Son Yazılar

3 Haziran 2012 Pazar

Hayvanat Bahçesi Fotoğrafçılığı


Küçük bir köy alanını kaplayabilecek bir alanda dünyanın yedi kıtasından hayvanı görebilmek mümkün. Bunu bize sağlayan yerler, "Hayvanat Bahçeleri".



Photo by Lipi Bharadwaj

Nerede aynı zamanda bir penguenin soğukluğunu hissederken bir Afrika Kaplanının sıcak nefesini ensenizde hissedebilirsiniz ki?

Bilet masrafları, uzun yolculuklar, ilaçlar, konaklama ücretleri... Hiçbirine gerek duymadan birçok hayvan fotoğrafı çekebilirsiniz... Tabii ki hayvanat bahçelerinde.

Photo by Lipi Bharadwaj
Hayvanat bahçeleri sizin için epey eğlenceli olabilir, öğretici de. Küçük bir alanda türlerin çeşitliliğini yakalayabilirsiniz.

İşte size, türlerin çeşitliliğini yakalayabilmeniz için birkaç ipucu...

1. Gezinizi Planlayın:


Ne zaman gideceksiniz? Mümkünse, gitmeyi planladığınız hayvanat bahçesinin internet sitesine bir göz atın. Bu sitelerde hayvanların davranışları ile ilgili bilgiler verilebilir. Gezinizi bu bilgilere göre planlayınız. Hayvanlar ne zaman yavruluyorlar, ne zaman yemek yiyorlar, bunları bilmek size avantaj sağlayacaktır.

2. Ekipman:


a) Objektif: Bir zoom objektif (18 - 200 mm, 70 - 300 mm, 100 - 400 mm) işinize çok yarayacaktır. Kesinlikle bir zoom objektif ile gitmelisiniz. (Olmazsa olmaz mı? Olabilir ama etkili sonuçlar alamayabilirsiniz.) Ya da profesyonel olmayan makinelerde 10x iyi bir zum oranı verecektir.

b) Tripod: Yüksek zum yapan objektifler kullanacağımız için, makinemizi ve lensimizi daha stabil (dengeli) hale getirmek için tripod kullanmamız gerekecek. Bazen, hava koşullarına bağlı olarak daha düşük hızlarda çekim yapmamız gerekebilir ve elimizin titremesinin fotoğrafımızı engellemesini istemeyiz.

c) Parasoley: Sınırlı bir alanda fotoğraf çekeceğimiz için güneş ışınlarını kontrol etmemiz zorlaşacak. Güneş ışığından meydana gelen yansımaların fotoğrafımızda kötü bir görüntü bırakmasını engellemek adına parasoley kullanabiliriz.

Photo by Lipi Bharadwaj


3. İpuçları:


a) İlgi Çekici Nokta: Bir hayvanı fotoğraflamadan önce kendinize sorun: Bu hayvanın hangi özelliği beni cezbediyor? Hangi özelliği bana ilgi çekici geliyor? Bir sürü hayvan varken neden o? Bu soruları sorarak ilgi noktanızın fotoğrafını çekebilirsiniz.

b) Yaklaşın: Korkmayın. Unutmayın: En iyi fotoğraflar, modellerinize en yakın olduğunuz anlarda çektiklerinizdir. Siz de yaklaşın. Hem çekeceğiniz hayvanla yakınlık duygusu bile oluşturabilirsiniz. Yakınlaşırken, hayvanat bahçesi kurallarına uyun ve tehlikeli bir işlem de yapmayın!

c) Gözlere Odaklayın: Gözler en can alıcı noktalardır. Özellikle de portre fotoğrafçılığında. Bir hayvanın portresini çekmeye ne dersiniz?

d) Eğilin: Modelinize tepeden bakmayın. Onun seviyesine inin. Bu, samimiyet duygusunu verebilmenin bir yoludur. Gerekirse dizlerinizin üzerine çökün, bırakın dizleriniz kirlensin.

e) Yansımaları Engelleyin: Camın arkasında bir fotoğraf çekecekseniz, bu gerçek bir meydan okumadır. Ama yine de halledebiliriz. Parmak izi ve çizikler varsa, bunlardan kaçının. Mümkünse bir bezle temizleyin.

f) Kafesler: Kafeslerin parmaklıkları genelde hoş olmayan bir görüntüdür. Mümkünse yaklaşın, parmaklıklardan kurtulacak bir yol arayın. Ya da açık bir diyafram kullanarak alan derinliğini düşürün. Bu da etkili bir sonuç verecektir.

g) İnsanlar: Hayvanlarla konuşmaya çalışan insanlar da ilginç fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyacaktır. Aklınızda bulunsun.

h) Espirili Durumları Kolla: Bazen, bir hayvanın bir hareketi daha çok hoşumuza gidebilecektir. Bunun için sabırlı olun. Bekleyin. Bir maymunun hareketleri, bir zürafanın dilini çıkarması...

Unknown Photographer
i) Bir Hayvan Gibi Davran: Kafeslerinin yanındayken onları rahatsız etmeyin. Onlardan biriymiş gibi davranın. Hızlı çekimler yapmanız gerekecek. Hızlı perde hızları (enstantane) kullanın.

j) Gününüzü Planlayın: Elinizde mümkünse parkın bir haritası olsun. Nerede kiminle karşılaşacağınızı bilmek sizin için bir avantaj olacaktır.

k) Sabır: Hayvanlara istediğiniz her şeyi yaptıramazsınız. Onlar, istediklerini yaparlar. Siz onların ne yapacağına karar veremezsiniz. Bu yüzden sabırla beklemelisiniz.

l) Kompozisyonunuzu Düşünün: Arka planı demir parmaklıklar mı yapmak istersiniz, yeşillikler mi? Suyun içinde yüzen bir ayı, iyi bir kompozisyon olabilir. Ama kapıdan yiyecek isteyen bir maymun değil!

4. Kurallar Kurallar!!!


a) Hayvanlara yemek vermeyin. Size bakmaları için onlara bağırmayın.
b) Diğer insanların önlerine çıkmayın, birbirinize karşı saygılı olun.
c) Hiçbir yere tırmanmayın. Özellikle de parmaklıklara!

Kolay gelsin.

Her zaman aklınızda bulunsun. İyi bir fotoğrafçı çekmekten korkmaz. Siz de bol bol deneme çekimi yapın.

Eğer faydası olursa, bloğumu sık sık takip edin. Eğlenceli bilgiler bulacaksınız...

Işığınız bol olsun!



© 1, 2, 3


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status