Son Yazılar

30 Nisan 2018 Pazartesi

Mimari Kompozisyon: Alan, Desen, Çizgi, Soyutlama


Mimarlık, çeşitli, değişik ve büyüleyici bir konudur. İyi ve benzersiz bir fotoğraf çekmek zor olabilir. Bizim hedefimiz, bir şeye bir bütün olarak bakmaktır ancak bu makalede, fotoğrafını çekeceğiniz şeye ve çevresine daha yakından bakmanızı, görsel olarak ilginç ve, umarım, "norm"ların biraz dışında bir kompozisyon oluşturmanıza yardımcı olmaktır.



Yönelen Hatlar

Yönelen hatlar, izleyicilerin gözünü belirli bir yöne doğru yönlendirir. Bunu bir kapıya doğru yönelen bir merdiven gibi, gözü belirli bir yere yönlendirmek için kullanabilirsiniz.


Ya da, izleyici farklı iki yöne yöneltebilirsiniz:


Yönelen hatlar, ızgaralar ve desenler kentsel ortamlarda bolca bulunur. Büyük bir belediye ya da şehirde yaşıyorsanız, çok uzaklara gitmek zorunda kalmazsınız.

Yukarı Bak

Mükemmel bir fotoğrafı ararken genellikle yukarı bakmayı unuturuz. Bazen, başımızın üzerinde mükemmel şekiller ve gökyüzü cepleri bulunabilir.


Ya da sadece özel ve beklenmedik bir görüntüyle karşılaşmak için çatılara ve pencerelere göz atabilirsiniz:



Simetri

Mimari, alanını tanımlamak için simetriden büyük bir oranda faydalanır. Simetri ile ilgili olarak vücudumuzun şeklinden ve insan formunun simetrisinden gelen ve bizi kendisine çeken bir şeyler vardır. 


Etkileyici simetrik bir binaya giden büyük simetrik yürüyüş yolları uzaktan bakıldığında gerçekten etkileyicidir. Kurallara karşı gelin ve binayı çerçevenin tam ortasına yerleştirin, fotoğrafın kenarından ortaya doğru ilerleyen yönelen hatlar izleyicilerin dikkatini fotoğrafın ortasına doğru yönlendirecektir.

Eğriler ve Sarmallar

Sarmal merdivenler harika bir konudur ve onların fotoğrafını çekmek de çok kolaydır. Sadece aşağı ya da yukarı bakın!


Eğrilerin nereye yöneldiğini hesap edin. Örneğin, yukarıdaki örnekte, eğriler fotoğrafın merkezine doğru yöneliyor, bu da göze hoş geliyor. Kırmızı tonundaki renkler de buna yardımcı oluyor.

Çizgilerin Eğrilerle Buluşması


Modern mimari harika çatışmalarla doludur. Çoğu zaman, modern mimarlar simetri ve geleneklerden uzaklaşmakta, birbiriyle uyumsuz, ancak harika sonuçlar doğuran garip şekil ve çevritlerin bir karışımını denemektedir. Belirgin farklılıklara rağmen, yukarıdaki fotoğraftaki koridorun iki tarafındaki dikey ve eğri blokların benzersiz bir şekilde uyumlu çalıştığını fark edebilirsiniz. Bu fırsatları gördüğünüzde, bakış açınızı ayarlayın veya daha sonra bilgisayarda kırpma yapın.

Negatif Alan

Negatif alan kavramı, bina tasarlanırken genellikle dikkate alınan bir şeydir, bu yüzden özel şeyleri vurgulayan "boş" alanları arayın.


Ya da özelliksiz bir duvarla çevrili belirli bir özelliği yakınlaştırarak kendi negatif alanınızı oluşturun.



Sonuç

Mimarlık bol, zamansız ve karakter doludur. Bu makalede ele alınanlar, buz dağının sadece görünen kısmıdır, bunlara silüetleri, ölçek ve yansımaları da ekleyebilirsiniz. Binayı her yönden görmeye çalışın, daha yakından bakın ve farklı bakış açıları elde etmek için aşağı ve yukarı bakmayı unutmayın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status