Son Yazılar

19 Nisan 2017 Çarşamba

Daha Keskin Fotoğraflar Çekmek İçin 7 İpucu


Keskin fotoğraflar çekmenin kesin bir yolu yoktur. Yine de, birkaç küçük numarayı bir araya getirdiğinizde, keskinlikte bazı büyük değişiklikler meydana geldiğini fark edebilirsiniz. Yazımızda, daha keskin görüntülere doğru ilerlemek için yapabileceğiniz yedi küçük şeyi bulabilirsiniz.



# 1 - Daima bir üçayak kullanın

Biliyorum - üçayaklar ağırdır, çok masraflı olabilir ve ayar yapmak uzun sürebilir, ancak bir üçayak kullanmadan keskin bir fotoğraf çekebilmek neredeyse imkansızdır. Hiçbir şey kameranızı daha da sabit tutamaz.

Fotoğraf: Steve Berardi

# 2 - Ayna kilitlemesini (mirror lock-up) etkinleştirin

Normal olarak, SLR'nizin içindeki aynanın, örtücü açılmadan önce yaptığı hareket kameranızın titremesine neden olmaktadır. Çoğu SLR üzerinde "ayna-kilitleme" adı verilen bir ayar vardır ve bunu etkinleştirirseniz (çoğu kamerada varsayılan olarak devre dışı bırakılır), fotoğraf makinenizde aynanın hareketi ile çekim arasında bir boşluk meydana gelecektir. Herhangi bir titreşim, fotoğraf çekilmeden önce ortadan kalkmış olacaktır. Bu özelliği nasıl etkinleştireceğinizi bulmak için kameranızın kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.

# 3 - Uzaktan kumanda veya zamanlayıcı kullanın

Fotoğraf çekimi için deklanşöre bastığınızda kamera sarsıntısına neden olabilirsiniz. Bunu önlemek için bir uzaktan kumanda kullanabilir ya da kameranızdaki zamanlayıcı özelliğini açabilirsiniz (dolayısıyla düğmeye basarak neden olduğunuz herhangi bir titreşim deklanşör serbest bırakılmadan önce ortadan kalkmış olacaktır).


# 4 - Perde hızını artırın

Perde hızınızı artırdığınızda, örtücüyü daha kısa bir süre açık tutacağınız için, kameranızın sarsılması için daha az zaman var olacaktır. Yine de, perde hızını artırmadan önce, bunun, alan derinliğini, kumlanmayı (ISO'yu artırırsanız) ve/veya pozlamayı nasıl etkileyeceğini düşünün. Tercihinizin buna değip değmeyeceğini kontrol edin.

# 5 - Elle netleme yapın

Otomatik netleme, hareketli nesneler için veya fotoğrafları hızlıca çekmek istediğinizde harikadır, ancak nesneniz sabitken (örneğin, güzel bir manzara çekiyorsanız) elle netleme yapmak isteyebilirsiniz. Bu doğru konuyu doğru mesafede odaklanmanızı sağlar.

# 6 - Bir sürü fotoğraf çekimi yapın

Yaban hayatı ya da hızlı hareket eden bir nesne çekerken süper keskin fotoğraflar elde etmenin en iyi yolu basitçe çok ve daha çok çekim yapmaktır. Bu, nesne hareketsizken veya fotoğraf makineniz konuyu doğru şekilde izlediğinde başarılı bir görüntü çekme şansını artırmanıza yardımcı olur.

# 7 - Lensinizin tatlı noktasını (sweet spot*) kullanın

Çoğu lens en geniş diyafram değerinin yaklaşık iki durağı aşağısında, "orta meafe"olarak adlandırılan diyafram değerlerinde en keskin görüntüleri verirler. Örneğin, 17-40 mm'lik yakınlaştırma (zum) lensiniz f/4'lük bir diyaframa sahipse, muhtemelen f/8 diyafram değerini kullandığınızda en keskin sonuçları elde edersiniz. Lensler, çok nadiren, sınır değerlerde en keskin sonuçları verirler. Ayrıca, sabit odak uzaklıklı lensler ("prime" lensler olarak da bilinir) hemen hemen her zaman yakınlaştırma (zum) lenslerden daha keskin sonuçlar vermektedir.

© Steve Berardi

* sweet spot, lenslerin en keskin görüntüyü verdiği diyafram değeri

4 yorum :

  1. Çok teşekkürler Mustafa bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik yorumunuz için teşekkürler Nedim Bey.

      Sil
  2. Batuhan Akkuş21 Eylül 2017 21:08

    En keskin diyafram ayarını hangi hesapla bulabiliriz ? Bunun bir tekniği var mı ? 18-55 f3.5 bir lense sahibim örneğin, en keskin diyafram aralığımı nasıl saptayabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batuhan Bey, merhaba,

      7. maddede de belirtildiği gibi en geniş diyafram değerinin iki durak altında en keskin sonuçları almayı bekleriz. Bahsettiğiniz lens için; f/3.5 diyafram değeri seçili iken diyaframı iki durak kısarak ilgili diyafram değerini bulabilirsiniz (ki bu da f/8'i verecektir).

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status