Lalelerin fotoğrafını çekerken, deneyim amacıyla farklı lensler taşıyorum. Üstüne düştüğüm ve gerçek aşkın dünyayı makro lensler aracılığı ile yakınlaştırmakla ilgili olsa da, geniş açılı bir lens kullanarak muhteşem lale bahçelerinden birkaç fotoğraf yakalama fırsatını da kaçırmak istemiyorum.
Daha sonra 100mm, 180mm ve Lensbaby Velvet 56mm, Sweet 50, Seeet 35 ya da Edge 80 mercekler takılı Composer Pro gibi Lensbaby lensler ve makro dönüştürücülerle yakın çekim fotoğrafçılığına geçiyorum. Lensbaby lensler, lalelerin daha yumuşak, daha eterik görüntülerini yakalamak için harikadır.
Lale ve diğer bütün çiçeklerin fotoğraflarını sabahın erken saatlerinde, akşamüstleri ya da ışığın daha hafif olduğu bulutlu günlerde çekmeyi seviyorum. Parlak gün ışığının olduğu öğle saatlerinde çiçekler kötü çıkar, aşırıya kaçan gölgeler ve vurgular meydana gelir. Işık mükemmelden az olduğunda ya da tek seçeneğiniz gün ortasında fotoğraf çekmek olduğunda bir ışık yumuşatıcı (diffüzör) sert ışığı yumuşatabilir. Güçlü bir ışıkla arkadan aydınlatılan laleler bu kuralın bir istisnasıdır. Güçlü şekilleri, renkleri ve saydam yaprakları nedeni ile, ters ışık kullanarak ve konumunuzu değiştirerek güzel etkiler elde edebilirsiniz.
Bir makro lens ile lale fotoğrafları çekerken, farklı yaklaşımları kullanırım. Öncelikle, yere yaklaşın ve laleleri inceleyin. Bir bahçedeki tüm laleler uzaktan bakıldığında birbirine benzese de yakından bakıldığında her bir lalenin farklı bir kişiliğinin, kendi ilginç eğrilerinin, çizgilerinin, dokularının ya da çeşitliliğinin olduğunu fark edersiniz. Şansınız varsa, ilginç bir şekilde büyümüş ya da yaprağın etrafına kıvrılmış bir lale bulabilirsiniz, bu nedenle, böyle bir konuya denk gelirseniz çerçevenize eklemeyi ya da fotoğrafınızın ana konusu yapmayı unutmayın. Bütün ilginç detayları yakalamaya ve hepsini odak içinde tutmaya çalışırım, bunun için konuya yaklaşır ve diyaframı olabildiğince kısarım. Yağmurdan sonra ya da sabah sulama yapıldıktan sonra lalenin üzerinde kalan su damlaları muhteşem bir görüntü sunacaktır. Bir üçayak kullanmak her zaman iyi bir tercihtir, ancak titremeyen bir eliniz varsa, gerekli değildir.
Farklı bakış açıları ile denemeler yapın ve her zaman arka plana dikkat edin, dikkat dağıtıcı unsurlar varsa ortadan kaldırın. Bazen birkaç santimetre hareket etmekle bile çok hoş bir arka plan elde edilebilir. Çoğu fotoğrafçı lalelerin için fotoğraflamak için tepeden çekim yapar. Bu yaklaşımda yanlı bir şey yok – lalelerin içi de güzel – ancak farklı bakış açılarını da deneyin. Yere uzanın ve lalenin altından çekim yaparak lalenin sapını ve çiçeğin alt kısımlarını fotoğraflayın. Işık çiçeğe vuruyorsa, çiçeğin içindeki ışıldamayı yakalayabilirsiniz.
İlginç bir lale bulduğumda, birçok farklı fikir üzerinde denemeler yapıyor ve konu üzerinde çalışıyorum. Çiçeği bir bütün olarak fotoğraflayarak başlayabilir ve daha sonra yakınlaşarak çiçeğin tüm çerçeveyi doldurmasını sağlayabilirim. Ayrıca, birçok diyafram açıklığı ile denemeler yapıyorum. Laleler, geniş diyafram ayarlarında çekildiğinde mükemmel sonuçlar verir. Diyaframı f/2.8 ya da f/3.5 gibi bir açıklığa kadar açabilir ve bir ilgi noktasına, bir çizgiye ya da eğriye odaklanabilir ve geri kalan kısmı odak dışı bırakabilirim. Arka plan unsurlarına dikkat eder ve etrafta dolaşırsanız, geniş bir diyafram değerinde tamamen bulanıklaşan güzel arka plan rengi elde edebilirsiniz. Geni diyafram ayarlarında çekim yapmak, elde çekim özgürlüğü sunuyor, çünkü ben hızlı perde hızları kullanıyorum ve makro lensimde görüntü sabitleme özelliği bulunuyor. Elde çekim daha kolay hareket etmeme, eğilip kalkmama ve deneme yapabilmeme olanak sağlıyor.
Çekimlerimde bir hikaye oluşturmama izin verecek etkileşimler ararım. Laleler birbirine çok yakın dikildiğinden "Annenin Kucaklayışı" ya da"Yan Yana Yatmak" gibi insani özellikleri aktarabileceğiniz birçok fırsatı elde edebilirsiniz.
Her zaman yeni fikirleri ve çekim yollarını kullanmayı deneyin. Fotoğrafçılar olarak büyüyor ve etrafımızdaki dünyayı görmenin yeni yollarını keşfediyoruz. Lalelerin... ve tüm bahar çiçeklerinin tadını çıkarın!
© Anne Belmont
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.