Son Yazılar

18 Haziran 2018 Pazartesi

Dinamik Fotoğrafçılık Kompozisyonu 101: Şekil - Zemin



DİNAMİK KOMPOZİSYON'un temellerinden biri: konu ile arka plan arasında güçlü bir karşıtlık oluşturmak ("şekil - zemin" kavramı – "şekil" konu, ve "zemin" arka plandır):

1. Siyah  - beyaz çekin

İlk ilke: basit, temiz ve siyah - beyaz tutun.

Şekil - zemin etkisini artırmak istiyorsanız, siyah - beyaz çekin.

Özellikle, JPEG + RAW çekin ve JPG önizlemenizi "yüksek karşıtlıklı siyah - beyaz" olarak ayarlayın. Mümkünse, dünyayı siyah - beyaz olarak görselleştirmek için LCD ekranı ya da elektronik vizörü (EVF) kullanın.

Bir iPhone ile çekim yapıyorsanız, çekim yaparken "Noir" siyah - beyaz moduna geçiş yapın.

2. Şekil - zemin ilişkisi nasıl görülür

Dünyayı şekil - zemin ilişkisi içinde görmek basittir:

* Konuyu çok karanlık ya da çok aydınlık hale getirin.
* Arka plan için tersini yapın.

Örneğin, Birinin fotoğrafını siyah bir silüet olarak çekiyorsanız, arka planın parlak beyaz olduğundan emin olun – ya da en azından konunun çevresinde (bir hare etkisi gibi) beyaz bir boşluk bırakın.

Ya da, beyaz bir insanın fotoğrafını çekiyorsanız, modelin çevresi ve arka planın siyah olduğundan emin olun.

Şekil - zemin ilişkisine örnek olarak, siyah bir arka plana karşı beyaz bir eğri çizdim. Bu "güçlü" bir şekil - zemin ilişkisi örneğidir.

3. Flaş kullanmak

Güçlü şekil - zemin ilişkisine sahip kompozisyonlar oluşturmanın en kolay yolu: flaş kullanmak.

Ben, RICOH GR II kamera, ERIC KIM KEMER kullanıyor, raw çekiyor ve beğenime uygun sonucu elde etmek için ERIC KIM MONOCHROME 1600 PRESET kullanarak güçlü, yüksek karşıtlıklı fotoğraflar elde ediyorum.

Flaşı Program (P) modunda kullanıyor ve konuyu arka plandan ayırıyorum.

Ayrıca, flaş kullanımının artılarından birisi de, arka plan ile konu arasına DİNAMİK KARŞITLIK eklemesidir. Yüksek karşıtlık ekleyerek ya da konu ile arka plan arasındaki karşıtlığı yan yana koyarak (karanlık ve aydınlık arasına) fotoğrafın daha güçlü olmasını ve aynı zamanda izleyicilerin konu ile arka plan arasında sürekli olarak göz gezdirmesini sağlıyorum. İzleyicilerin gözbebeklerinin "ileri - geri" hareket halinde olması iyidir — izleyicileri meşgul eder ve onların fotoğraflarınıza daha uzun süre bakmasını sağlar.

Aşırı pozlanmış arka plan, P modunda RICOH GR II kamera ve flaş ile çekilmiş. Cindy'nin yüzü iyi aydınlatılmış olduğu ve arka plan çok parlak olduğu için güçlü bir şekil - zemin ilişkisi meydana getirir.  Bu fotoğraf güçlüdür, çückü Cindy'nin yüzü ve arka plan arasında güçlü bir DİNAMİK KARŞITLIK meydana getirir.

4. Negatif pozlama telafisi

Konuyu parlak aydınlatma koşullarında çekerken, kameranın "pozlama telafisi" özelliğini kullanarak doğru bir şekilde pozlanmasını ve konunuza daha fazla "şekil - zemin" ilişkisi katmayı deneyin.

Ben, genel olarak aşağıdaki ipucunu kullanırım:
Parlak ışık altında, negatif pozlama telafisini kullanın. -1 ve -2 arasında (ya da bazen -3) denemeler yapın.

Parlak güneş ışığı altında Cindy'nin yüzü, -1 pozlama telafisi kullanılarak yüzün çevresindeki daire vurgulanmıştır.

5. Yüksek bir açıdan aşağı bakarak ya da basit bir arka plan ile çekmek

Güçlü şekil - zemin ilişkisine sahip kompozisyonlar için kilit noktalardan birisi:
Öncelikle, basit bir arka plan ile başlamaktır.
 Ya da, fotoğrafını çekmeyi gerçekten istediğiniz bir konu varsa, arka planı nasıl BASİTLEŞTİREBİLECEĞİNİZİ düşünün.

Örneğin, eğer kalabalık bir caddede isem ve temiz bir arka plan yoksa, kamerayı oldukça yukarı kaldırır ve aşağı bakacak şekilde tutar, konu ile arka plan arasında güçlü bir "şekil - zemin" ilişkisi oluşturmaya çalışırım. Aşağıdaki örneğe bakabilirsiniz:

Cindy geriye doğru uzanıyor. Saygon, 2017.

6. Konuyu basit bir arka plana doğru hareket ettirmek

Güçlü "şekil - zemin" ilişkisine sahip bir kompozisyon oluşturmak için bir diğer fikir: konuya hareket etmesini ve basit bir arka planın olduğu yerde durmasını söylemek (basit bir beyaz ya da siyah arka plan).

Babaannem ile yaptığım da bu – Onun oturma odası çok karmaşık bir arka plana sahipti. Bu nedenle, ona, temiz, beyaz bir arka plana sahip olan yatak odasına gitmesini söyledim. Bu işe yaradı, çünkü arka planda dikkat dağıtıcı hiçbir şey yoktu, bu sayede onun yüzündeki beklentiyi, duyguyu ve ruhu yakalayabildim.

Babaannem, gülerken. Seul, 2017

7. Aşırı pozlama

Güçlü "şekil - zemin" ilişkisine sahip, daha gerçek üstü fotoğraflar elde etmenin bir diğer yoludur. Flaşın gücünü artırarak +1, +2 ya da +3 pozlama telafisi yaparak konuyu AŞIRI POZLAMAYI deneyin. Bu, ilgi çekici bir şekilde sonuçlanacak ürkütücü, hayaletimsi bir görüntü meydana getirecektir.

Beyaz ERIC KIM YÜZÜ. Özçekim, Saigon, 2017.

Sonuç


Şekil - zemin ilişkisinin ilkeleri zamansızdır: sahnenin merkezindeki konuya daha fazla odaklanılması için konuyla arka plan arasında güçlü bir karşıtlık meydana getirmek istersiniz.


Sadece bu da değil, ayrıca güçlü şekil - zemin ilişkisi içeren fotoğraflar göze çok daha hoş gelmektedir.


Düşünün – karanlık ve aydınlıklar, siyah ve beyaz arasında dalgalanabileceğiniz bir ritim. İkisi arasında bir tempo tutun – tek renkli bir müzik oluşturur.


© Eric Kim

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status