Son Yazılar

22 Kasım 2017 Çarşamba

SLR Kamera Lenslerinin Temizliği Nasıl Yapılır


SLR fotoğraf makinesi lenslerini temizleme konusunda fotoğrafçılar, kendileri için farklı yöntemler kullanmaktadır. Bu yazıda size DSLR fotoğraf makinesi lenslerini temizleme yolumu göstereceğim. Okuyucularımdan sık sık süreçle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen e-postalar ve yorumlar alıyorum, bu nedenle süreci ayrıntılı bir şekilde anlatan bir makale ve eşlik eden bir video hazırladım. Lenslerin temizliği oldukça basit bir işlemdir ve bu iş için uygun araçları kullandığınız sürece neredeyse risksizdir. Sabırsızsanız ve bir lensi temizleme sürecinin tamamının gösterildiği videoyu hemen görmek istiyorsanız, sayfanın sonuna gidebilirsiniz. Umarım aşağıdaki makaleyi ve videoyu faydalı bulursunuz.



1) Kamera Lenslerini Neden Temizlemeliyiz?

Basit "kirli olduğu için" cevabının yanı sıra, lenslerinizi temiz tutmak, ekipmanınızı kullanarak en iyi ve en kaliteli sonucu almanızı sağlayacaktır. Birkaç yıl önce katıldığım bir fotoğraf yürüyüşü sırasında bir amatör fotoğrafçı bana kamera hakkında bir soru yöneltti. Bana fotoğraflarının bulutsu çıktığını ve buna neyin neden olduğunu bilmediğini söyledi. Kamerasında bir sorun olup olmadığını öğrenebilmek için kamerasına bir göz atmayı önerdim. Ön lens kapağını açar açmaz, sorunun ne olduğunu tam olarak gördüm. Lensin ön elemanı çok kirliydi ve her yerde yağlı parmak izleri ve diğer izler vardı. Ona lensi gösterdim ve sorunu görüp görmediğini sordum. Kamerasını çok seven ve yürümeye başlayan çocuğunun olduğunu ve görünüşe göre lensin üzerindeki her şeyi elde etmeye çalıştığını söyledi. Lensi nasıl düzgünce temizleyeceğini bilmiyordu, ekipmanına çok fazla para harcamıştı ve kendisini temizlemekten korkuyordu. Neyse ki, temizlik setimi hep yanımda taşırım, bu sayede, lensi temizlemeden önce ve lensi temizledikten sonra birer fotoğraf çektik. Görüntüleri karşılaştırdık ve beklendiği gibi, ilki kirli, ikincisi net ve keskin görünüyordu. Bu, toz, kir ve yağın görüntülerinizi nasıl etkileyebileceğinin bir örneğiydi.

Fotoğraf makinesi lensinizi temizlemenin bir başka önemli nedeni, fotoğraflarınızın arka planında ya da diğer bölümlerindeki parlak kısımlarda görünebilecek parçacıklardan arınmasını sağlamaktır. 

Toz bir fotoğrafçının hayatının sıradan bir parçasıdır. Hoşunuza gitse de gitmese de, kameranızı tozdan korumak iyi bir fikir olsa da, illa ki tozlu ortamlarda bulunacaksınız. Sorun, nasıl olacağı değil, ne zaman olacağıdır. Rüzgarlı ve tozlu bir günde güzel bir gün batımı görürseniz fotoğraf çekmeyecek misiniz? Bazı fotoğrafçılar "gülünç bir bildiri" olarak gördüğüm "tozlu ortamda ekipmanını ortaya çıkarmaktan kaçının" gibi şeyler söylüyorlar. İyi bir fotoğraf için bir fırsat geçerse elime, sadece ekipmanımı temiz tutacağım diye bu fırsatı kaçırmam. Kumullar gibi bir yere gideceksem, rüzgarlı bir ortamda bulunacağımı önceden bilirim. Aşağıdaki çekime bir göz atın:

NIKON D700 @ 45mm, ISO 200, 1/100, f/10.0, Nasim Mansurov

Çok rüzgarlı ve soğuk bir günde yaptığım çekim. Kum her yerdeydi ve kameramdaki ve lensteki her deliğe girdi. Her şeyi temizlemek birkaç saatimi aldı ve temizlikten sonra bile, yakınlaştırma ve odak halkalarını hareket ettirdiğimde lensin içinden sesler geliyordu. Toz ve kum hakkında çok fazla endişelenmiş olsam, yukarıdaki fotoğrafı asla çekemezdim.

2. Hatalı Lens Temizleme İşleminin Tehlikeleri

Çoğu kişi, yaratıcı temizleme yöntemleri nedeniyle kötü ekipman kullanıyor. Unutmayın, kamera lensleri gözlük cam merceklerine çok benzemektedir; bu da kolayca çizilebilirler demektir. Lensler genellikle sert optik camdan yapılır, ancak üzerinde kum parçacıkları olan bir bezle temizlemeye kalkarsanız, kesinlikle optik yüzeyi çizersiniz. Çünkü kum camdan daha serttir. Lenslerin üzerine yanlış bir kimyasal sıvı dökerseniz, lens kaplamasına zarar verebilirsiniz. Lense çok fazla sıvı dökerseniz, bazıları lensin içine girebilir ve daha sonra sizi her türlü sorunla karşı karşıya bırakabilir. Liste uzayıp gidiyor.

