Son Yazılar

18 Nisan 2018 Çarşamba

Kentsel Keşif Fotoğrafçılığı İçin Eksiksiz Rehber: 67 İpucu



"Fotoğraflardan başka bir şey almayın, ayak izlerinden başka bir şey bırakmayın."

Kentsel keşif (urban exploration) ya da daha yaygın olarak bilinen adı ile "urbex", terk edilmiş alanları keşfetme eylemidir.



Bu alanlar genellikle terk edilmiş fabrikalar, hastaneler, ev kompleksleri ve hatta eski tema parklarını kapsar.

Bu etkinlik doğası gereği bazı riskler içermektedir. Hem fiziki hem de izin alınmadığı ve yasa dışı olarak yapıldığı takdirde yakalanma ve cezalanma tehlikesi bulunmaktadır.

Bu gezilerde diğer insanlarla karşılaşmak olasıdır. Karşılaşabileceğiniz en iyi kişi bir güvenlik görevlisidir. Ayrılmanızı isteyebilirler, ancak size alan hakkında bilgi de verebilirler.

İzin istemek içeri girmenin yasal bir yoludur. Bazı kent kaşifleri yasal yoldan giriş yapmanın bir zaman kaybı olduğuna inanırlar ve "izin almak yerine af dile" prensibini uygularlar.

Diğerleri ise, yasal yolun tek yol olduğuna inanır. Böylece gelecekteki işler için iyi bir uyum ve olanak elde edilmiş olur.

Gitmeden önce olabildiğince araştırın. Google Haritalar'ı kullanarak gideceğiniz yer ve muhtemel girişler hakkında bilgi almak büyük bir fayda sağlayacaktır.

Güvenlik açısından, asla yalnız gitmeyin. Telefonunuzun şarjının dolu olduğundan ve doğru elbiseleri seçtiğinizden emin olun. Saçma işler yapmayın ve yaptığınız işe odaklanın.

Son olarak, sürecin yasal sorumluluğunu bilin. İzinsiz giriş nedeni ile tutuklanabilirsiniz.

Akıllı olun, doğru yoldan gidin, böylece keşif için yeterli zamanınız olacaktır.

Kamera Ekipmanı

Kentsel keşif fotoğrafçılığı için en önemli araç kameranızdır. Hayalini kurduğunuz konuma yaptığınız yolculukta hafif bir kameranın çok daha kullanışlı olduğunu fark edeceksiniz.

Bir DSLR ya da bir aynasız kamera mükemmel bir seçim olacaktır. Aynasız kameralar hafifliğin yanı sıra mükemmel görüntü kalitesi sunarlar. Ayrıca, son derece sessiz çalışırlar.

En iyi kamera, kendisi ile rahatlıkla çekim yapabildiğiniz kameradır. Bu nedenle, kendinizi rahat hissedecekseniz, bir Canon 5D Mark IV yerine küçük bir kamera taşıyabilirsiniz.


Kentsel keşif fotoğrafçılığı bazı diğer ekipmanları gerektirse de mümkün olduğunca az ekipman taşımak isteyeceksiniz. Yine de bir üçayak arkada bırakmak istemeyeceğiniz bir ekipmandır.

Bir üçayak size birçok fayda sağlar. Sadece düşük ışık koşullarında uzun pozlamalar yapabilmenize olanak sağlayacak şekilde sabitlik sağlamakla kalmaz, birçok diğer fayda da sağlar.

Etrafa göz atarken kameranızı koruyacaktır. Daha yüksek bir açıdan çekim yapmak için onu kullanabilirsiniz. Hatta, yolunuzdaki engelleri kaldırmak için bile kullanabilirsiniz.


Lensler

Kameraya eklediğiniz bu ekipman kameranın kendisinden önemlidir. Lens, fotoğrafın keskinliği ve kalitesini belirler.

Ayrıca, düşük ışık koşullarında gerekli olan geniş diyafram açıklığı ile fotoğraf çekebilmenize olanak sağlar. F/2 gibi geniş bir diyafram fark yaratacak sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Farklı bakış açıları elde etmenizi sağlayacak  az sayıda farklı lense sahip olmanız önemlidir. Geniş açılı bir lens çerçeve içine mümkün olduğunca fazla alan almanızı sağlayacaktır.


