Son Yazılar

21 Nisan 2019 Pazar

Bir Çocuk Gibi Nasıl Fotoğraf Çekilir


Bence çocuklar en iyi fotoğrafçılardır.

Çocukların önceden tasarlanmış kavramları yoktur. "Kuralları" takmazlar. Sadece kendi içseslerini ve sezgilerini dinlerler.



Çocuklar her şeyi eğlenmek için yaparlar ve eğlenmek için her şeyi yaparlar.


Fotoğrafçılığa nasıl başladınız?

Yetişkinler olarak, çocuksu bir ruh hali ile birçok fotoğraf çekmiş olabiliriz. Yeni bir iPhone satın almış ve ne kadar etkileyici fotoğraflar çektiğini görmüş olabiliriz.

Ya da gençliğimizde fotoğraf çekmeye başlamış olabiliriz – belki de filmli kameraların kullanıldığı günlerde ve belki de sadece dijital bas-çek kameralarla (benim yaptığım gibi).


Nasıl başlamış olursanız olun, kameraların bir anı yakalama, kaydetme be belgeleme yetenekleri hepimizi şaşırtır.

Benin fotoğrafa başlangıcım, lise mezuniyet hediyesi olarak aldığım bir Canon kamera ile oldu. Teknik olarak fotoğrafa başlangıcım ise daha öncesine dayanıyor, küçük bir çocukken tatillerde ve gezilerde eski nesil kameralarla basit çekimler gerçekleştiriyordum.


Ancak, bir küçük dijital bas-çek kamera beni gerçekten büyüleyen ilk araçtı. O benimdi, ve çektikten sonra LCD ekran aracılığıyla fotoğrafları anında görebiliyordum. Fotoğrafları çektikten sonra, birkaç gün ya da bir hafta beklemek yerine, fotoğrafları anında görmenin ne kadar şaşırtıcı olduğunu hala hatırlıyorum.

Bana göre dijital fotoğrafçılık beni etkiledi. Her zaman berbat bir hafızam vardı ve fotoğraf çekmek daha iyi hatırlamamın bir yoluydu. Yemeklerimi, arkadaşlarımla geçirdiğim zamanı ve ilgimi çeken her şeyi fotoğrafladım.

Fotoğrafçılığa başladığımda, "iyi" ya da "kötü" bir fotoğrafa - ve kompozisyona - dair hiçbir fikrim yoktu. Sadece ilginç ve anlamlı olduğunu düşündüğüm fotoğrafları çektiğimi hatırlıyorum. Ve ilk zamanlarda fotoğraflarımı paylaşmam için kullanabileceğim bir "sosyal medya" yoktu. Kendi faydama olacak şekilde fotoğraflar çektim ve bu fotoğrafları bazen arkadaşlarımla bazen de ailemle paylaştım.

Çocuklar nasıl fotoğraf çeker?


Bir çocuğa kamera verirseniz, her şeyin fotoğrafını çekecektir. "İlginç" olanı kompozisyonlama, çerçeveleme ya da fotoğraflama ile ilgilenmezler. Aksine, içseslerini takip ederler ve eğlenirler. Kamerayla oynarlar, "fotoğraf çekmezler".

Biz de içimizdeki bu çocuğu ortaya çıkaralım. Fotoğrafçılığı "sanat yapma" ve arkadaşlarımızı fotoğraflarımızla etkileme fırsatı olarak değil, oyun zamanı olarak değerlendirelim.

Bir çocuk gibi fotoğraf nasıl çekilir

Bir çocuk gibi nasıl fotoğraf çekileceğini öğrenmek istiyorsanız, işte bazı ipuçları:

1. Her şeyi tam otomatik olarak ayarlayın


Bir çocuğa bir kamera verirseniz, kamerayı tam otomatik olacak şekilde ayarlayın ve çocuklara sadece ne görürlerse fotoğrafını çekmelerini söyleyin.

Aynısını kendiniz için de yapın. Kameranızı tam otomatik olarak ayarlayın ve yalnızca ilginizi çeken herhangi bir şeyin fotoğrafını çekin. Pozlana, pozlama telafisi, keskinlik ya da  diğer teknik detaylar için endişelenmeyin.

Sadece görün ve çekin.

2. Kendinizi sansürlemeyin


Fotoğraf çekmeye zamanı geldiğinde, kendinizi sansürlemeyin. Deklanşöre basmadan önce kendinize "Bu iyi bir fotoğraf mı değil mi?" diye sormayın

İçsesinizi ve sezgilerinizi takip edin ve çekin.

3. Keşfedin


Çocuklar keşfetmeyi sever. Oynamaya bayılırlar.

Bir çocuğu ormana sokarsanız, ağaçlara tırmanırlar, akarsuları takip ederler ve meraklarını giderirler.

Fotoğrafta da aynı şeyi yapın. Kameranızı arkadaşınız yapın ve keşfedin.

Şehrin etrafında, sokaklarda, dar sokak aralarında ve kalbinizin gitmenizi söylediği her yerde amaçsızca dolaşın.

Sonuç


Her şeyden önce, çocuksu bir zihinle fotoğraf çekmek, eğlenmek demektir. Asla fotoğrafçılık bir angarya imiş gibi davranmayın.

Keşfetmeyi, dünyayı fark etmeyi ve onu hayret ve haşmet ile incelemeyi asla unutmayın.

İçinizdeki çocuğu açığa çıkarın ve onun yaşlanmasına izin vermeyin.

Daima,
Eric

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status