Son Yazılar

3 Şubat 2018 Cumartesi

Fotoğraflarda Yıldız Patlaması Efekti Nasıl Verilir


Yıldız patlaması efekti, özellikle doğru teknikle uygulandığında, manzara fotoğraflarınızda büyülü bir etki oluşturacaktır. Birçok fotoğrafçı, bu patlama efektini yanlışlıkla çeker, ancak doğru süreci biliyorsanız, bu sihirli efekti istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.



Yıldız Patlaması Efektine Neden Olan Şey Nedir?

Bir yıldız patlaması, güneş ışınlarından kaynaklanan yıldız patlaması biçiminde şekillenmiş lens parlamasıdır. Fotoğraflarınızda yıldız patlamaları yakalamanın en kolay ve en kolay yolu, f/11 ve f/22 arasındaki bir diyafram değeri kullanmaktır. Daha kapalı diyafram değeri de kullanabilirsiniz; bu efekti elde etmek daha da kolaylaşır, ancak lens difraksiyonuna dikkat edin.

Yıldız Patlaması Efektini Mükemmelleştirmek İçin İpuçları

Katı bir nesnenin arkasındaki güneşi (veya ışık kaynağını) kısmen kapatmak işe yarayacaktır. Örneğin, gün batımını çekiyorsanız, güneşi kısmen örtecek bir ağaç dalı, bir dağ veya bir ev kullanmaya çalışın. Bu işlemin ardından sonucun nasıl değiştiğini göreceksiniz.

Fotoğraf: John Greengo


Çevredeki koyuluk arttıkça, yukarıdaki fotoğrafta da görülebileceği gibi, yıldız patlaması efekti artar.

Bilinmesi gereken bir başka ipucu, geniş açılı merceklerin telefoto lenslere oranla daha başarılı sonuçlar verme eğiliminde olduğudur.


Farklı yıldız patlaması görüntülerine baktığınızda fark edebileceğiniz bir şey yıldız kollarının sayısıdır; farklı görüntülerde farklı olma eğilimindedirler. Bu, kullandığınız lense göre değişir. Daha özel olarak söylemek gerekirse, lens içindeki diyafram bıçaklarının sayısına bağlıdır. Aynı sayıda bıçak varsa, bıçaklarla aynı oranda yıldız kolu üretilecektir. Her bıçak iki kadar yıldız kolu üretecektir.


Bir lensin beş diyafram bıçağı varsa 10 yıldız kolu üretecektir. Altı diyafram bıçağı varsa, altı yıldız kolu üretilecek; yedi diyafram bıçağı varsa, 14 yıldız kolu üretilecektir. Bununla birlikte, lensin optik formülü de yıldız patlaması efekti üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Greengo, Canon 16-35mm f / 2.8L II objektifi güzel, temiz bir yıldız patlaması için tercih ediyor.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status