Bir 16-35mm lens birkaç nedenden dolayı harika bir ekipmandır. Bir değişken odaklı lens olmasından dolayı, size birçok farklı çekim aralığı sunacaktır. 16mm'den 35mm'ye kadar herhangi bir odak uzaklığını kullanabilirsiniz.

Bu lens, geniş açılı lens ile standart portre lensin yerine de kullanılabilir. İki lens taşımaktansa sizi daha mutlu edecek tek bir lens taşıyabilirsiniz.

Bu lens size 107°'lik bir açı sunacaktır. Titreşim Engelleme özelliği, düşük perde hızları ile çekim yaparken keskin fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Dört durak daha yavaş!

Yüksek kaliteli camlardan üretilen bu lensle kentsel keşif fotoğrafçılığınız harika bir seviyeye ulaşacaktır.


Aksesuarlar

Sırt Çantası

Kentsel keşif fotoğrafçılığı için kullanabileceğiniz çok sayıda sırt çantası bulunmaktadır. Basitçe, farklı alanlarda kolayca kullanabiliyorsanız, o iyidir.

Sağlam yapılı, su geçirmez ve her şeyi saklayabileceğiniz derecede büyük gözlere sahip olması ilk bakmanız gereken özelliklerdir. Bir dizüstü bilgisayar ya da tableti saklayacak bir gözünün olması da işinize yarayacaktır.

Çanta İçi

Çanta içinde bulunduracağınız eşya da önemlidir. Düşünmeniz gereken iki konu olacaktır: kamera ekipmanınız ve araştırma ekipmanınız.

Kaliteli bir bot sahip olmanız gereken en önemli eşyadan biridir. Sizi her türlü enkazdan ve su sızıntısından koruyacaktır. Rahat olmak istersiniz, ve ıslak ayaklar bunun karşıtıdır.

Daha iyi botlara sahipseniz daha uzun yürüyüş yapabilir ve araştırabilirsiniz. 


Ekipman

Konumunuzu düşünün. Nereye gideceğinize göre neye ihtiyaç duyacağınızı belirlersiniz. Tünellerde ışık yoktur, öyleyse bir el feneri ve kafa lambası gereklidir. Fazladan pil bulundurmak da gerekir.

Eğer terk edilmiş alanın daha fazla zorlayıcı olacağını düşünüyorsanız, bir eldiven ve sert elbise önemlidir. Şort ya da terlik kullanılamaz.

Kontrol etmeden yola çıkmamanız gereken en önemli iki şey ise su ve şarjı tam dolu cep telefonudur. Gerektiği durumlarda kullanılmak üzere telefon ve içmek için su olmazsa olmazdır.


Ayakkabı

Ayakkabı çantanızda olmazsa olmaz eşyadan biridir. Sizi her türlü rahatsız edici şeyden koruyacak ve rahat olmanızı sağlayacaktır.

Ne kadar mutlu olursanız, dışarıda o kadar kalır ve o kadar keşif yapabilirsiniz. Su geçirmez, hava alan ve sert yapılı bir bot bakmalısınız.

Araştırmanıza engel olmayacak, aksine yardımcı olacaktır.


Maske ve Gözlükler

Bilinmeyene gidiyorsanız, tedbirinizi almalısınız. Bir maske ya da solunum cihazı akciğerlerinizi asbest ve diğer tozlu kimyasallardan koruma konusunda başarılı iş göreceklerdir.

Terk edilmiş alanlardan bazılarının uzun yıllardır ayrışmış olduğunu unutmayın. Asbest 1989'da, yani 30 yıldan kısa bir süre önce yasaklandı. En iyisi tedbir almaktır.

Gözlük takmak ilk bakışta saçma gelebilir ancak eski fabrikalar ve diğer terk edilmiş alanlarda gezerken gözleri korumak çok önemlidir. Ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz.

Sahip olup da ihtiyaç duymamak, ihtiyaç duyup da sahip olmamaktan iyidir.



