Son Yazılar

23 Mayıs 2018 Çarşamba

Takı Fotoğrafçılığı İpuçları


Takı fotoğrafçılığı herkesin bildiği gibi oldukça zor, fakat keşfetmek için ilginç bir konudur. Çarpıcı çekimler için güçlüklerden nasıl kaçınacağınızı öğrenin.




Mücevheratı fotoğraflamayı isteyebileceğiniz birçok neden var. Belki bir işletme sahibisiniz ve ürünleri web siteniz için fotoğraflamanız gerekiyor, belki de gelecek nesiller için ölümsüzleştirmek istediğiniz özel bir hatıra var; ya da sadece denemek ve biraz eğlenmek istiyorsunuz.

Nedeniniz ne olursa olsun, takı fotoğrafçılığı şaşırtıcı bir şekilde zor olabilir — mücevheratı masanın üstüne çıkarmanız ve rastgele bir çekim yapmanız sonucunda donuk, cansız ve hiçbir şeye benzemeyen bir sonuçla karşılaşmanıza neden olabilir.


Takı fotoğraflarının çekilmesi, dikkatli bir hazırlık ve aydınlatma, konumlandırma ve kompozisyon çeşitlemeleri ile deneme yapma sabrını gerektirir. Bunları yaptığınızda, keskin ve çarpıcı görünen fotoğraflar çekebilirsiniz.

Işık Her Şeydir

Takı fotoğrafçılığında aydınlatmanın ne kadar önemli olduğunu anlatamam. Sert, karanlık gölgeler (dahili flaş nedeni ile ortaya çıkan) mücevheratın inceliğini kolaylıkla arka plana atabilir ve dikkati gerçekten önemli olan konudan uzaklaştırabilir. Bu nedenle, mücevheratı yumuşak bir ışıkla ve her yönden aydınlatmak önemlidir.


Bunu başarmanın en iyi yolu bir light tent kullanmaktır. Bunu kullanmak için, mücevheri basitçe içine koymalı ve ışığı dışarıdan ayarlamalısınız. Çadırın ince duvarlı ışığın geçmesine izin verecek, aynı zamanda dağıtacaktır, böylece her yönden gelen dağınık, yumuşak bir ışık meydana gelecektir.

Eğer bu türde bir çadırda çekim yapmak istemezseniz, kendi çadırınızı yapabilirsiniz – ucuz ve etkilidir.

Kamerayı Kurun

Bir üçayak, takı fotoğrafçılığı için gerekli ekipmanlardan birisidir. Çok yakından çekim yapacak ve muhtemelen uzun pozlama süreleri kullanacaksınız. Bu, kameranın kolaylıkla sarsılmasına neden olacaktır, ve bulanıklık takı fotoğraflarını kolayca bozacaktır.




Odaklama – Kameranızdaki orta odak noktasını kullanın ya da tam manuel netleme yapın. Bir yüzüğün üzerindeki taşlar gibi mücevherin en önemli kısmına odaklama yapın.

Diyafram – Diyafram boyutu elde etmek istediğiniz etkiye bağlıdır. Mücevheratın tamamen odakta olmasını istiyorsanız, dar bir diyafram kullanın. Mücevheratın sadece bir kısmının keskin olmasını istiyorsanız, geri kalan kısmı bulanık bırakacak şekilde daha geniş bir diyafram kullanın. Mücevherinizi en iyi hangisinin göstereceğini görmek için farklı ayarlarla denemeler yapın. Kişisel olarak, mücevheri tamamen odakta tutacak kadar dar, arka planı odak dışı bırakacak kadar geniş bir diyafram kullanmayı tercih ediyorum. Çoğu DSLR'de bunu kolaylıkla yapabileceğiniz diyafram öncelikli mod bulunmaktadır.

Pozlama Süresi – Kameranız otomatik modda ise, pozlama süresi azaltılarak çok açık olan arka plan telafi edilmeye çalışılır. Bunun sonucunda donuk, gri renkli bir fotoğrafla karşılaşırsınız. Manuel mod kullanırsanız, doğru renge sahip bir arka plan elde edene kadar pozlama süresini artırmaya devam edebilirsiniz. Otomatik modda kalmayı tercih ederseniz, sahneyi aydınlatmak için pozlama telafisi kullanın.


Rötuş

Takı fotoğrafçılığı mutlak mükemmellik için çağrıda bulunur ve fotoğrafı ne kadar dikkatli bir şekilde çekerseniz çekin, kamera ile mükemmel fotoğrafı çekebilmeniz nadirdir. Fotoğrafı kırpmak, seviyeleri ayarlamak ve keskinleştirme gibi işlemler için Photoshop ya da GIMP gibi yazılımları kullanmalısınız.


Başlamak İçin İlk Adım

Temelleri öğrendikten sonra, maceracı adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Mücevherin yansımasını fotoğraflamak için siyah ya da beyaz akrilik gibi bir yansıtıcı yüzeye yerleştirin. Bu teknik, profesyonel takı fotoğrafçıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.


Takıları yere yatırmak yerine ayakta tutmak için bir damla balmumu kullanabilirsiniz. Bu, broş ve kolyeler gibi mücevherat için, özellikle ayrıntılarını farklı bir şekilde göstermenizi sağlayarak etkili sonuçlar verebilir.

Makalemizi beğendiyseniz aşağıdaki yorum formunu kullanarak görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

12 yorum :

  1. Resimler bir şekilde çekiliyor fakat sonradan retouch yapılması baya meziyetli bir iş. Bu konuda Türkçe kaynak bulmak oldukça zor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Bey,

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Blog amacına uygun olarak en basit halı ile birçok farklı teknik ile ilgili paylaşımlar yapmaya çalışıyoruz. Son kullanıcılara faydamız dokunabiliyorsa ne mutlu bize.

      Selam ile...

      Sil
    2. Çektiğim internete koyacağım takıları nasıl editlerim ayrıntılı nerede anlatıyor amatorum

      Sil
  2. Aradığınız bilgi çok kapsamlı bir süreci gerektirdiğinden dolayı maalesef blogumuzda bulamıyorsunuz. Teknik süreçlerle ilgili olarak YouTube'da photoshop ve Lightroom derslerini takip edebilirsiniz. Yazılı olarak hem aktarmak hem de anlamak zor olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar yansıtma için beyaz ya da siyah akriliği nasıl bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalla tabela işi reklamcılarda vardır beyaz veya siyah plesiglas diye geçer 😉

      Sil
  4. Teşekkürler hocam yazı için

    YanıtlaSil
  5. Thanks for sharing this interesting information I never expect this from you. Keep going

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler, başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  7. Bilgiler İçin Teşekkürler Bizde Araç Parça Çekimlerinde Kullanıyoruz.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status