Son Yazılar

19 Kasım 2016 Cumartesi

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı Hakkında Sık Sorulan 7 Soru ve Cevabı


Uzun pozlama fotoğrafçılığı, size çevrenizdeki dünyayı görmenin yeni bir yolunu sunar. Başladıktan sonra tamamen bağlanabilirsiniz. Ucuza yapılabilecek fotoğrafçılık dallarından birisi değildir, ancak başlangıç için, birkaç temel maliyet halledildiğinde, ekipmanınıza dikkat etmeniz şartıyla istediğiniz kadar fotoğraf çekebilirsiniz.



Objektif üzerinde bir filtre ve tutucu. Tutucu ile bağlı olan bir dereceli doğal yoğunluk filtresidir. © Leanne Cole
Uzun pozlama fotoğrafçılığında yeniyseniz, uzun pozlama fotoğrafçılığı çok kafa karıştırıcı bir süreç gibi görünebilir. Aslında bu çok daha kolay bir çekim tekniğidir, ancak çoğu insanın ilk sormak istediği bazı ortak sorular var. Siz de bu soruları soruyor olabilirsiniz. Uzun yıllar boyunca, uzun pozlama fotoğrafçılığı ile ilgili deneyimlerimden elde ettiğim en sık rastlanan 7 soruyu ve cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

1 - Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı Nedir?

Tipik olarak, uzun pozlama genellikle üçayak gerektiren fotoğraflarla ilgilidir. Çoğu fotoğraf için, kamerayı elle tutabilirsiniz. Bununla birlikte, her zaman çok karanlık yerler olacaktır ve iyi bir görüntü elde etmek için ISO'yu feda etmeniz ve çok yükseltmeniz gerekecektir. Bu, görüntüyü yakalamak için yeterince hızlı bir perde hızı elde etmenizi sağlayacaktır.

ISO'nuzu artırmak kumlanmaya (gren) neden olur ve birçok durumda bunu yapmak iyi değildir. Bu, kameranızı neden bir üçayak üzerine bağlamanız gerektiği sorusunun cevabıdır. Bunu yaptığınızda uzun pozlamalara başlarsınız.

Genellikle, gece fotoğrafçılığında veya özel filtreler kullanıyorsanız uzun pozlamalar yaparsınız. Ancak, çoğu kişi uzun pozlamalı fotoğrafçılıkla ilgili konuştuğunda, çoğu zaman perdeyi uzun süre açık tutmanıza izin verecek şekilde ışığın erişimini engelleyen ND filtrelerinin kullanılmasından bahsediyorlar.

Sorrento'daki Shelly Sahili, Firecrest 16 stop ND filtre ile 6 dakika pozlanmıştır. © Leanne Cole

2 - ND Filtre Nedir?

Fotoğrafçılıkta kullanılan birçok farklı filtre türü vardır, özellikle de filmli kameralar kullanılırken. Bununla birlikte, dijital fotoğrafçılığın en yaygın türü Doğal Yoğunluk filtresi veya ND filtredir. Bu filtre lensinizin önüne takılır ve ışığın bir kısmını engellemek için kullanılır. Yoğunluk bakımından farklılık gösterirler ve filtreniz ne kadar koyu olursa, o kadar uzun pozlama yapabilirsiniz.

Renkleri nötr olduğu için (renksiz) nötr yoğunluk denir. Birçok filtre size bir renk seçeneği verir; bunların en yaygın olanı macentadır. Bununla birlikte, iyi filtreler nihai görüntüdeki rengi hiç etkilememelidir.

Yoğunluk, filtrenin ne kadar karanlık olduğuna işaret eder, buna genellikle durak (stop) denir. 10 duraklı bir filtre 6 duraktan çok daha koyudur. 16-stop ND filtresi çok karanlıktır ve filtreden çıplak gözle baktığınızda neredeyse hiçbir görüntü göremezsiniz.

Rye'daki 16 numaralı sahildeki Ejderha Başı. 10 stop ND filtre ile 25 saniye pozlanmıştır. © Leanne Cole

3 - Durak (Stop) Nedir?

Duraklar, bir filtrenin ne kadar karanlık olduğunun ya da yoğunluğunun bir göstergesi olabilir, ancak genellikle zamanı belirtir. Bir filtrenin durak sayısı ne kadar yüksek olursa, maruz kalma o kadar uzun sürer. Durak, zamanın bir ölçümüdür. Basitçe söylemek gerekirse, durak sayısını artırıp azaltmaya bağlı olarak, miktarı yarıya indiriyorsunuz veya iki kat katıyorsunuz demektir.