Nasıl Başlamalı

Kentsel Keşif Nedir

Kentsel keşif, keşif ve fotoğraflama fikri ile binalara girme eylemidir. Teknik olarak, izinsiz gerçekleşir, ancak insanlar bu konuda sınırları zorlamaktadır.

Bazı yapı ya da binalar on yıllardır terk edilmiş bir şekilde durmaktadır. Bu gibi gizli yerlere olan merakımız, 70'li yılların sonlarında ortaya çıkan ilk kent kaşiflerinden beri gittikçe büyüdü.

Unutulmuş yerlere girmek bir değer taşımaktadır. Günümüz dünyasını zaten görüyoruz. Artık geçmişe dönmek ve görmediklerimizi görmenin zamanı gelmiş demektir.


Bir Başlangıç Kılavuzu

Terk edilmiş alanları fotoğraflamak heyecanlı, muhtemelen tehlikeli, yasal olarak belirsiz ve çok eğlencelidir. Bu akım, yakın zamanda büyümeye başladı.

Daha önce de söyledim, genellikle izinsiz gerçekleştirilir, çünkü çoğu alan özel mülktür. Bazı alanlarda ise güvenlik görevlileri ile karşılaşabilir ve izin almanız gerekebilir.

Kentsel keşif fotoğrafçılığı polis ve güvenlik görevlileri tarafından iyi bilinir, bu nedenle çoğunlukla bir kovuşturmaya gerek olmadan alanı terk etmeniz istenir.

Bu, özellikle o alandan bir şey çalmıyor ve o alana zarar vermiyorsanız geçerlidir.



Sözlük

Kentsel keşif üzerine araştırma yapmaya başladıkça büyük toplulukların ve forumların bu konuda bilgi alışverişi için kullanıldığını göreceksiniz.

Birleşik Krallık'ta, London Consolidation Crew adlı bir birlik büyük bir terimler sözlüğü oluşturmuş. Eğer benzer gruplara katılmak isterseniz, son derece kullanışlı olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca, fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşmak isterseniz de size yardımcı olacak anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.


Bir Kent Kaşifi İle Görüşme

Bilgi almanın bir yolu, bir kent kaşifinin deneyimlerini okumaktır. Kentsel keşif fotoğrafçılığında nam salmış olan James Kerwin size yol gösterebilir.

Terk edilmiş alanlarla ilgili fotoğrafları çok fazla araştırmaya dayanmaktadır. Eski zamanın ve kültürün güzel sanat eserlerini zaman kaybı olmadan ortaya koymaktadır.


Kentsel Keşif Fotoğrafları Çekmek

Kentsel Keşif Fotoğrafçılığı İçin 5 İpucu

Bazıları kentsel keşif bazıları urbex der. Polis izinsiz bir işe kalkıştığımızı söyler, biz de sanatçı, belge toplayıcı ya da kaşif olduğumuzu söyleriz.

İlk ipucumuz fotoğrafçılık ile doğrudan alakalı bile değil, güvende olmakla alakalı, çok önemli. Asla yalnız başına keşfe çıkmayın.

Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında yardım etmeye ya da size yardım edilmesine ihtiyaç duyarsınız. Terk edilmiş alanlarda birçok diğer fotoğrafçı, evsiz insan ya da daha kötüleri ile karşılaşabilirsiniz.

Bu ayrıca gözünüzü açık tutmanıza yardımcı olacak, ürkütücü alanlarda çıldırmanızı engelleyecek ve iyi bir fotoğraf çektiğinde size haber verecektir.


Kentsel Keşif Fotoğrafçılığının 7 Kuralı

Dünya genelinde sayısız terk edilmiş alan bulunmaktadır. Sadece Berlin'de Devil's Mountain (Teufelsberg), Krampnit Askeri Üssü ve Irak Konsolosluğu'nu ziyaret ettim.

Başka yerler de vardır, bunları kolaylıkla araştırabilirsiniz. Birçok roket deposu, eski komünist hükumet yapısı ve kömür fabrikaları duydum.

Keşif için bir numaralı kural, "fotoğraflardan başka bir şey almamak, ayak izlerinden başka bir şey bırakmamak."

