Son Yazılar

30 Kasım 2019 Cumartesi

Yaban Asması Fotoğrafçılığı


İngiltere'de yaza girdiğimiz bu günlerde, daha fazla çiçek fotoğrafı çekme fırsatı elde edeceğiz! Oldukça yaygın çiçeklerden biri olan yaban asması ile fotoğrafçılık öğretimize başlayalım. Yaban asması fotoğraflarının nasıl çekileceğine dair küçük bir makale paylaşalım.

Yaban Asması Fotoğrafçılığı Öğretisi

Bugün çekimini gerçekleştireceğimiz yaban asmalarının yapraklarının üst taraflarında daha açık bir renk görecekken yaprakların alt kısımlarında daha güzel koyu bir renk ile karşılaşacaksınız.

Çekiminizi yaparken, ulaşmak istediğiniz kompozisyon hakkında düşünmeniz akıllıca olacaktır. Çiçeklerin fotoğrafını alt açıdan çekebilmek için kamerayı çiçek hizasının altına konumlandırmanız akıllıca olacaktır.


Kompozisyon

Kafanız karışmasın! Yukarıdaki fotoğrafta çiçeklere yukarıdan bakılarak bir çekim gerçekleştirilmiş, fakat bu önemli değil! Çiçekleri ince boyunlu olan bir şişeye yerleştirirseniz çiçeklerin rahatça hareket edebilmesini sağlayabilirsiniz. 

Yukarıdaki fotoğrafta çiçeklere tamamen yukarıdan bakacak şekilde bir çekim gerçekleştirilmiştir. Ancak, yaban asması fotoğrafçılığında en güzel çekimlerin bazıları beklenmedik açılarda gerçekleştirilen çekimler sonucunda elde edilecektir.

Unutmayın, çiçeğin gözünüzle en uyumlu açıyı elde etmesini beklemek zorunda değilsiniz. Çekimden sonra fotoğrafı istediğiniz açıya göre döndürmeniz ilginç fotoğraflar elde etmenizi sağlayabilir.


Çerçevenizde çiçeğin ne kadarının olmasını istediğinize karar verin. Çok yakından çekim yapacak olursanız çiçeğin kenarlarını kesersiniz, çok uzaktan çekim yapacak olursanız detayları yakalama şansınız olmaz. Her bir görüntü için uygun bir denge bulun, sadece nelerin gerçekleşeceğini görmek için "kuralları" kırın!

Örneğin, çiçeğin en güzel mor renklerini çekebilme olanağı sunmamasına rağmen üstteki çekim çok etkileyici görünmektedir.


Işık ve Arka Plan

Genellikle bunların ayrı endişeler olduğunu düşünürdüm, ancak yaban asması çekimlerinde de ışık ve arka plan oldukça önemlidir. Çiçek üzerindeki detayların en etkileyici şekilde görünmesi için az ya da aşırı pozlama yapmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, çiçeğin ne durumda çekileceğine karar verilmeli ve ona göre en uygun diyafram değeri kullanılmalıdır. Her zaman, sade bir arka plan dikkatin dağılmasını önleyecek ve ilgiyi çiçeğin üzerine çekecektir.


Daha iyi aydınlatmalar için ışık dağıtıcılar kullanılabilir. Harici flaşlarla ışık yönlendirilebilir ve çiçeğin ışık almayan kısımları da aydınlatılabilir.


Odaklama

Son konumuz odaklamadır. Çiçeklere yakınlaştığınızda sığ alan derinliği kullanmanız gerekecektir. Odak istifleme yapmaya zamanınız varsa bunu kullanabilirsiniz, ancak her zaman öncelik doğal çekimlere verilmelidir.

Alan derinliği ne olursa olsun, odak noktasının nerede olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Gözü yönlendirmek için yumuşak odağı kendi yararınıza olacak şekilde kullanın. Gözler bu sayede doğal olarak görüntünün tam olarak odakta kalan kısmına yönlenecektir. Bunu, izleyicilerin çiçeğin en ilginç kısımlarını görmesini sağlamak için kompozisyonunuzla birlikte kullanın!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status