Lenslerinizi kendiniz temizlemeye karar verirseniz, iş için doğru araçları seçmeniz ve doğru bir şekilde kullanmanız çok önemlidir.



3. Koruyucu Filtreler Kullanmak

Sahip olduğum ve kullandığım her lensin önünde kaliteli bir koruyucu filtre bulunur. Makalelerimde, bu blogda yayınladığım kamera ekipmanlarıyla ilgili her yazıda pahalı koruyucu ekipman kullanımını önermekteyim. Neden mi? Filtreler lensinizi korumanın yanı sıra temizlemeyi de kolaylaştırdığından. Görüntü kalitesinden çok endişeleniyorsanız, çekinmeyin - galerime göz atın. Gördüğünüz her fotoğraf koruyucu bir filtreye sahip bir lens ile çekildi. Görüntü kalitesinde herhangi bir sorun görüyor musunuz? B + W ve Hoya gibi şirketlerin profesyonel çok katmanlı filtrelerini kullanmanız yeterlidir. Bu filtreler, yüksek kaliteli camdan yapıldığı için görüntü kalitesine en az etkiye sahiptir. Pahalıdır, ama kesinlikle buna değer. Lenslerinizi temizlemek için harcayacağınız süreyi göz önüne aldığınızda ve lenslerinizin çizilmeyle ilgili tüm olası sorunları hesaplarken, hızlı bir şekilde filtrelerin kullanılmasının faydalarını göreceksiniz. Filtrenizi çizdiğinizde veya kırarsanız, bir tane daha satın alırsınız ve lensiniz korunmuş olur.

4. Lens Temizlemek İçin Araçlar

Günümüzde lens temizliği için birçok farklı araç bulunmaktadır. Daha önce birçok farklı çözüm kullandım ve bazı ürünlerin diğerlerinden daha etkili olduğunu gördüm. Kişisel olarak lensleri temizlemek için kullandığım ve tavsiye ettiğim araçların listesi:
  1. Zeiss Sıvı Lens Temizleyici veya Eclipse Optik Lens Temizleme Solüsyonu, kişisel olarak kullandığım ve lensleri temizlemek için tavsiye ettiğim sıvılardır
  2. Visible Dust Magic Cleaner, lensleri temizlemek için kullanılan büyük mikrofiber bez parçasıdır. Bunlardan birkaç tane alın.
  3. Optik lens elemanlarını temizlemek için Tiffen Lens Temizleme Kağıdı.
  4. Giotto'nun Roket Blower'ı (pompa-üfleç), merceklerden gelen tozları püskürtmek için.
  5. Giotto'nun Fırçası veya lens ögelerini temizlemeden önce tozdan arındırma için bulabileceğiniz diğer yumuşak ve temiz bir fırça.
  6. Lastik odak / yakınlaştırma halkaları temizlemek için sert bir diş fırçası veya başka bir sert fırça.
Bir fotoğraf mağazasında bulabileceğiniz birçok farklı türde sıvı veya araç da işinizi görecektir. Çok fazla para harcamak istemiyorsanız, Giotto'nun Lens Temizleme Kiti'ni satın alabilirsiniz.

5. Lens Temizleme Süreci

Benim lens temizleme sürecim üç bölümden oluşmaktadır:

  1. Lens kapağı da içeren lensin dışını temizleme - Önce lensin dış kısmında ve lens kapağındaki toz veya kiri temizlemek için ıslak mikrofiber bezle temizliğe başlıyorum. Mikrofiber bezin üzerine anti-statik malzeme içeren optik formülü uyguluyorum veya objektif çok kirli ise, normal su kullanarak başlıyorum (damıtılmış su en iyi çalışacaktı) ve solüsyon kullanarak bitiriyorum. Kauçuk yakınlaştırma ve odaklama halkalarını temizlemek, kauçuk hatlar arasındaki parçacıkları çıkarmak için sıradan bir diş fırçası kullanıyorum.
  2. Lens bağlantı parçasını temizleme - yağ ve kir yüzünden bazen birkaç defa temizlememi gerektiren sürecin önemli bir parçası. Aynı lens temizleme solüsyonunu mikrofiber bez üzerine uygulayın ve bağlantı kısımlarını iyice temizleyin. Lens üzerindeki yuvarlak bağlantı noktalarını da temizlemeyi unutmayın.
  3. Arka ve ön optik elemanları temizleme - Optik lens elemanlarını temizlemek için mikrofiber bez kullanımını, özellikle lenslerinizi dış kısmını temizlemek için kullandığınız mikrofiber bezini tekrar kullanıyorsanız, güvensiz buluyorum. Ayrıca, bazen mikrofiber bez, blower pompalar ile çıkarılamayan parçacıkları geride bırakmakadır; bu nedenle, lens temizleme bezlerine güveniyorum. Camları çok iyi temizlerler ve lens üzerinde herhangi bir şey kalmışsa, pompalar tarafından kolaylıkla çıkarılabilirler.
Süreç oldukça basittir ve kolaylıkla kendiniz de yapabilirsiniz. İşte sürece dair ayrıntılı bir video.

Sürece dair aklınıza takılan her şeyi yorum formunu kullanarak sorabilirsiniz. 


© Nasim Mansurov

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status