Son Yazılar

29 Ekim 2015 Perşembe

Portre Çekimlerinde Sığ Alan Derinliği


Ön planda harika bir şekilde netlenmiş ve arka planın oldukça bulanıklaştığı etkileyici portre çekimleri ile karşılaşmışsınızdır. Düzgün bir şekilde yapıldığı zaman bu tür fotoğraflar oldukça etkileyici olabilmektedir. Ancak, uygun teknikleri henüz bilmiyorsanız, bu tür fotoğrafları elde etmenin oldukça zorlayıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Hızlı bir prime lens (özellikle büyük diyafram kapasiteli olan) size büyük bir avantaj sağlayacak; üst düzey bir lens (örneğin, 85mm Sigma) mükemmel sonuçlar verecektir.



Arka planı bulanık (blurlu) fotoğraflar doğrudan Alan Derinliği (Depth of Field - DoF) adı verilen bir terimler ilgilidir. Alan Derinliği, ön plan ile arka plan arasında odakta kalacak bir aralığı ifade etmektedir.

Fotoğrafınızın tamamının ya da belirli bir kısmının odakta olmasını seçebileceğiniz sınırsız sayıda aralık bulunmaktadır. Ters açıdan bakılırsa, birkaç santimetreden daha az bir alanı odakta bırakabileceğiniz sığ bir alan derinliği de bulunmaktadır. Odak aralığını ne kadar küçültürseniz arka plan o kadar bulanıklaşacaktır.

Fotoğraf: Chris Zerbes

Alan Derinliği Kontrolü

Bazı DSLR kameralarda ne kadar alanın odakta kaldığını gösteren küçük bir düğme bulunuyor olsa da konu ile ilgili küçük birkaç bilgi vermekte fayda var. Kameranızın üzerinde, bulanık bir arka plan elde etmenize yardımcı olacak bazı ayarlar bulunmaktadır, ancak harika bir çekim elde etmenize yardımcı olacak bazı diğer ayarların olduğunu bilmenizde de fayda var. Aşağıda, harika portre fotoğrafları çekmeye hazır olduğunuzun farkına varmanıza yarayacak şeylerin kısa bir listesi yer almaktadır.




KAMERA VE KONU ARASINDAKİ UZAKLIK

Arka plandaki bulanıklığı artırmak için, en basit şekli ile, konunuza yaklaşın. 1,5 metre mesafe ile çektiğiniz bir fotoğrafta büyük bir odak aralığı elde edersiniz. 30 santimetrelik bir mesafeden yapacağınız bir çekimde odak aralığı azalacak, daha fazla bir arka plan bulanıklığı elde edebileceksiniz.


KONUNUN ARKA PLANA OLAN UZAKLIĞI

İlk ipucuna benzer bir diğer başlık. Eğer çekim yapacağınız nesne ya da konu herhangi bir diğer nesnenin (örneğin, bir ağaç ya da duvar) önünde yer alıyorsa, nesneniz, arka plandan uzaklaştığı kadar odak aralığı küçülecektir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, arka plandan 1 metre yerine 3 metre uzaklığa yerleştirilmiş bir nesnenin fotoğrafı daha fazla bulanık bir arka plana sahip olacaktır.

Fotoğraf: Thomas Leuthard

LENSİN ODAK UZAKLIĞI

Formül gayet basittir. Lensin odak uzaklığı artarsa alan derinliği azalır. Geniş açılı lensler günümüzde popüler olmaya başlamışlardır fakat  yine de elde edebildikleri başarı kısıtlıdır. 50mm'lik bir lens ile iyi bir bulanık arka plan elde edebilirsiniz fakat 100mm'lik bir lens kullanırsanız, şansınız inanılmaz ölçüde artacaktır. Belki, en etkili odak uzaklığı 85mm civarındadır. Özellikle 70-200 mm odak uzaklıklarını kullanan lensler de yaygın olarak kullanılmaktadır.

DİYAFRAM AYARLARI

Alan Derinliği hakkında okuyacağınız hemen hemen bütün yazılar diyafram ayarları ile başlayacaktır. Yukarıdaki ayarları ve teknikleri kullanırken, bu ayarlar ile birlikte geniş bir diyafram ayarı seçerseniz en etkili arka plan bulanıklığını elde edebileceksiniz demektir. Profesyonel kullanıcılar f/1.2 gibi değerler ulaşan pahalı lensleri kullanırlar fakat biraz daha ucuz olan f/2.8'lik lensler ile de harika çekimler elde edebilirsiniz. Diyafram genişliği ne kadar artarsa o kadar sığ bir alan derinliği elde edersiniz.

Yukarıdaki maddeleri birlikte değerlendirir ve tümünü etkili bir şekilde kullanırsanız, izleyicilerinizi büyüleyecek güzellikte fotoğrafları siz de çekebilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status