Ortamı, sizden sonra gelecek grup için olduğu gibi bırakın, yoksa gelecek sefer gittiğinizde o garip eski dişçi koltuğunu yerinde bulamayabilirsiniz.

Sizi sıcak suya ulaştıracak bir tarihi alanın kutsal yapısını bile tahrip edebilirsiniz.





Büyük Bir Kent Kaşifi Olmak

Büyük bir kent kaşifinin açık bir zihni ve çok sayıda yeteneği olmalıdır. Planınız olsun, fakat onu esnek tutun. Yürüdüğünüz yoldan sapmak için yeterli zamanınız bulunmaktadır.

Alan, ilk gittiğinizden daha iyi bir durumda olabilir. Diğer insanlara karşı dikkatli olun ve güvenliği en üst düzeyde tutun. Mümkün olan en uzun süre boyunca fotoğraf çekmek istersiniz.

Verilebilecek en büyük ipucu, düşük ışık koşullarında ustalaşmanızdır. Çoğu terk edilmiş alan hazinelerini derinlerinde saklar, ve bu alanlar muhtemelen ışığın az olduğu alanlardır.

Pozlamayı nasıl artırabileceğinizi öğrenin, ISO'yu değiştirin ve kamerayı mümkün olduğunca sabit tutun. Bir üçayak harikadır.


Düşünme

Riskler

Bir terk edilmiş alanda karşılaşabileceğiniz en güvenilir kişi muhtemelen güvenlik görevlileri olacaktır. Boş terk edilmiş alanlar evsiz insanlara, tinercilere ve kim olduğundan emin olamayacağınız insanlara ev sahipliği yapabilir.

Siz de gizleniyor olacağınız için tehlikenin bariz bir şekilde ortada olmama ihtimalini düşünün. Bu, yanınızda her daim birini bulundurma sebebiniz olmalıdır. Fotoğraf çekmeden önce etrafı hızlı bir şekilde kolaçan etmek iyi bir fikirdir.

İnsan tehdidinden sonra, zararlı kimyasallar da bir tehdittir. Asbest bunlardan birisidir, çünkü 1989 öncesinde binalar bu madde kullanılarak inşa edilmekteydi. Maliyet nedeni ile, kimse bu maddeyi yok etmeye uğraşmadı.


Tehlikeler

Keşfin yasa dışı olmasının yanı sıra, ayrıca tehlikelidir de. Alana bodoslama dalmayın! Aracınıza binip alana gitmeden önce de orası ile ilgili araştırma yapmanız gerekir.

Hayat okulunu bitirmek bu gibi alanlarda sahip olmanız gereken en önemli yetenektir. Bu, işler sarpa sardığında nasıl davranmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Fiziksel olarak uygun bir durumda mısınız? Düştüğünüz yerden kalkabilir ya da gideceğiniz yöne doğru adımlayabilir misiniz? Açık bir zihne ve zekaya ihtiyacınız olacak.


Konumu Araştırma

En Popüler Yasal Alanlar

Başlangıç için en iyi nokta, terk edilmiş alanları yasal olarak ziyaret etmektir. Bu, o alanın fotoğraflanmaya değer olup olmadığı konusunda size bir fikir verecektir.

Harika bir fotoğraf çekebilir ve gelecekteki olası durumlar için kendinizi hazırlayabilirsiniz. Yasal alanlarda çekim yaparak güvenlik tehdidi ile karşı karşıya da kalmazsınız.

Bazı fotoğrafçılık dallarında derinlere dalmak faydalı olabilir fakat bu fotoğrafçılık dalında değil. Ustalaşana kadar kendinizi tehlikeye atmayın.

Deneyim, ihtiyaç duyulan planlama ve tehlikeleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

Başlamak için uygun bir alan Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'dir. Bölgeye, güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlayacak ve harika fotoğraflar çekmenizle sonuçlanacak turlar düzenlenmektedir.


Google Earth

Google Earth, temel araştırma aracınız olacaktır. Diğer kaşiflerden haritalar edinebilir ve bunları Google Maps'te işaretleyebilirsiniz. Hatta, alanın sadece adını bilseniz bile konumunu kolaylıkla bulabilirsiniz.