Örneğin, 10 duraklı bir ND filtresi kullanıyorsanız ve pozlama süresi bir dakika ise, ancak 11 duraklı bir filtre ile çekim yapmak istediğinize karar verirseniz zamanı iki katına çıkarmalısınız, böylece pozlama iki dakika olur. Bununla birlikte, 9 duraklı bir filtre kullanırsanız, zaman yarıya iner ve 30 saniye olur. 8 duraklı bir filtre kullanırsanız, 15 saniyelik bir çekim elde edersiniz.

Fotoğraf: Melbourne'deki Bolte Köprüsü. 16 stop ND filtre ile 4 dakika pozlanmıştır. © Leanne Cole

4 - Gereken Pozlama Süresini Nasıl Anlarsınız?

Deneyimle, hangi filtrenin belirli koşullar için ve ne kadar süreyle kullanılacağını hissetmeye başlarsınız. Bu, ilk başladığınız zaman size yardımcı olmaz, ancak neyse ki, piyasada tahmin çalışmaları yapmanıza yardımcı olacak uygulamalar vardır.

Hem Apple hem de Android telefonlar için uygulamaları bulabilirsiniz. Sadece Uzun Pozlama Hesaplayıcısına bakın ve cevabınızı bulun. Bu programlar filtrenizin derecesine göre ne kadar süre pozlama yapacağınızı belirlemenize yardımcı olurlar. Hesaplayıcı, ISO, perde hızı ve diyafram açıklığını filtre takılı değil durumu baz alıp çalışmaktadır.

Android telefonum var ve Exposure Calculator (Pozlama Hesaplayıcısı) adlı bir uygulamayı kullanıyorum. Kullanıcılar, iPhone Uzun Süreli Pozlama Hesap Makinesi'nin de çok iyi olduğunu söylediler.

Hopetoun Şelalesi, 6 stop ND filtre ile 13 saniye pozlanmıştır. © Leanne Cole

5 - Uzun Pozlama İçin İyi Konular Nelerdir?

İnsanların uzun pozlamalar kullandığı üç temel konu vardır; su, bulutlar ve insanlar. Temel olarak, ND filtreleri, bulanık efekt elde etmek istediğiniz her yerde hareket eden herhangi bir şey için kullanabilirsiniz.

Su

Uzun pozlama fotoğrafçılığı için belki de en popüler konu sudur. Filtreleri kullanmak o suya pürüzsüz bir görünüm verebilirsiniz. Ayrıca, şelale çekimleri için de çok kullanışlı olabilirler ve filtreler suyun hatmi ya da ipeksi görünüm elde etmesine yardımcı olurlar. Filtreler sıklıkla suyun kumsallarda nasıl hareket ettiğini göstermek için de kullanılır, su sahile girip çıkarken suyun hareketini yakalar.



Bulutlar

Filtreler gökyüzünde hareket ederken bulutların hareketini yakalamak için kullanılabilir. Birçok kişi binaların arkasında bulanık bulutlar olan uzun pozlamalar da yapıyor. ND filtreler, sakin, sessiz bir his verdiği için şehir sahneleri için çok popülerdir.

İnsanlar

İzole edilme hissini verebilmek için de uzun pozlamalar yapılabilir. İnsanlar size doğru yürürken ya da aynı yerde durup uzun süre hareketsiz kaldığında gerçekten iyi sonuçlar vermektedir. Eğer daha kısa süreli bir çekim gerçekleştirirseniz, insanlar veya arabalar görüntülerinizde hayaletler gibi görünecek şekilde bulanık bir efekt elde edebilirsiniz.

İnsanlardan yoksun bir şehir. Firecrest 16 stop ND filtre ile 3,5 dakika pozlanmıştır. © Leanne Cole

6 - Kare mi Dairesel Filtre mi?

Bu konuda büyük bir görüş ayrılığı vardır.

Dairesel filtreler

Dairesel filtreler, lensin ucuna UV filtreleri gibi geleneksel bir şekilde vida yardımı ile sıkıştırılmaktadır. Lensin açıklığına görebir filtre satın alırsınız. Objektif kapağınızla aynı boyuttadır (kapağın arkasına bakınız).

