Son Yazılar

31 Mart 2016 Perşembe

49 Muhteşem Fotoğrafçılık İpucu - 3


Keskinlik




21. Alan Derinliği Önizleme özelliğini kullanın


Özellikle zum lensler kullanıldığında ön plandan arka plana kadar ne kadar alanın odakta kaldığını kestirmek güçtür. Bu yüzden Alan Derinliği Önizleme özelliğini kullanmak son derece faydalıdır, bu özelliğin kullanımı, çekiminizin nasıl görüneceğine dair size bilgi verecektir.



Vizörden baktığınızda önizlemenin, özellikle küçük diyaframlar kullanıldığında, oldukça karanlık olduğunu fark edebilirsiniz, fakat yeteri kadar pratik yaparsanız bu özelliği kullanmayı öğrenebilirsiniz. Alan derinliğini belirlemek için Canlı İzleme özelliğini de kullanabileceğinizi unutmayın (bazı kamerlarda Canlı İzleme özelliği yoktur, bu nedenle kameranızın bu özelliği destekleyip desteklemediğini öğrenmek için kullanım kılavuzunu okuyun).

22. Üçayak olmadan yavaş çekin


Uzun pozlamalar/yavaş perde hızları için her zaman üçayak kullanımını tavsiye ediyor olsak da, bazı gerekli hallerde bir üçayak olmadan da çekime gidebilirsiniz. Titreşim engelleyici ya da görüntü sabitleyici sistemler düşük perde hızlarında elde çekim yaptığınız durumlarda size yardımcı olabilirler.

Bir duvar, ağaç ya da bir korkuluk bulabilirseniz, kamerayı sabit tutmak için bunları kullanabilirsiniz, bu sayede 1/4 saniyeye kadar keskin görüntüler elde edebilmek mümkündür. Bir diğer seçenek de küçük üçayak şeklinde üretilmiş olan Gorillapodlardır, ki bu araçlar çantanızda kolaylıkla taşıbilirler.



23. Pan yapmada ustalaşın


Pan yapma (Panning), diğer bir deyişle arka planı bulanıklaştırarak hareket eden bir nesneyi dondurmak, hareketi hissettirmenin harika bir yoludur, ancak bu tekniği öğrenmek zaman alır. Teknik tamamıyla doğru perde hızını seçmek ve pan hareketini (kaydırma hareketini) düzenli bir şekilde yapabilmeye dayanır.

Çekim yapacağınız nesneyi mümkün olan en erken şekilde vizörden izlemeye başlayın, nesnenin hareketine uygun bir şekilde ve nesne ile birlikte hareket edin,tam olarak karşınıza geldiğindedeklanşöre basın (1/60 saniyelik bir perde hızı kullanın). Deklanşöre bastığınız andan itibaren mümkün olduğunca uzun bir süre boyunca nesneyi takibe devam edin (alternatif olarak Photoshop ile sahte pan fotoğraflarının ypım tekniğini de öğrenebilirsiniz).



24. Dolgu flaşında ustalaşın


Parlak gün ışığı portre çekimleri için mükemmel ışık kaynağı gibi görünebilir, fakat modelinizin yüzünde birçok istenmeyen gölgeye yol açabilecektir.Bu gölgeleri en aza indirebilmenin en iyi yollarından birisi dolgu flaşı kullanmaktır. Birkaç metre uzaklıkta yer alan modelinizin yüzündeki gölgeleri aydınlatabilmek için kameranızdaki dahili flaş gayet iyi sonuçlar verecektir, ancak belirli uzaklıktaki nesneler için yeterli bir güç sunmayacaktır. Bu gibi durumlar için harici flaşlar kullanmanız gerekecektir.



25. Yansıtıcı (reflektör) kullanın


Portre ve makro çekimlerinizi geliştirmenin en kolay yollarından birisi de bir yantısıcı kullanarak ışık eklemektir. Parlak gün ışığında ya da flaş kullanırken nesnenizin üzerinde meydana gelecek gölgeleri aydınlatmak için beyaz bir yansıtıcı kullanmanız gerekmektedir. Yansıtıcı normalde nesnenin önünde ve ışığın geldiği yönün karşısında konumlandırılır.

Daha yumuşak, yoğun ışık geldiğinde – örneğin, bulutlu günlerde – çok yönlü ışık için gümüş yansıtıcılar kullanılabilir. Tekrar, yansıtıcı nesnenin önünde yer almalı, bu sefer üç boyutlu bir görünüm vermek için nesneye gölge vermek amacı ile kullanılmalıdır.

Fotoğraf Kompozisyonu




26. Dikey ve yatay fotoğraflar çekin


Sabit nesneler için aynı sahnenin hem dikey hem de yatay fotoğrafının çekilmesi iyi bir tercihtir.



Sadece birkaç saniye alır, o an için verdiğiniz kararın en iyi tercih olmayabileceğini size gösterebilir. Eğer fotoğraflarınızı satmayı planlıyorsanız iki kat fazla satış yapma imkanını da sunmaktadır.

27. Düzleştirin


Özel olarak farklı bir açı ile çekim yapmayı düşünmüyorsanız, her zaman ufuk çizgisine göre düz bir çekim yapmalısınız. Gözünüzle hiza almakta zorlanıyorsanız, elektronik hizalamayı kullanabilirsiniz (kameranızda varsa). Aksi takdirde, kameranızın üstüne sabitleyebileceğiniz bir terazi yardımı ile ufuk çizgisine hizalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

28. %100 izleme için Canlı İzleme özelliğini kullanın


Profesyonel olmayan kameraların çoğunun vizörden bakıldığında gösterdiği alan %95 civarındadır, bu nesenle çektiğiniz fotoğrafların kenarları aslında vizörden baktığınızda gördüğünüz gibi olmayabilir. Daha güvenilir kadrajlama için Canlı İzleme özelliğini kullanın.

29. Yığılmaları acımasızca yok edin


Sahnenizi sade tutmak izleyicilerin dikkatini ana konuya çekmenin en iyi yollarından biridir. Bunu başarmak zaman alabilir, bu yüzden bütün sahneyi araştırmayı alışkanlık haline getirib ve dikkat dağıtıcı nesneleri fotoğrafınızdan çıkarın (arabalar, ağaçlar, insanlar vb.).


30. Kadrajlama kurallarını hatırlayın


Nesneleri, fotoğrafınızın üçte birlik kısımlarına yerleştirmeyi alışkanlık haline getirin, bu şekilde izleyicilerin dikkati daha kolay bir şekilde nesnelere kayacak ve daha etkili çekimler elde edilmiş olacaktır. Bu klasik kurallar mükemmel çeklimler yapabilmenizi garanti etmezler, ancak size kesinlikle yardımcı olacaktır.


Sayfalar: 12345


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status