Hatta, Google size trafik ve en iyi ziyaret zamanı ile ilgili bilgi de verebilir. Ayrıca, giriş yapılacak en iyi alanları ve bu alanların nasıl terk edildiği bilgisini de verir. 

Google Haritalar'ın uydu görüntüsü, çevredeki bitki örtüsü ile ilgili bir fikir de verir. Bu bilgiyi temel haritalardan elde edemezsiniz.


Araştırma

Araştırma, araştırma, araştırma. Her zaman daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bir yerde bir çıkmaza girerseniz, çevrim içi olarak bilgiye erişebilirsiniz.

İlk adımınız, araştırma yapmak olmalıdır. Ne zaman kapandı, tur düzenleniyor mu veya korunuyor mu? İnternet'te konu ile ilgili yapabileceğiniz araştırmalardan bazılarıdır.


Coğrafi Etiketleme

Terk edilmiş bir alanı ziyaret ettiğinizde konumunuzu kaydetmek istersiniz, böylece daha sonra tekrar ziyaret edebilirsiniz. Google Earth, kesin koordinatlara sahip olduğunuzda mükemmel çalışır.

Bazı modern kameralarda dahili GPS sistemi vardır, en azından harici olarak da bunu sisteminize entegre edebilirsiniz. Bu bilgi, fotoğrafın EXIF verisine işlenecektir.

Ayrıca, bir GPS cihazı satın alarak en iyi sonuca ulaşabilirsiniz. Ya da, kameranıza yükleyeceğiniz bazı programlarla konumunuzu öğrenebilirsiniz.

Yasal

Giriş İzni Almak

Terk edilmiş yapı ve binalar ile ilgili zihnimi kurcalayan en önemli soru, "İçeri nasıl girebilirim?" Bunun iki yolu bulunmaktadır.

İsterseniz, "izin almaktansa özür dilersiniz", ya da her şeyin kurallara ve yasalar uygun olduğundan emin olursunuz. Bu, çoğu fotoğrafçının seçimine bağlı olacaktır.

Bana sorarsanız, gizli gizli etrafta dolaşarak çekim yapmaya çalışmak çok eğlenceli değildir. İzin almak, kaygısız bir şekilde çekim yapmak anlamına geliyor.

Ayrıca, hangi alanların güvenli olduğunu  da bilirsiniz ve sürecin tekrar gerçekleşmesini garanti altına alabilirsiniz. İzin almak polis yok, köpek yok, güvenlik yok ya da soruşturma yok demek demektir.

Örneğin, alanın sahibi ya da polis uyuşturucu tacirleri ya da tinercileri takip ediyor olabilir. Bunlardan biri olarak etiketlenmek istemezsiniz.


İzinsiz Giriş

İzinsiz giriş dünyanın bazı yerlerinde büyük bir sorun olarak görülmüyor. Berlin'deki Spreepark'ı dördüncü ve sonuncu ziyaretimde dört polis beni fark etti ve alanı terk etmemi istedi.

Polisler, oranın popüler bir fotoğrafçılık noktası olduğunu biliyorlardı ve devriye atıyorlardı. Daha önceki üç ziyaretimde orada değillerdi. Biz hiçbir şeyi kırmadık ya da hiçbir şeye zarar vermedik.

Dedikleri, "tekrar geldiğimizde ne olacağını görürsünüz." olmuştu ancak ne isimlerimizi ne de bilgilerimizi almışlardı. Bunun için zaman harcayan ya da soruşturma geçiren birini görmedim.

Elbette, dünyanın her yerindeki kurallar farklıdır. Örneğin, Ontario'da bir terk edilmiş binada giriş yasak uyarısının bulunması zorunlu bile değil.

Ziyaret edeceğiniz alan ile ilgili olarak ülkede uygulanan kural ve yasaları öğrenin.


Fotoğrafçının Hakları

Bir fotoğrafçı olarak, haklarımız vardır. Eğer bir fotoğraf çekmişsek, aksini belirtmediğiniz ya da başka birisine tüm hakları ile satmadığımız sürece o fotoğraflar bizimdir.

