Son Yazılar

3 Şubat 2018 Cumartesi

Hızlı Sokak Yiyecek Fotoğrafçılığı İpuçları


Seyahat etmeyi seviyorum. Yeni kültürlerle iç içe olmak, insanlarla tanışmak, yeni lezzetler denemek ve ziyaret ettiğim bir ülkenin manzaralarını, seslerini ve kokularını tatmak fikrini seviyorum. Tek bir şey yapabilseydim, valizimi yanıma alıp ömrümün sonuna kadar gezmek olurdu. Ayrıca, ağzımın tadını da bilirim. Seyahat ederken, garip yerlerde, yerel pazarlarda ya da lokantalardaki yerel lezzetleri denemeyi çok seviyorum.



Fotoğraf: naim fadil

Pazarlar bana, yerel lokantalarda bulacağım yemeklerle ilgili bir fikir verir; ancak her şey sadece yemek değildir. Pazarlar ve seyyar satıcı tezgahları, yerel mutfaklardan otantik bir çekim yapmak için en iyi fırsatları sunar, çünkü büyük restoranlar genellikle konukların tesislerinde fotoğraf çekmesine izin vermek konusunda tereddütlüdür. Sokak tezgahlarında böyle bir engelleme yoktur ve çoğu yer sahibi aslında fotoğraflanmış olmayı sever. Bu makale, seyahatlerim sırasında gördüğüm en iyi gastronomi şehirlerini kapsamaktadır.

Fotoğraf: Dave See

Seyyar satıcıları fotoğraflanmış olmakla ilgilenmese de, çekim yaparken aklınızda tutmanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle, seyyar tezgahları çekerken ışık önemli bir problem olabilir. Doğrudan güneş ışığından, tozdan ve yağmurdan korunmak için çoğunlukla açılır-kapanır tente kapakları kullandıkları için. Bu, yiyeceklerini kuru tutar, ancak mevcut ışığı sınırlandırarak çekimleri sorunlu hale getirir. Geniş diyafram açıklığına sahip bir objektif, bu gibi durumlarda şarttır; kit lensler yetersiz kalır. F/1.8'e veya daha geniş diyafram açıklıklarına sahip bir lense ihtiyacınız olacaktır.

Fotoğraf: if you love me

Çekiminizi önceden planlayın ve çekim yapmak istediğiniz tezgahların çalışma saatlerini öğrenin. Çok erken ya da geç gelmeyin ve öğle ve akşam yemeği saatlerinin yoğunluk getirebileceğini bilin. Yerel dilde konuşan bir arkadaşınızı veya sorun yaşamanız durumunda sizi kurtarabilecek yerel bir rehberle gezin; her zaman yüzünüzde bir gülümseme olsun, çektiğiniz yiyeceği ve beğendiğinizi onlara gösterin. Jest ve mimikler işinize oldukça yarayacaktır ve bazı işaretler evrenseldir. (ancak bazı kültürlerde bazı hareketler rahatsız edici olarak kabul edilir, bu nedenle önce araştırmanızı yapın.)

HONG KONG

Hong Kong'un geçmişi, dünyanın dört bir yanından farklı yiyecek kültürlerini bir araya getirmektedir. Ayrıca, şüphesiz dünyadaki en karmaşık şehirlerden biri ve muhtemelen Doğu'daki en karmaşık şehir. Hong Kong'un sokak tezgahları didik didik edilerek geçirilen bir akşam, eriştelerden, kızarmış kalamarlara, acılı yengeçlerden kızarmış kazlara şehrin yiyecek çeşitliliğini ortaya sermektedir. Bütün bunları yerel içecekle tamamlamayı da unutmayın. Neyi yemeye karar verdiğiniz önemli değil, yiyecekleri fotoğraflamak, eve döndükten sonra da bununla uzun süre yaşamanın mükemmel bir yoludur. Düşük ışık altında mükemmel görüntüler çeken bir kamera taşıyın.

Fotoğraf: Anna & Michal
Hızlı İpuçları: Kameranızın beyaz dengesi ayarını otomatik olarak belirlemeyin; ışık koşullarına bağlı olarak akkor veya tungsten olarak ayarlayın. Her şeyden önce, her zaman RAW formatında çekim yapın. Hong Kong sokaklarında yiyecekler gözünüzün önünde taze bir şekilde hazırlanırken küçük bir diyafram ile çekin.



BANGKOK

Bangkok'un gece hayatı da çok çeşitli mutfak seçenekleri kadar efsanevi. Bir gurme ve seyahat fotoğrafçısı olarak, Bangkok'u her ikisinin de cenneti olarak görüyorum. Bangkok'taki insanlar yemek için yaşıyorlar ve işçi sınıfı için gün içinde seyyar tezgahlarda geçiştirilen üç hızlı  öğün doymak için yeterli olmadığı için bu zorunlu yemek saatlerini kısa atıştırmalıklarla noktalıyorlar. Tayland'ın efsanevi yiyeceklerine kim karşı koyabilir ki?

Fotoğraf: Johan Fantenberg

Hızlı İpuçları: Bangkok'taki sokak tezgahlarını çekmek için, 35mm ve 50mm odak uzaklığına sahip sabit odaklı lensler kullanmak en iyi tercih olacaktır. Bu lensler sokak tezgahları çekimleri de dahil olmak üzere sokak fotoğrafçılığı için en iyi tercihlerden birisidir.

HAYDARABAD

Bu şehir, büryani ile ünlüdür ve tahmin edebileceğinizden çok daha fazla yiyecek çeşitliliği sunmaktadır. Haydarabad'ın mutfağı, Babür etkisi ile Haydarabad kültürünün benzersiz bir bileşimini gözler önüne sermektedir. Haydarabad ayrıca, Hindistan'ın mücevher tüccarlarının pek çoğuna ev sahipliği yapmasına rağmen büryani olmadan şehir ana cazibesinden yoksun kalacaktır.

Fotoğraf: McKay Savage

Hızlı İpuçları: Bir makro lens kullanın. Büryani her zaman önceden hazırlanır ve talep üzerine servis edilir. Bu nedenle, mutfağa girilmediği sürece onu pişirme sürecini içeren bir fotoğraf çekme fırsatı bulamazsınız. Bir makro lens, yakınlaşmanıza ve çok yakın bir açıda çekim yapmanıza olanak tanır. Ayrıca tabak veya masa etrafında olabilecek rahatsız edici unsurları da yok edecektir. Yüksek ISO performansına sahip bir kamera taşıyın.

İSTANBUL

Simit, Midye Dolma ya da Türk Lahmacunu denilen Pizza gibi İstanbul'da taze pişirilmiş yiyecekler ile İstanbul lezzetli yiyecekler içeren bir cennettir. Bu şehrin sayısız caddesi, taze hazırlanmış mutfak lezzetleri ile dolup taşan küçük tezgahların bulunduğu noktalara açılıyor.

Fotoğraf: Scott Dexter

Hızlı İpuçları: İstanbul pazarları ve sokak tezgahları çoğunlukla çatıların altında yer alır ve Tayland'da veya Hindistan'da göreceğiniz eğreti doğadan yoksundur. Bu, aydınlatmanın zorlu olduğu ve doğru beyaz dengesi bulmanın kolay olmadığı anlamına geliyor. Hızlı lensler kullanımı gereklidir ve doğru beyaz dengesi seçilmelidir.

Sizin de bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz bir şehir var mı? Yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

© Brandon King

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status