Bununla birlikte, uzun pozlamalar için birden fazla lens kullanmak istiyorsanız, teorik olarak hepsi için filtre satın almanız gerekir. Bununla birlikte, adaptörler alabilirsiniz, bu durumda en büyük lens ağzına uygun bir filtre satın almak en iyisidir. Örneğin, benim sahip olduğum filtrelerin en büyüğü 77mm'dir ve daha küçük olanları için adaptörler alıyorum. Yani 62 mm'lik bir lensiniz varsa o zaman 62'dan 77 mm'ye gidecek bir adaptör satın alabilirsiniz. Daha sonra her iki lens için de bir filtreyi kullanabilirsiniz.

Bir dairesel filtrenin vidalarının görüntüsü. 

Bu filtrelerin dezavantajı, her bir yeni çekim için filtrenin vidalarını sökmeniz ve daha sonra tekrar vidalamanız gerekmesidir. Bazıları bunu umursamaz, ancak diğerleri bunun zaman alıcı olduğunu kabul etmektedir.

Kare filtreler

Kare filtreler, kendileri için bir tutucu satın almak zorunda olduğunuzdan dolayı daha pahalıdır. Fakat farklı boyuttaki lensler için farklı adaptörler satın alabilirsiniz. Bu sistemin avantajı, görüntünüzü yeniden yapılandırmak istediğinizde tutacağınızı kolaylıkla çıkarabilmeniz ve daha sonra tekrar hızlıca takabilmenizdir. Bu bakımdan daha kolay bir sistemdir, ancak kurarken ve toplarken biraz daha fazla iş yaparsınız.

Bir kare 10 stop ND filtre.

Her iki sistem için de 10 durağa kadar filtreler üreten birçok şirket var, ancak koyu yoğunluklu olanlar için kareye sahip olmak zorundasınız. En iyi filtre şirketlerinin çoğu yalnızca kare filtreler sunmaktadır. Ben Formatt Hitech'i kullanıyorum ve bu şirket 10 durağa kadar dairesel filtreler yapıyor ancak Firecrest'in 13 ve 16 ND filtreleri karedir. Lee'nin filtreleri hepsi karedir.

Filtre tutucu, kare filtre bu mekanizmaya bağlanmaktadır.

7 - Ucuz mu Pahalı mı Filtre Kullanmalı?

Bu sorunun kolay bir cevap vardır. Ne satın alıyor olursanız olun,  ucuz olanda her zaman bir eksik bulunmaktadır. Genellikle kötü kırmızı renkte bozulmalara neden olurlar ve rötuş sırasında yapmanız gereken daha çok iş bulunur. Siyah beyaz çalışıyorsanız bir sorun yoktur, ancak renkli çekimler için tam bir baş ağrısıdır.

En kaliteli filtreler pahalıdır. Ancak onlar sizi uzun yıllar götüreceklerdir ve eğer uzun pozlama fotoğrafçılığını seviyorsanız, pişman olmazsınız. Başlamak için en iyi filtre 10 duraktır. Çok yönlüdür ve kendinize güveniniz arttıkça ve daha fazla para kazanırsanız daha fazla filtre satın alabilirsiniz. Ben 10 durakla başladım, şimdi 16, 13, 6 ve 3 duraklı filtrelerim var. Ayrıca, bana daha fazla seçenek veren ve görüntü kalitesini düşürmeyecek şekilde bu filtreleri birbirine bağlayabiliyorum.

Birçok filtre şirketi, ihtiyacınız olan her şeyi sağlayacak paketler de sağlamaktadır. Örneğin, Formatt Hitech, Joel Tjintjelaar Signature Edition serisinde 3, 6 ve 10 duraklı ND filtreler satmaktadır.

Sorrento'da bir iskele. 10 ve 3 duraklık iki filtre takılı halde 3 dakikalık bir pozlama gerçekleştirilmiştir. © Leanne Cole

Uzun Pozlamaların Büyüsü

Uzun pozlamalar hakkında oldukça büyülü bir şey var ve bunları yapmaya başladıktan sonra, suya veya bulutlara aynı şekilde tekrar bakmak zor. Kendinizi ifade etmek için yepyeni bir yol açılıyor. Birçoğu bunun karmaşık olduğunu düşünüyor, ama gerçekten değil. Bir şans verin ve deneyin. Bana nasıl gittiğini bildirin.

Lütfen sorularınızı aşağıdaki yorum bölümüne koyun ve uzun pozlama resimlerinizi bizimle paylaşın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status