Son Yazılar

1 Şubat 2019 Cuma

Çölleri Fotoğraflamak İçin 6 İpucu


Çöller çok çarpıcı ve hoş manzaralar sunar ancak fotoğraflarınızın düz ve ilginç olmayan bir şekilde sonuçlanmasından kaçınmak oldukça zor olabilir. Aşağıda size yardımcı olacak 6 ipucunu bulabilirsiniz.

1. Doğru Işığı Yakalayın


Günün erken ya da geç saatlerinde çekilen fotoğrafların düz görünümlerden kaçınılmasına faydalı olabilecek şekilde yumuşak ışık sunduğu bir sır değildir – çöl fotoğrafçılığı için de bu bir istisna değildir. Yumuşak ışık kumlara hoş bir parıltı verir ve, yukarıdaki fotoğrafta da olduğu gibi, akşama yakın saatlerde kumların kırmızımsı tonu ortaya çıkar. Her zaman olduğu gibi, düşük perde hızları kullanmak isterseniz bir üçayak kullanmanız gerekecektir.

2. İlgi Noktası

Çöl fotoğrafı çekerken karşılaşılan en büyük zorluklardan birisi de çekimlerin ilginç olmamasıdır. Sonuç olarak, sonsuza dek uzanan kum topluluğu sıra dışı bir görünüm sunmayacaktır. Bunun yerine, bir çalılık, bir kumul, bir palmiye ağacı hatta insanlarla ilgi noktası oluşturmayı deneyin.  Fotoğraflar, bir ilgi noktası olmadan oldukça donuk görünecektir.

3. Çizgiler ve Desenler


Çöllerde fotoğraf çekmekle ilgili en sevdiğim konulardan birisi, rüzgarın oluşturduğu kum çizgileridir. Bunlar, arkalarında oluşan gölgelerle birlikte, son derece dikkat çeken görüntüler oluştururlar. Bu yüzden, kimi zaman, önünüzdeki manzaraya odaklanmak yerine aşağıya bakmak önemlidir. Basitçe, diz çökün ve kumlardaki detayları yakalayın.

4. Bir Hikaye Anlatmak


Çölde fotoğraf çekerken, manzara fotoğrafı çekmek her zaman cazip gelir. Fotoğraflara baktığımızda, etkileyici kum tepeleri bizi her zaman büyüler. Ancak, her zaman hikaye anlatan bir fotoğraf çekimi denemek önemlidir. Bu, yukarıda da görüldüğü gibi, develeri ile gezen insanlar olabileceği gibi, kumdaki ayak izleri ya da bir ağacın gölgesinde uyuyan bir hayvan olabilir. Bu, fotoğraflarınıza çeşitlilik katacak ve fotoğraflarınızın birbirinin kopyası gibi görünmesini engelleyecektir.

5. Sıra Dışı


Fotoğrafçıların her zaman karşılaştığı zorluklardan birisi de farklı ve sıra dışı görünen bir fotoğraf çekebilmektir. Bu bazen şans eseri ortaya çıkar, fakat genellikle çekim öncesinde bunu planlamalı ve üzerinde titizlikle çalışmalısınız. 

6. Kameraya Bakmak


Ne yazık ki kum, kameralar için son derece zararlı olabilir, bu nedenle çölde azami derecede dikkatli davranmalısınız. Çöllerde en sakin günlerde bile rüzgar eser, bu nedenle kullanmadığınız zamanlarda kameranızı koruma altında bulundurmalısınız. Ayrıca, lensi korumak için bir UV filtre kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Çizilmiş bir lensin ön elemanını değiştirmektense ucuz bir filtreyi değiştirmek mantıklıdır. Çölde lens değiştirmekten kaçınmalısınız (gerekirse iki kamera ile çekim yapmalısınız) ve otele varır varmaz kameranızı temizlemelisiniz.

© Kav Dadfar

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status