlem, diyafram ile perde hızı arasındaki matematiksel ilişkiden üretilmiştir — makul sınırlarda, pozlama süresi diyafram oranının karesi ve pozlama süresiyle orantılıdır; buna göre, pozlamayı dengede tutmak için diyaframda bir değişim yaptığınızda perde hızında 1/c ² değişiklik yapmalısınız  — ve bu durum tersi için de geçerlidir. Diyafram adımlarındaki değişikliklerin her biri bir önceki ya da sonrakinin kareköküne ya da karesine denk gelmektedir, ki bu da yukarıdaki kuraldan ötürüdür.

Vikipedia

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status