Son Yazılar

23 Nisan 2018 Pazartesi

Temel Şehir & Kent Fotoğrafçılığı İpuçları


Şehrin etrafında bir yürüyüşe çıktığınızda, bir fotoğraf projesi oluşturabilmek için bolca fırsat bulunduğunu hemen fark edeceksiniz. Çeşitli mimari özellik ve detaylara sahip bir bina koleksiyonunun içinde bulunduğunuzu fark edeceksiniz. Bir kahvehane, postane ya da küçük bir dükkanı olan küçük bir köyde yaşıyor olsanız bile fotoğraf çekmek için çok fazla fırsat bulacaksınız.





Ekipman Önerileri

Bir telefoto lens detayları yakalamanıza, bir geniş açılı lens daha geniş bir alan derinliği ile birlikte izleyicilerin konum hakkında fikir yürütmesine yardımcı olacaktır. Bir üçayak kullanışlıdır, ancak sürekli bir şekilde hareket halindeyken kolayca taşıyabileceğiniz bir tekayak işinize daha çok yarayacaktır. Her zaman için yedek pil taşımakta fayda bulunduğunu da unutmayın.


Günün Zamanı

Bir yerde yaşarken çevrenizde neyin bulunduğu hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz, ancak her yere aynı zamanda mı gidersiniz? Günün farklı zamanlarında yürüyüşe çıkarak ışığın/açının nasıl değiştiğini ve kaç kişinin orada olduğunu görebilirsiniz. Sabahın erken saatlerinde yola çıkarsanız daha fazla dağınık ışık ile, alacakaranlıkta çekim yaparsanız da şehrin detaylarını koyu mavi bir gökyüzü ile fotoğraflayabilirsiniz. Çekiminizde çok fazla insanın bulunmasını istemiyorsanız, sabahın erken saatlerinde sokaklar daha ıssız olacaktır. Çekiminizde insan bulunmasını istiyorsanız, saat 9'da hareket halindeki insanların, üç saat daha beklerseniz alışverişe çıkmış insanların fotoğrafını çekebilirsiniz. Ayrıca, insanlar dikkati kendi üstlerine çekeceği için, onlara çerçeve içinde yer vermek istediğinize emin misiniz?




Desenler, Dokular ve Yansımalar

Tezat oluşturan mimari, renkler ve dokular çekim için iyi fırsatlar sunar ve her bir şehir farklı yıllarda, hatta yüzyıllarda inşa edilmiş binalara ev sahipliği yapar. Yepyeni bir metal ve cam yığını eski ahşap ya da taş bir yapı ile muhteşem bir tezatlık oluşturacaktır.

Binalardaki, su birikintilerindeki ve hatta sudaki yansımalar mimari bir görüntüye dönüşebilir. Hangi açıda çekim yaptığınızda en iyi sonucu alabileceğinizi görmek için zaman ayırmalı ve yansımalar aşırıya kaçıyorsa bir polarize filtre kullanmalısınız.


Temalar ve Öyküler

Bir öykü anlatmak ya da bir tema oluşturmak için çekim yapmayı neden denemiyorsunuz? Örneğin, gıda dağıtıcıları ile ilgili bir tema oluşturabilir ve bu tema bağlamında yağlı kaşıklardan manavlara, süpermarketlere birçok fotoğraf çekebilirsiniz. Peki, vitrinler ya da sayılar ya da işaretler üzerine bir projeye ne dersiniz? Bir inşaatın başladığını gördüyseniz, süreci takip eden bir fotoğraf projesi de oluşturabilirsiniz. Bir tadilat yapılacağını öğrenirseniz, öncesi ve sonrası şeklinde bir fotoğraf  serisi oluşturabilirsiniz.

İnsanların yaşamlarını gösteren çekimler yapmayı deneyin. Toplantı alanları, parklar ya da yıkanmış çamaşırların asıldığı askılıklar gibi insanların yaşam biçimlerini gözler önüne seren fotoğrafların hepsi sosyal bir etkiye sahip olabilir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status