Son Yazılar

5 Ağustos 2018 Pazar

Fotoğraflarınızda Uyumsuzluk Oluşturabilmeniz İçin 10 İpucu



Değerli fotoğrafseverler,

Bugün, "uyumsuzluk" hakkında konuşmak istiyorum – birçok sanat okulu öğrencisinin etrafında dolaştığı eğlenceli bir kavram.

Ne anlama geliyor?

19 Nisan 1971. Chicago, IL / Fotoğraf: Vivian Maier. Soldaki şişman adam ile sağdaki zayıf adam arasındaki "uyumsuzluğa" dikkat edin.
"Uyumuzluk", "karşıtlık" kelimesi yerine kullanılan süslü bir kelimedir.

Özelleştirmek gerekirse — uyumsuzluk, normalde bir arada bulunmayacak şeylerin bir arada bulunmasıdır.

Örneğin:

* Şişman insan ve yanındaki zayıf insan
* Uzun insan ve yanındaki kısa insan
* Koyu renklere ve yanında açık renkler
* Çemberlerin yanındaki dikdörtgenler
* Yaşlıların yanındaki gençler

Genellikle, "uyumsuzluk" kelimesini kullandığınızda, çerçeve için yerleştirdiğiniz ögeler arasında güçlü bir karşıtlık olduğunu vurgulamış olursunuz.

Fotoğrafçılıkta uyumsuzluk örnekleri

Aşağıda bazı örnekleri görebilirsiniz:

1. İnsan ve gölge:

Aşağıdaki kadın ve gölgesi arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin. Hangisi gerçek, hangisi sahtedir? Neden gölgenin pinokyo burnu var da kadının yoktur?


2. Nesne ve arka plan

Arka planda tehditkar bir göz ve ön planda bir adam bulunmaktadır. Arka plandaki şekil ile ön plandaki şekil arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır.

Hangisi gerçek, hangisi sahtedir? Çerçevede gördüğünüz duygular, jestler ve mimikler arasındaki uyumsuzluklar nelerdir?


3. Kadın ve erkek

Bu fotoğraftaki gerçeküstülükte de bir uyumsuzluk vardır. Bir adam var (ana konu), fakat dışarıdan bir kadın eli gizemli bir şekilde çerçeve içine yönelmiştir. Erkek ile kadın eli arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır:


4. Geçmiş ve gelecek

Bu fotoğrafta, Cindy (gerçek kişi) ile soldaki ebeveynleri (geçmiş) arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin. Geçmiş ile gelecek arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır. Soldaki fotoğraf (sahte gerçeklik) ile gerçek kişi (Cindy, gerçek gerçeklik) arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır:


5. Diptik

Benzer iki fotoğrafı yan yana koyarsanız, bu diptik olarak adlandırılır. Kelime Yunanca'dan gelmektedir:

Geç Yunanca'da "Diptiho", yan yana ve birbiriyle ilişkili iki resmin oluşturduğu pano şeklindeki resim anlamına gelmektedir.

 Aşağıda benim ve annemin bir diptiği görülmektedir. İkimiz de, aynı şekilde, uzanmaktayız ve bir tabut içinde gibi görünüyoruz (ölü gibi). Annem ve benim uyumsuzluğuma dikkat edin — ikimiz de ölüm üzerine meditasyon yapıyor gibiyiz:


6. Yönleri uyumsuzlaştırmak

Raphael'in bu resmindeki uyumsuzluğa dikkat edin — bu zarif kadınların "uyumsuz" yönlere baktığına dikkat edin:


7. Duyguları uyumsuzlaştırmak

Sol attaki çocuğun yüzündeki mutluluk ile sağdaki çocuğun yüzündeki gerginlik arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin / Fotoğraf: Vivian Maier

8. Eylemleri uyumsuzlaştırmak

Garry Winogrand'n bu fotoğrafındaki uyumsuzluğa dikkat edin — çocuklar arka planda oyun oynarken ön plandaki ebeveynleri bir taksi çağırıyor. Çerçeve içindeki bu eylemler uyumsuzdur:


9. Sosyal şartları uyumsuzlaştırmak

Gary Winogrand'in bu fotoğrafında, vücutlu erkekler ile yerde ayakları olmayan adam arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin.


Winogrand'in bir diğer fotoğrafında, soldaki evsiz (tekerlikli sandalyedeki) ile sağdaki hanımlar arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin:


10. İnsan ve hayvan

Winogrand'in bu fotoğrafında, yürüyen çift ile maymunlar (insan ve hayvan arasındaki uyumsuzluk) arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin:


Bir cümlede "uyumsuzluk" nasıl kullanılır?

"Uyumsuzluk" kelimesini cümle içinde kullanmanın bazı yolları:

* Bu portredeki kadın ve erkek arasındaki uyumsuzluğu sevdim. Erkeğin yüzünde memnuniyet görülürken kadının yüzündeki acı hissediliyor.

* Fotoğrafı daha güçlü bir hale getirebilmek için; çerçeve içinde farklı duyguları yan yana getirin (uyumsuzluk). Örneğin, yaşlı bir adamın hüzünlü bakışı ile bir genci umutlu bakışını uyumsuzlaştırın.

* Hindistan'a ilk gidişimde, Bently etrafında sürüş yaparken aşırı zengin kesim ile aşırı yoksul ve evsiz insanların yan yana bulunduğunu (uyumsuzluk) görmüştüm.

Fotoğraflarınızda daha fazla uyumsuzluğu nasıl elde edebilirsiniz?

Basit tutun. İki farklı öge ya da konu bulun ve bunları çerçeve içinde yan yana yerleştirin.

1. Görev: Yansıma, gölge ya da ayna:

Konu ile ayna, gölge ya da yansımalar aracılığı ile uyumsuzluklar oluşturun:


2. Görev: Uyumsuz iki fotoğrafı yan yana getirin

Size göre benzer iki fotoğraf bulursanız, bunları yan yana getirin. Aşağıda yaptığım örnekte, yaşlı kadının elleri (90 yaşında) ile genç kadının tırnakları (gerçek) uyumsuzdur:



3. Görev: Konular ile arka plan arasında uyumsuzluk arayın

Bu fotoğrafa dikkat edin; arka plandaki fotoğrafta insanlar eğleniyor görünüyorlar. Ön plandaki çift ise sıkılmış görünüyor — "gerçek" insanlar olsalar bile:


4. Görev: Özçekim yapın

Kendinizi çekin — kendinizi ayna ya da çerçevedeki diğer konularla uyumsuzlaştırın:


Sonuç: Basit tutun

Arkadaki Ho Chi Minh ile çocuklar arasındaki uyumsuzluğa dikkat edin
Süslü sanat insanlarının, büyük kelimeler kullanarak sizi alaşağı etmelerine izin vermeyin. Sanatta uyumsuzluğa ve ustaların fotoğraflarına çalışın. Fotoğraflar üzerinde çalışın, onlara sadece bakmayın. Bazı uyumsuzlukların neden başarılı olduğuna diğerlerinin olmadığına kafa yorun.

Şüphede kalırsanız, "uyumsuzluk" yerine "karşıtlık" ya da "karşılaştırma" ifadelerini kullanın.

Fotoğraflarınızda uyumsuzluğu kullanmaya başlarken — basit tutun. İki şekil ile başlayın ve bu iki şekli kullanarak fotoğraflarınızdaki gerginliği nasıl artırabileceğinizi düşünün.

Eğlenin,
Eric

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status