Bu, sadece fotoğraflarla sınırlı da değil, aynı zamanda kendiniz ve ekipmanınızı da kapsar. Eğer bir polis ya da güvenlik görevlisi sizi durdurmuşsa, bu ekipmanınıza zarar verebileceği anlamına gelmiyor.

Ayrıca, yasalara göre, fotoğraflarınızı silme ya da fotoğraflarınıza el koyma hakları da yoktur. Bunun için arama emrine ihtiyaçları vardır.

Polis ya da güvenlik görevlilerin hadlerini aştıklarını düşünüyorsanız, bu durumu filme çekin. Bu yasaldır. Bir fotoğrafçı olarak, haklarınızı öğrenin.


Kimlik

Kimlik, kentsel keşif fotoğrafçılığı açısından zor bir alandır. Kimlik taşıyor musunuz, taşımıyor musunuz? Şahsen, kaybetme korkusundan dolayı kimliğimi asla yanımda taşımam.

Benim için en büyük problem, adınızın ve bilgilerinizin kaydedilecek olmasıdır. Sadece izinsiz giriş açısında değil, genellikle küçük bir suç olarak kabul edilmesinden dolayı.

Muhtemelen, bir izleme listesinde yer verilmiştir. Eğer yanınızda kimlik taşımıyorsanız, bir güvenlik görevlisi ya da polisin bunu elde etmek için yola çıkacağından şüpheliyim.

Sadece bir uyarı ile gitmenize izin verebilirler. Bununla birlikte, bazı ülkelerde her zaman kimlikle dolaşmanız gerekebilir. Kimlik taşımamak, bir yere izinsiz girmekten daha büyük bir suç olarak görülebilir.

Fotoğraf çektiğiniz ülkedeki yasaları araştırın. Çok büyük farklılıklar olabilir.


Rötuş

Siyah Beyaz HDR

Aynı sahnenin düşük ve yüksek düzeylerini fotoğraflamak istediğinizde, her zaman doğru pozlamayı elde etmek mümkün olmayabilir.

HDR (Yüksek Dinamik Aralık) aynı anda gölge ve vurgu alanlarındaki detayları yakalamanın harika bir yoludur.

Temel fikir, aynı sahnenin 3/5/7 fotoğrafını çekmek ve bunları birleştirerek mükemmel pozlamayı elde etmektir.

Aynı sahnenin fotoğrafları farklı pozlama ayarlarında çekilir. Tipik olarak, bir ana fotoğraf 0, diğeri +2 ve sonuncusu da -2 pozlama ile çekilir.

HDR için buraya bakabilirsiniz.


Rötuş: Eğriler

Rötuş, fotoğrafı çekmek kadar önemlidir. Fotoğrafınızın harika bir sonuca evrilmesinin bir yoludur.

Eğrileri kullanmak, güçlü fotoğraflar elde etmenin bir yoludur. Fotoğrafın tonları üzerinde çalışarak onları esnetmenize; fotoğrafı parlaklaştırmanıza ya da koyulaştırmanıza izin verir.

Photoshop, bu aracı kullanmak için harika bir yerdir. Bu sayede, beyaz ve siyahlara; gölge ve vurgulara odaklanabilirsiniz.


Işık Işınlarını Yakalamak

Pek çok terk edilmiş alanda ihtiyaç duyulan ışık için birçok pencere bulabilirsiniz. Bunları daha ilgi çekici hale getirmenin yolu, onlara düşen ışık ışınlarını yakalamaktır.

Photoshop, bu süreç için kullanışlı bir araçtır, ihtiyaç duyacağınız filtre ve araçları – bulanıklaştırma aracı – içerir. İç mekanda çekim yaptığınızda, pencerelerin genellikle parlak çıktığını fark edersiniz.

Bu, o alandan çok fazla ışık geldiğinin ve pozlamanın doğru bir şekilde yapılamadığının bir göstergesidir. Bunu düzeltmek için farklı pozlama ayarlarında farklı çekimler yapmak ve birleştirmek gerekir.

Işık ışınlarını yakalamak, fotoğrafınıza ilgi çekmenin bir yoludur ve gözü çerçeve içinde yönlendirir. 




Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status